Jak přežít, když mě všechno štve

Jak přežít, když mě všechno štve

Tisk

jakPrezit perexMám ráda publikace tohoto charakteru. Psychologie mě zajímala vždycky a od chvíle, kdy jsem se stala matkou, což bylo před jedenácti lety, hojně vyhledávám i materiály týkající se dětské psychologie. Prošli jsme různými obdobími a samozřejmě se nám nevyhnuly ani návaly vzteku. Čili tahle kniha, s příznačným názvem Jak přežít, když mě všechno štve, mi přišla velmi vhod.

 

I když jsme toho se synem zvládli hodně, někdy zafungoval selský rozum, někdy jsem byla bezradná a jedenáct let je za námi, nemohu říct, že přišla pozdě. Naopak, myslím si, že přišla v pravou chvíli a nejsem si tak úplně jistá, že se tenhle návod na zvládání vzteku týká výhradně dětí. Píše se tady, že je to rádce pro děti, které jsou vznětlivé a neumějí udržet emoce na uzdě. Ale jak říkám, leckterý dospělák se tady jistě najde také. I my, od kterých se čeká, že máme všechno pod kontrolou, máme často velké mezery.

Už v obsahu na začátku knihy, po kterém následuje Věnování a Poděkování, se dozvíme, co nás tady čeká. Úvodní kapitola objasňuje, proč Potřebuješ tuhle knížku. Následuje deset kapitol. Ta první, Vztek: jaký je to pocit, říká, jak na sobě poznáme vztek (tady se sice mluví o dítěti, ale když dovolíte, budu mluvit o nás všech), co se děje při vzteku s naším obličejem, je tady Teploměr vzteku a spousta obrázků a modelových situací (stejně tak, jako v každé kapitole). Výbuch! První pomoc v nebezpečí nám říká, co je nejlepší udělat, když nás vztek popadne, například hýbat se, dělat něco s rukama, vysypat to ze sebe, mluvit k sobě „chytře“ nebo dýchat. Plus je tady 10 jednoduchých tipů pro relaxaci.

Různé tváře vzteku jsme také určitě poznali všichni. A samozřejmě i u našich dětí. „Některé děti zacházejí se svým hněvem, jako by to byla zpráva na titulní stránky. Chtějí, aby celý svět věděl, jak jsou naštvané. Křičí a ječí. Kopou a dupají. Trucují a urážejí se na celé dny. Jiné děti projevují hněv tím, že se začnou chovat surově. Napadají ty, kdo jsou mladší nebo menší…“ Znám to moc dobře. Vždycky mě to u syna zlobilo, když nosil poznámky, když jsem poslouchala výtky mojí sestry, že si dovoluje na jejího o pět let mladšího syna. Věděla jsem, že za tím něco vězí. Ale nedokázala jsem objasnit, co. A zatímco on měl v hlavě ty slabé hlásky, o kterých se tady píše, jako o našeptávačích hloupostí typu Vždycky selžu, Vždycky všechny zklamu nebo Proč nedokážu udělat nic správně…, které občas řekl i nahlas, já se na něj zlobila a hartusila. Samozřejmě, že jemu to nepomohlo a mě to vytáčelo ještě víc. A přitom stačilo jen vědět, že tohle jsou zárodky vzteku, které v něm rostou, on je dusí, a proto čas od času přijde ten přetlak a bouchne. A taky nevěděl, že kdyby za mnou přišel a mluvil o tom, ulevilo by se mu. Člověk se ale pořád učí. I když je dítě, i když je dospělý.

Hlouposti, které lidé ve vzteku dělají je další zajímavá a velmi přínosná kapitola. Opět jsem si představila mnoho situací u nás doma: kopání, dupání, lámání pastelek a podobně. Potom se dostavila lítost, která je logickým vyústěním, ovšem naprosto nekonstruktivním. Proč já tohle nečetla dřív?

Jestli je na vzteku vůbec něco dobrého, tak asi to, že nám dává energii. V další kapitole Pět kroků ke zkrocení vzteku najdete přesně pět kroků, které vás povedou ke zkrocení vzteku. Pohodlně a bez bolesti. Jen musíte přemýšlet. Síla slov je kapitola o slovech, která souvisejí se vztekem a zlobou, naproti nim jsou slova, která vám dají sílu, protože jsou pozitivní. A hlavně je zde kladen důraz na to, jak je důležité mluvit. O všem a vždycky.

V sedmé kapitole najdete další kroky. Tentokrát je to Šest kroků k řešení problémů se vztekem. Každý jeden z nich je krokem konstruktivním, rozumným a vedoucím k řešení problému, kterým je zvládnutí vzteku. A opravdu fungují. Radar na vztek. Další báječná kapitola. Když už teď víte všechno vzteku, o tom, jak se dá zvládnout a co je důležité, po přečtení osmé kapitoly budete umět rozpoznat, kdy vztek přichází a co s sebou přináší za projevy. Co ale dělat, když se vám stále něco plete do cesty? Plíživá „co když“ jsou pěkně zrádná a nevyzpytatelná. Co udělat, abyste jim odolali? Abyste se jim ubránili? A když už se jim ubránit dokážete, čeká vás poslední kapitola nazvaná Osvědčené finty, jak zachovat klid. A úplný závěr patří rodičům. Je nazvaný Vzkaz pro rodiče a učitele a vzhledem k tomu, že by rodina měla jít ruku v ruce se školou, je potřeba, aby se síly spojily a našla se cesta, jak naše dítko bude opět spokojené a bezstarostné, bude se cítit bezpečně a bude nám věřit. To přeci chceme…

Já myslím, že tohle je báječný návod pro všechny bez rozdílu věku. Opravdu. Tahle knížka si určitě zaslouží vaši pozornost a místo ve vaší knihovně. Však tolik místa nezabere. Portál opět nezklamal, jako obyčejně přináší praktickou pomůcku pro život!

Jak přežít, když mě všechno štve

jakPrezit

Autoři: Elizabeth Verdick, Marjorie Lisovskis
Z anglického originálu přeložila: Petra Diestlerová
Žánr: Naučná/ Psychologie dítěte
Obálku upravila: Kateřina Tvrdá
Vydalo: Nakladatelství Portál, s.r.o., Praha 8
Rok vydání: 2014, 2468. publikace, vydání první, brožovaná
Počet stran: 120
ISBN: 978-80-262-0595-1
Hodnocení: 100%

www.portal.cz
http://obchod.portal.cz/jak-prezit-kdyz-me-vsechno-stve/

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Znovuotevřený zámek Třešť nabízí nejen elegantní ubytování a wellness, říká Pavla Pěkná

pavla pekna200Co má společného zámek v Třešti se spisovatelem Franzem Kafkou a k čemu zámek slouží, na to odpověděla v následujícím rozhovoru ředitelka zámeckého hotelu Pavla Pěkná. Sama o znovuotevřeném novorenesančním sídle tvrdí, že to byla láska na pr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tajemství mé matky – pravda nebývá vždy příjemná

tajemstvi matkyKaždá rodina má svá tajemství – některá jsou menší a neškodná, ovšem najdou se i taková, po jejichž prozrazení už nebude nikdy nic takové jako předtím.

 

 

...

Literatura

I smrt může být uměleckým dílem

smrt jako umeni 200V nakladatelství Metafora vyšel první díl nové detektivní série Policajtka a mystik s názvem Smrt jako umění.

 

...

Divadlo

Vyhynutí včelstev – naše smrt

altFalešní proroci hlásali konec světa už sice bezpočtukrát, zatím to chválabohu nikdy nevyšlo, na druhé straně nemusí být takováto představa totálního zániku planety Země pouhopouhou utopií. Naplnit ji mohou, ač se to na první pohled může zdát nereálné, i

Film

Dokáže Zkáza Dejvického divadla nahradit Most?

5c1252519f2ac63478beddc7Po velkém úspěchu fenomenálního Mostu přichází Česká televize s další seriálem, který má velice dobře našlápnuto. Zkáza Dejvického divadla údajně předčí i kolegu ze severu, kterého už velice brzy nahradí. Viděli jsme prvn...