Žádný hřích nezůstane nepotrestán, když mrtví promluví

Žádný hřích nezůstane nepotrestán, když mrtví promluví

Tisk

Ostrovkosti perexDetektivky Imogen Robertsonové lákají čtenáře, milující detektivy amatéry v kombinaci s historickým pozadím. Jedná se o volné pokračování historické krimisérie. V pořadí již třetí detektivní případ Harriet Westermanové, ovdovělé majitelky venkovského panství, a anatoma a současně detektiva amatéra Gabriela Crowthera se odehrává převážně v Keswicku. Crowther dostane pozvání od sestry, kterou dlouho neviděl. Má za úkolprozkoumat mrtvolu nalezenou na bývalých pozemcích jeho rodiny. Spolu s Harriet Westermanovou jsou vtaženi do vyšetřování několika dalších vražd.

 

 


Rodina Gabriela Crowthera koupila pozemky rodu Gretů a s jejich vlastnictvím převzala i krvavé dějiny těchto míst. Minulost se prolíná se současností, vše se zamotává, až se jako v každé správné detektivce nakonec vše zase rozmotá. Docházíme k závěru, že žádný zlý skutek nemusí zůstat utajen a že mrtví nakonec promluví.

Autorka si vlastními slovy vypůjčila mnoho věcí z historie a přizpůsobila je potřebám děje, jak vysvětluje v závěru knihy. Čtenář tak mimoděk získává řadu informací o staré dobré Anglii, životu prostých lidí i šlechticů, zvycích a pověrách. Imogen Robertsonová vykreslila obě hlavní postavy velmi přesvědčivě. Harriet Westermanová je (dá-li se to tak říci) emancipovaná moderní žena, matka dvou dětí, která využívá své pocity a intuici k řešení záhad a pomáhá tak k úspěšnému vyřešení v pořadí již třetího případu pedantskému vědci Gabrielovi Crowtherovi.

Imogen Robertsonová umí psát zajímavé a napínavé zápletky, baví čtenáře. Narodila se v roce 1973. Vyrůstala v Darlingtonu v Anglii. Studovala ruštinu a němčinu na Cambridgeské univerzitě. Než se začala plně věnovat psaní románů a poezie, režírovala filmy i televizní a rozhlasové pořady. V Česku byly přeloženy její předchozí dva detektivní romány Nástrojetemnoty a Anatomie vraždy se stejnými hrdiny. Rozhodně jí nelze upřít talent. Její knížky vzbuzují chuť zalézt si za deštivého dne na klidné místo a užívat si děje.

Kniha je zdařile řešená graficky, působí velmi čistě, je příjemné ji držet v ruce a listovat v ní. Je za ní vidět velmi dobrá redaktorská práce. Mohu ji doporučit všem trpělivějším čtenářům, kteří mají rádi složitější zamotané příběhy, prokládané řadou historických fikcí a doplňkových informací. Myslím si, že ti určitě nebudou zklamáni. Ostatní se mohou v hutném textu občasztratit.

Ostrov kostí (The Island of Bones)

Ostrovkosti

Autor: Imogen Robertsonová
Přeložila: Ina Leckie
Žánr: beletrie – detektivní román
Nakladatelství: Jota, s.r.o.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 398
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Jota, s.r.o.

www.jota.cz

www.jota.cz/beletrie/1267-ostrov-kosti/

( 3 hlasů )



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lepší odměnu za svou práci, než že někoho rozesměju, si nedovedu představit

Lucie HřebečskáPsaní se věnuje odmala, zaznamenávala si črty, scény, nálady a taky si psala deník. Nedávno přišel zlom a začala psát delší texty s cílem nabídnout je i světu kolem, nejen sobě. Začala své literární práce posílat do různých soutěží a uspěla. A letos vyhrála Lucie Hřebe...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ztracení hledači jiných světů

mortificatio perexNe náhodou autor použil název počítačové hry o hranici mezi životem a smrti, kde se prolíná realita a fantazie. Tentokráte, na rozdíl od E-knihy „V proudu řeky Styx“ nepoužívá své jméno, ale představuje se jako Nigredo, což označ...


Literatura

Vyprávění o nesmyslném a zbytečném utrpení

Na zapadni fronte klid perexV roce 1914 vypukla první světová válka a jedna generace kluků opustila školní lavice, aby s vlajícími prapory, nadšením a vojenskou hudbou táhli do války. Měli určitou představu, jak to bude probíhat, a ...

Divadlo

Ženy na pokraji nervového zhroucení: Nový muzikál v divadle JAMU, na scéně v Orlí ulici, v Brně

zeny na pokraji 200Divadelní fakulta Janáčkovy akademie v Brně má vlastní muzikálovou scénu, kterou jim může kdekdo závidět. Na představení si mohou studenti vyzkoušet před publikem své dovednosti, pedagogové úspěšnost svého vedení, no je to prostě t...

Film

Co znamená mít dobrý sex se dozvíte v novém snímku Hodně štěstí, pane Veliký

hodne stesti 200V polovině července, konkrétně 14.7., vtrhne do českých kin komediální drama s názvem Hodně štěstí, pane Veliký. Snímek plný sexuálního napětí, lehkých postelových scén a humoru je také o touze po opravdovém a nepředstíraném orgasmu. V hl...