Klapzubáci na CD

Klapzubáci na CD

Tisk

klapzubaci perexSvou Klapzubovu jedenáctku (vyprávění o nejslavnějším fotbalovém mužstvu) napsal Eduard Bass v roce 1922. Pokud bychom dílo měli zařadit do nějaké škatulky, mělo by rozhodně patřit do oddělení humoristických pohádek pro dospělé. Sází na sportovního ducha a národní notu. Na tu, kterou při každém velkém sportovním klání zažíváme i téměř sto let poté – však si vzpomeňte, co se děje pokaždé mezi fanoušky kolem sportovních utkání, jak jsme všichni Češi, a když se daří, pak ještě hrdí Češi, jak fandíme a gratulujeme si, plácáme se po ramenou, že jsme vyhráli. A přesně na tuto notu hraje Eduard Bass. Starý Klapzuba postaví ze svých jedenácti kluků neporazitelný tým a dobývá Evropu. Všichni mu fandí, všichni ho obdivují. A on? Trénuje své syny a snaží se je vést ke skromnosti, protože moc dobře ví, že pýcha předchází pád.


Tato pohádka o československém snu (vyhrávat všechna utkání po celé Evropě i v celém světě) se dočkala řady zpracování. V rozhlase v roce 1935 došlo na její první dramatizaci. Následoval celovečerní film Ladislava Broma, na kterém se asi povedl jen jeden bod – obsazení role starého Klapzuby Theodorem Pištěkem. Toto zpracování je jasným důkazem toho, že některé scenáristické úpravy literárního textu mohou dílu jenom uškodit a vlastně mohou celý příběh naprosto přeonačit. Ani další pokus o filmové zpracování se dvakrát nevyvedl, takže rozhlasové dramatizace v jeho ztvárnění mají jednoznačný prim. Po té první brněnské dramatizaci přišly další: 1953 (J. Horčička poprvé se ujímá textu), 1971 (ukázka z románu v podání J. Adamíry), 1979 (dramatizace J. Z. Nováka), 1990 (dvoudílná dramatizace J. Horčičky).

Vraťme se k onomu šestidílnému seriálu z roku 1953. Bohužel se nedochoval celý, neboť byl přestříhán o dvacet let později na třídílný, nicméně jeho kvalita je nesporná. Příběh slavné jedenáctky zde vypráví Karel Höger. Jeho nadšení, chuť do hry, zklamání z prohry, to vše na nás přímo valí z rádia. A to vše nádhernou zvučnou čistou češtinou. Zdá se, že posloucháte muzikál o fotbale. Taklahodně zní interpret. Díky němu i absolutní odpůrci kopané nemohou zůstat lhostejní a po téhle „náloži“ si fotbal jistojistě také zamilují.

Díky Karlu Högrovi a přísné režisérské ruce Jiřího Horčičky máme v archivu (a na CD) jedinečný poklad – a také důkaz, že rozhlasové dramatizace u nás umíme na jedničku, neboť s léty nestárnou, ale zrají!

Klapzubova jedenáctka

klapzubaci

Autor: Eduard Bass
Interpret: Karel Höger
Režie: Jiří Horčička
Stopáž: 68 minut 04 vteřiny
Vydavatelství: JAZZ Music, s. r. o. ve spolupráci s Radioservisem, a. s., 2013
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vina – útlá kniha se silným obsahem

vina 200Kniha Vina německého právníka a spisovatele má na obálce větu „Odhalit pachatele bývá snazší než najít viníka.“, která je jejím velmi silným shrnutím.

 

...

Literatura

Jedna kniha, jedna velká změna aneb o cestě k lepšímu životu

sexyDieta perexMáte pocit, že se váš život točí ve stereotypech, upadáte do stavů únavy, vyčerpání a chybí vám energie? Pak vám může pomoci kniha, kterou napsala mladá autorka Kris Carr. Je o tom, jak změnit svůj život pom...

Divadlo

Umělkyně světových parametrů mají kromě talentu vždy něco navíc

perex hvezdyMám rád umělce, ale nejvíc asi ty, kteří něco umějí, a přitom si na nic nehrají. Vypadá to jako protimluv, ale možná mi rozumíte. A pak mám rád umělkyně, které – ačkoliv jsou talentované, inteligentní a krásné – ma...

Film

Prima love přinese divákům hned tři novinky

prima Nespoutany andel200Prima love se rozhodla zakončit leden velkolepě, a to třemi novými pořady. Milovníci seriálů se mohou těšit na telenovelu Nespoutaný anděl mysteriózní drama Pomsta. Na ...