Láska a moudrost v Alšových pohádkách

Láska a moudrost v Alšových pohádkách

Tisk

alsovy pohadky perexAlšovy pohádky - to je titul, který jsem brala do ruky s velkou úctou a zvláštním rozechvěním. Nejen proto, že ke knihám JaSného nakladatelství chovám nepokrytou náklonnost, ale také proto, že je doplněna o ilustrace Mikoláše Alše. A podle záznamů posbíraných mojí babičkou byl právě Mikoláš Aleš jedním z mých praprapředků. Tak jistě pochopíte, že tady je to pouto trochu osobnější. Dlouho se mi nestalo, abych knížku opakovaně brala do ruky a zase ji odkládala. Obzvlášť u pohádek, kde se vám nemůže stát nic jiného, než že se začtete a dokud příběh neskončí, oči z něj nespustíte. Tím spíš, když jde o pohádky, které nevidíte poprvé.  

 

 

Do téhle útlé knížky v pevných deskách upravila a poskládala pohádky Karla Jaromíra Erbena, Boženy Němcové, Václava Říhy nebo bratří Grimmů Jana Semelková a její pečlivá příprava se vyplatila. Je tu sice jen šest pohádek, ale jedna je hezčí než druhá. A všechny mají společného jmenovatele - lásku a moudrost.

Pohádka Zvířátka a Petrovští celou parádu otvírá: "V nízké chaloupce s malou zahrádkou žil chudý vdovec se svou dcerkou Zdeničkou...". Úplně jsem si představila tu zahrádečku. Strašně ráda se nechávám vtáhnout do děje. Se všemi vjemy, popisovanými pocity a vlastnostmi osob. A představuji si, jak to asi nebylo lehké, když třeli bídu s nouzí a kůrka chleba jim byla vzácná. Žili skromně a měli se rádi.

Naproti tomu u pohádky Tátoš jsem si povzdychla hned na začátku: "V jedné vesnici žil bohatý sedlák se třemi syny...". Oplýval obrovským bohatstvím a jeho synové o skromnosti moc nevěděli. Alespoň ti dva ne. Jeden lakomý, to byl Ondřej a druhý nafoukaný, to byl Matouš. A co by to bylo za pohádku, aby tady chyběl Honza. Nechyběl, samozřejmě že ne. Byl pracovitý a dobrosrdečný. Aspoň někdo, říkala jsem si, vezme spravedlnost do svých rukou.

Stejně jako v pohádce Lidojed, která byla trochu strašidelná, ale nakonec to s tím strašením nebylo tak zlé. I když tam šlo skoro o životy. Ale víc neřeknu.

Pohádku Jan jsem neznala. Rytíř s rytířkou neměli dítě a moc po něm toužili. Až jednou se jim narodil synek. Na svojí dobrodružné výpravě se setkal třeba s drakem. Krásný příběh.

Pak je tu pohádka Hastrman – taková ta klasická něžná dušičková pohádka.

A úplně nakonec na vás čeká Příběh o věrném koníkovi. Už samotný název napovídá, o čem příběh pojednává.  

Šest krásných pohádek je doplněno o nádherné ilustrace s nejmenšími detaily, na kterých Mikolášovi Alšovi opravdu záleželo. Na zadních deskách se o tom i píše: "Mikoláš Aleš miloval pohádky. Ilustroval jich mnoho. Vždy do jedné strany vkreslil celý příběh do všech detailů…“. Tak vidíte, že se nemýlím.

Pro mě to nebylo jen 72 stran textu. Já jsem si to opravdu užila. A co na tom, že je mi přes čtyřicet, pohádky mám stále ráda! A už vím, proč  jsem s čtením tak otálela. Když jsem si prohlížela obrázky, namalované typickým Alšovým rukopisem, vzpomínala jsem na babičku. Bylo mi v těch vzpomínkách dobře, věděla jsem, že dokud knížku nepřečtu, bude mi babička na blízku. Ona je mi tedy nablízku pořád, i když už je skoro čtrnáct let někde na obláčku, ale s vědomím, že se na mě odněkud kouká, je můj život radostnější. Moc mi chybí. Hlavně její nekonečné povídání a veselý, hlasitý a neutichající smích. Proto mi tahle knížka tolik moc připomíná babičku a celou naši rodinnou historii. Třeba taky máte takovou nějakou knížku. Je dobré mít berličku, o kterou se můžete opřít, když vám není zrovna veselo. A já tuhle berličku mám. Budu si ji hýčkat a už navždycky bude mít tahle útlá oranžovožlutá knížka místo nejen v mojí knihovně, ale i v mém v srdci.

Někdy se stane, že vám někdo udělá radost, ani o tom neví a mnohdy se to ani nedozví. Jana Semelková má ale to štěstí, že se to dozví právě teď. Pojďme si dělat takové ty malé radosti, které mají srdeční hodnotu a penězi se nedají vyjádřit, myslím, že to všichni občas potřebujeme. Děkuju, Jano Semelková!

Alšovy pohádky  

alsova pohadky

Žánr: Literatura pro děti  
Upravila: Jana Semelková
Ilustrace: Mikoláš Aleš  
Jazyková úprava: Jana Semelková  
Korektura textu: Věra Marušková  
Návrh obálky: Alexandra Horová  
Grafická úprava a sazba: Karim Shatat  
Vydalo: JaS nakladatelství, s.r.o., Praha 5  
Rok vydání: 2013, 12. publikace, v JaS nakladatelství 1. vydání, celkově 10. rozšířené a přepracované vydání, vázaná
Počet stran: 72  
ISBN: 978-80-87654-03-3  
Hodnocení: 100%

www.jasknihy.cz

( 1 hlas )

 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Klučov

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Dáte si někdo Smoothie?

Smoothie 200Smoothies jedině v létě? Tak tenhle trend už je dávno minulostí! Nyní mají sezónu po celý rok! Hřejivá ovocná smoothies, která jsou doplněná o bylinkové čaje a ochucená různým kořením, Vám dodají tolik potřebné vitamíny, minerály a vlákninu. Na...


Literatura

Jonáš, Légl, Kuchař: Pozor, sůl!

sul 200Jeden z autorů knihy Pozor, sůl!, Jiří Kuchař, řekl v jednom rozhovoru důležitou větu: Když se u nás koná nějaká konference, píší média o soli nadšeně jako zabijáku, bílém jedu. Trvá to pár dní a potom je ticho. Většinou se dočtete už jen obecné rady, solt...

Divadlo

Hru Teď mě zabij uvede Městské divadlo Mladá Boleslav po pěti letech v derniéře

Ted me zabiji200Derniéru inscenace Brada Frasera Teď mě zabij oznámilo na pondělí 11. prosince Městské divadlo Mladá Boleslav. Příběh jedné rodiny, která žila šťastně až do osudového okamžiku. Ten zamíchá kartami a navždy změní životy. Premiéra hry...

Film

Film Tajemství a smysl života oznamuje termín české premiéry 23.11.23 a představuje první ukázky

TASZ perexFilmová událost roku 2023 v podobě ojedinělého multižánrového filmu natáčeného v průběhu deseti let si vám dovoluje nabídnout první krátké upoutávky. Osobitý tvar animovaného, hraného i dokumentárního snímku představuje divákům světoznámé filozofy,...