Zápisky střízlivého táty

Zápisky střízlivého táty

Tisk

A zivot je tu perexJaké to je, když vás osud obsadí do nové role, popisuje ve své knize „A život je tu!“ Petr Vurbs (*1987). Rodák z Kladna, řecko-římský zápasník, psavec pracující ve vyhledávaném oboru public relations se pustil do díla pod vlivem otcovských zkušeností. A dobře udělal!

 


Připusťme, že Petr Vurbs je exot. Jako zástupce generace, která si potrpí na dlouholeté pobývání v mamahotelech, na dobrodružné výpravy a „free“ životní styl, se už v necelých pětadvaceti stal tatínkem a manželem! Antitrendový přístup, že? Nelze se divit, že drsný životní předěl přetavil do blogového zapisování, z něhož se později zrodila docela příjemná knížka.

Dovolím si malé varování. Budete zklamáni, pokud čekáte zaručeně praktické rady pro mladé otce. Kdepak, manuály pro neočekávané situace hledejte jinde. Stejně tak se nemusíte připravovat na záchvaty smíchu, jimiž byste měli trpět při četbě textu prošpikovaném gagy a nepřetržitou zábavností. Autor této knihy není výrobcem návodů ani třídní bavič. On je totiž… normální.

V nedlouhých textech, z nichž je kniha poskládána, pečlivě popisuje situace, které mu přinesla nová životní etapa manžela a otce. Podotýkám, že někomu z vás možná bude chvíli trvat, než se začte. Vurbsovo vyprávění je většinou věcné, pro leckoho snad až příliš seriozní. Avšak čtenáři, kteří se s autorem identifikují, patrně ocení, že nemusejí číst výplody neohroženého chlapáka nebo pozéra – exhibicionisty.

Petr Vurbs v klidném tempu a bez zbytečných zběsilostí přináší postřehy z každodenního života. Nestydí se za to, že ho některé momenty překvapují a umí přiznat, že jsou chvíle, kdy si příliš neví rady. Například při opravě kočárku. Osvěžením knihy je část nazvaná „Tatínkův vánoční deník“, forma, v níž autor naznačuje, že jeho silnou stránkou jsou krátké textové záznamy. Mimochodem – právě tudy by mohla vést cesta k nějaké další knize. Ocenění zaslouží také pasáže, v nichž se Petr Vurbs mimoděk zamýšlí nad rolí muže - otce v dnešním světě, přesněji nad jeho odpovědností, z níž nelze uniknout. A zase - žádné složité filozofování, spíš jen příjemný vánek obyčejného selského uvažování.

Na místě nakladatele bych byl ochoten podlehnout mírnému optimismu. Zápisky střízlivě působícího táty by měly oslovit nejen lidi s podobně nastaveným životem, ale i třeba ženy středního a staršího věku, jejichž dcery či vnučky marně vyhlížejí mladého slušného muže, který je ochoten vstoupit na společnou loďku. Vždyť manželství před třicítkou má i něco do sebe.

A život je tu!

Vurbs A zivot je tu

Autor: Petr Vurbs
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160
Vydalo: Nakladatelství Pan Nakladatel, Ostrava
ISBN: 978-80-87947-03-6
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto (obálka):  www.pannakladatel.cz

Rozhovor s autorem: www.kultura21.cz/rozhovory/9341-petr-vurbs-autor-knihy-a-zivotjetu

( 5 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sexy až do hrobu

jak uspesne nestarnout olga struskovaPodtitul knihy Olgy Struskové Jak úspěšně (ne)stárnout naprosto vypovídá o jejím obsahu. Je v něm řečeno vše, takže mi dovolte pouze několik postřehů.

...

Literatura

Další až příliš dokonalá hospodyně v akci

Hospodyne perexJodi Bishopová, úspěšná realitní makléřka a živitelka rodiny, to nemá v životě snadné. Stará se o dvě děti, její manželství s průměrným spisovatelem Harrisonem, který na ni žárlí, za moc nestojí, a k tomu všemu se musí věnovat také svým ...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

Neoriginalita se dotkla i Hry o trůny

hra o truny 200Tvůrci scénáře seriálu Hra o trůny si můžou pogratulovat, jejich výtvor je už skutečně jen inspirován skutečnou Písní ohně a ledu od George R. R. Martina. Rozdíly mezi filmem a knihou s...