Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

Bratři Lví srdce, dobrodružství pro děti nebo horor?

Tisk

bratrilvisrdce perexBratři Lví srdce vás zvou na dobrodružnou cestu, přinášející příběh dvou dětí v nostalgickém pojetí pohádkového světa. Tento příběh ve mně vyvolává rozporuplné pocity. Zanechal na mé duši výrazné stopy. Jak asi bylo autorce, co vše musela prožívat, že jí to inspirovalo k napsání zrovna takového strašidelného příběhu?

 

 

Je to spíše horor. Již na začátku se mi vtíravě krade do mysli poznámka: „Tohle že by měly číst 8leté děti? No to snad ne!“ Nikdy bych takový příběh nedala číst ani svému 9 letému synovi a už vůbec ne dítku s obrovskou fantazií.  Při čtení mezi řádky se mi úzkostí a smutkem stahovalo srdce. Mám ráda knihy spisovatelky Lindgrenové. Kdo by neznal její Děti z Bullerbynu.

Bratři Lví srdce je ovšem úplně jiná sorta užitého žánru. Sourozenci Jonatán a Karel putují pohádkovým světem Nangijalou, ohrožovanou krutovládou Tengila.  

Karel, vypravěč celého příběhu je mladším a velmi nemocným bratrem Jonatána, prakticky od narození odsouzenému ke smrti, nemohoucímu, upoutaný na lůžku, ale s milujícím bratrem, který je útěchou a světlem jeho dlouhých dnů. Maminka hodně pracuje, doma šije oblečení a stará se o chlapce. Tatínek Alex Lev prostě zmizel, jednoho dne se vydal na moře a nevrátil.

Bratři žili jeden pro druhého. A také jeden pro druhého by zemřeli, a to doslova. Jednou vypuknul v domě požár, maminka nebyla zrovna doma, odnášela šaty zákaznici a chlapci zůstali sami. Jonatán jako vždy bavil Karla a vyprávěl mu o pohádkové zemi Nangijale, kde bude stejně mrštný, obratný a zdravý jako kterékoliv jiné dítě. To proto, aby zmírnil Karlův – Suchárkův, tak mu Jonatán říkal, strach z blížící se smrti. A tak se při požáru stalo, že Jonatán s Karlem na zádech vyskočil z okna před blížícími se plameny a na místě zemřel.

Nedovedu si představit krutější okamžik v životě matky, když tragicky zemřel její krásný, zdravý syn a zároveň musí čekat na smrt přeživšího ale umírajícího Karlíka. Nakonec přijde o oba.

A tady příběh bratrů Lví srdce začíná. Oba se setkají v Nangijale na Dvoře Jonatána. Karlík je zdravý a nic jej nebolí. Užívají si vzájemné štěstí. Ovšem až do doby, kdy mu Jonatán vyjeví trápení jejich údolí. Tengil, krutovládce, který by se rád zmocnil jejich nového domova. No a tak se stalo, že oba bratři jdou vstříc novému dobrodružství k záchraně údolí. Na své cestě se ztratí, opět naleznou, potkají spoustu přátel i nepřátel, zrádce a bojují s krvežíznivou Katlou. Nestvůrným baziliškem v moci Tengila. I ji přelstí a přemůžou. Ale smrt ani oni nepřebijí. A tak se opět nacházíme na začátku.

Katla Jonatána ožehla svým plamenem a způsobila mu ochrnutí s pozvolnou smrtí. Suchárek je zničený při pomyšlení nad ztrátou svého bratra. Znovu už ne. Nevydržel by tu bolest. Musí být přeci jiná cesta. Také je. Jonatán mu řekne o Nangilimě. Pohádkovém světě, kde je štěstí, mír, ztracení přátelé, dědeček, a hlavně žádný Tengil. Jen stačí udělat jednu důležitou věc. Skočit.  Karlík ví, co tím bráška myslí. Musí spolu vyšplhat na sráz a skočit dolů. Tentokráte je to na něm. Dostal se i s bratrem na sráz a skočil s pocitem, že už se nikdy nebude muset bát.

Takže ve zkratce, příběh na mě působí jako podrobný návod k sebevraždě dítěte, které uvěří, že když skočí, dostane se do krásné země bez zlých pohádek. Tak trochu rozumím i  možnému záměru, zbavit děti strachu z nemocí a ze smrti. Otázkou však zůstává, zda to stejně pochopí i dítě. Rozhodně se tento příběh podobá spíše hororu než pohádce.

Pokud se i tak rozhodnete příběh dítěti číst, apeluji na váš zdravý rozum a prosím o pečlivé vysvětlení smyslu příběhu malému čtenáři. Mnohokráte děkuji, Věrka Dupynová.

Bratři lví srdce

bratrilvisrdce
Autor: Astrid Lindgrenová
Žánr: literatura
Nakladatelství: Albatros
Rok vydání: 2013
Počet stran: 151 str.
Hodnocení: 40%

www.albatrosmedia.cz

( 19 hlasů )

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Anežkou Rusevovou

rusevova 200Anežka Rusevová je česká herečka, která už má za sebou účinkování v několika divadleních hrách i televizních pořadech. Pamatovat si ji můžete například ze seriálů jako Kriminálka Anděl, Ulice, Ohnivý kuře nebo Expozitura. V našem rozhovoru se doz...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co když se psaní knihy zvrhne?

finlay-na-zabiti 200Finlay na zabití je bláznivá komedie o tom, že opravdový zločin je o poznání komplikovanější než na papíře. Tato kniha vyšla v nakladatelství HOST a její autorkou je Elle Cosimanová.

...

Literatura

Ťažké časy jedného veľkomesta

dublinane200

 

Dublin je dnes jedno z najdrahších hlavných miest Európy. Na začiatku 20. storočia, keď James ...

Divadlo

Městské divadlo Zlín rozjíždí divadelní sezónu s Řidičem slečny Daisy

ridic slecny daisy 200„Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému div...

Film

Španělská královna: Penelope Cruz zachraňuje trapný pokus o komedii

spanelska kralovna 200Na filmová plátna vstupuje počin ze španělské režie. Zanechává za sebou smíšené pocity a nezodpovězenou otázku „co tím chtěl básník říci“. Jediným highlightem je herecká ikona Penelope Cruz a úsměvná scénka...