Banner

Našlo se řešení? Aneb Pařížská dieta

Email Tisk

parizska dieta perexŽijeme v rozporuplné době. Jsme svým vzhledem posedlejší než kdy dřív, ale jen hrstka z nás je spokojená. Naše duševní pohoda závisí na tom, jak vnímáme sami sebe. Tloušťka je nemoderní, proto hledáme neustále rychlá a bezbolestná řešení. Každoročně se objeví bezpočet diet, které slibují zázraky, ale žádná nenabízí dlouhodobé řešení. Pro všechny, kteří takové diety vyzkoušejí a opakovaně neuspějí, je to nepříjemná zkušenost, která je může od hubnutí odradit. Doktor Jean-Michel Cohen je uznávaným odborníkem na výživu. Je známý především ve Francii, kde vystupoval v televizní reality show s tématikou hubnutí, stal se oblíbeným lékařem celebrit potýkajících se s nadváhou a svou pozornost také zaměřil na problémy obezity v Americe. Sám měl v mládí problémy s nadváhou, na kterých se podílela zejména jeho maminka a které podnítily jeho rozhodnutí vystudovat medicínu a stát se odborníkem na výživu. Do světa výživy se ponořil se zápalem, a když nastoupil do nemocnice, aby léčil pacienty, ostatní lékaři měli často dojem, že je kuchař.

Obezita se řadí mezi civilizační choroby, a protože jí trpí velké procento populace, doktor Cohen se rozhodl tento trend z hlediska své profese zvrátit. Vyhraňuje se však proti extrémním dietám, které vedou k opětovnému přibírání. Inspirací se mu stala francouzská kuchyně, která je založena na zdravých stravovacích návycích Francouzů. Pařížská dieta je revoluční metoda hubnutí. Cílem této metody je změnit přístup k jídlu. Jídelníčky uvedené v knize jsou jednoduché a syté, inspirované tradiční pařížskou kuchyní. Díky Pařížské dietě lze změnit způsob, jakým se stravujeme. V knize je vtipným způsobem uvedeno, jak se zbavit nevhodných návyků v oblasti stravování. Dr. Cohen bourá zavedená klišé, že dodržovat dietu znamená nejíst. Podle něj dieta začíná v kuchyni. Jednotvárná strava vede k pocitu nespokojenosti a ke ztrátě trpělivosti potřebné pro dodržování diety. Doktor Cohen uvádí, jak jídla připravovat a jak velké porce jíst, abychom efektivním a nenásilným způsobem zhubli.

Podle doktora Cohena lze skutečného úspěchu v hubnutí dosáhnout, jen pokud budeme dodržovat vyvážený jídelníček. Uvedeny jsou také jídelníčky pro vegetariány. Pařížská dieta vám nabízí, ale nevnucuje, tři fáze hubnutí. Je to fáze Kavárna, což je nepovinný krátký program pro rychlé nastartování diety. Fáze Bistro je dieta pro dva až tři týdny, během níž zhubnete 3,5 až 5 kg. Následuje fáze Gurmet, dieta, díky níž nenásilně pokračujete v hubnutí po dobu minimálně tří měsíců. Každá fáze obsahuje spoustu rad, receptů a různých možností, jak dietu vylepšit. Velice mne zaujala tato věta: „Aby byla dieta účinná, nesmíte ji chápat jako lék na jedno použití, ale měli byste ji začlenit do svého života a vychutnat si ji jako sklenici vybraného lahodného francouzského vína (ovšem ne příliš velkou).“

Kniha je čtivá a je rozdělená na čtyři části. První část má název Boj s tuky a popisuje například, jak se vyznat v jídle a co jídlo obsahuje, proč je tak těžké zhubnout. Upozorňuje na příčiny přibírání, jo-jo efekt a jak se mu vyhnout. Ve druhé části Pařížská dieta se dozvíme, jak si spočítat svou váhu a jak si stanovit váhový cíl. Ve třetí části Tři fáze autor doporučuje, jak začít s dietou a popisuje jednotlivé fáze hubnutí. Ve čtvrté části Správná váha po celý život čtenářům vysvětluje, jak se najíst v restauraci, jestliže drží dietu, a jak překonat různá úskalí diety. Kniha motivuje jak k vytrvání v dietě, tak i k pohybu.

Mám zkušenosti s dietami nejrůznějšího typu v rámci naší rodiny i přátel a musím říct, že mě tato kniha velmi zaujala. S mnoha názory doktora Cohena souhlasím také proto, že jsem měla příležitost francouzskou kuchyni mnohokrát ochutnat, a proto vím o jejích kvalitách. Francouzky jsou známé svými štíhlými postavami, aniž by se zrovna ničily v posilovnách, Francouzi si rádi dopřávají dezerty a večeří i v pozdních hodinách, a přesto nejsou obézní. Knihu Pařížská dieta doporučuji nejen čtenářům, kteří bojují s nadváhou, ale i těm, kteří prostě rádi jedí. Bon appétit!

Pařížská dieta. Jak dosáhnout správné váhy a udržet si ji (z anglického originálu The Parisian Diet)

parizska dieta

Autor: Dr. Jean-Michel Cohen
Přeložila: Ivana Svobodová
Žánr: populárně naučná literatura
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 282
Zdroj foto: Mladá fronta a. s.

Hodnocení: 100 %


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

Nechte si poradit...

Jaká kniha, divadlo, koncert či jiná akce by našim čtenářům neměly uniknout?

GABRIELA KUBENOVÁ

výtvarnice

Kniha:


Daniel Glattauer - Dobrý proti severáku

Kniha Dobrý proti severáku je moderní a vtipnou variací na epistolární román. Emmi Rothnerová chtěla přes internet zrušit předplatné časopisu Like. Kvůli překlepu ale její e-mail dostane Leo Leike. Protože Emmi mu dál posílá e-maily, upozorní ji Leo na její omyl. Začne tak nezvyklá korespondence, jakou lze vést jen s osobou naprosto neznámou. Na tenkém ostří mezi absolutním neznámem a nezávaznou intimitou se oba víc a víc sbližují, až si nakonec musí nevyhnutelně položit otázku: snesly by milostné city, které rozkvetly v e-mailech, osobní setkání? A co by se stalo, kdyby ano? Anotace ke knížce, která psala o jednom e-mailovém omylu a nastartovala neobvyklou korespondenci, mne zaujala a e-knihu jsem hned zakoupila. Opravdu mě nepustila a přehltla jsem ji přes noc, dá se to, je to pro mě velice čtivé a děj má spád. Mám ráda podobná nedorozumění i v opravdovém životě a ne jedno se mi už i přihodilo, takže jsem se do toho začetla a stala se téměř součástí knížky.Po poslední větě nastalo… no tohle? To snad nemůže být konec, to nejde, aby to takhle skončilo, to mi snad ten autor udělal schválně…. Ale bylo to tak, byl to konec, žádné další stránky, žádné další věty a dokonce ani slova nenásledovala…. Tohle se mi u málokteré knihy stane……. Ale za pár měsíců jsem objevila volné pokračování…. „Každá sedmá vlna“, neváhala jsem ani minutu, knihu zakoupila, opět v digitální podobě, ačkoli jsem totální milovník knih, které můžu otevřít a ke které můžu i přivonět, a pro mě bylo to pokračování snad ještě lepší. Takže pokud jste milovníky zamotaných životních příběhu a šťastných konců, dejte se do čtení. Daniel Glattauer (nar. 1960) pochází z Vídně, je spisovatel a novinář. Píše sloupky, soudní reportáže a fejetony. Jeho kniha Dobrý proti severáku se stala bestsellerem, v roce 2006 byla nominována na Německou knižní cenu a byla přeložena do mnoha jazyků a adaptována do podoby divadelní i rozhlasové hry. V Německu se dosud prodalo více než osm set padesát tisíc výtisků. Na přání čtenářů vyšlo pokračování Každá sedmá vlna (2009).

Anketa


Chat s osobností

Hledat

Mimísek 8

Partneři

Z archivu...

Čtěte také...

Literární festival Goethův podzim již potřetí v Mariánských lázních

goethuv podzim 200Mariánské Lázně, 30. září 2016 - V Mariánských Lázních se bude od 8. do 16. října konat třetí ročník literárního festivalu Goethův podzim, který svým návštěvníkům zprostředkovává setkávání s literárními osobnostmi, autorská čtení, ...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Říkanky a povídačky

rikanky 4Máme malé dítě a chceme ho něco naučit. Všechny babičky a sousedky bedlivě sledují, co ta naše ratolest už umí. Koukají, jestli má ještě dudlík, jestli udělá „pápá“ nebo co už umí říct. A my, matky prvních dětí, zcela nepřipravené, improvizujeme.

Divadlo

letní scéna galerie Harfa vstupuje do druhého poločasu

200 harfaAni v srpnu nebude na Letní scéně Galerie Harfa chybět několik současných komedií o mezilidských vztazích nastudovaných divadlem Artur. Přidají se k nim také další divadelní představení jako jsou Monology vagíny a jeho volné pokr...

Film

Twilight sága: Rozbřesk – 2. část: Dívejme se do očí zpříma

twilight saga rozbreskVe čtvrtek 15. listopadu 2012 byl uveden do 11 českých multikin nový americký film Twilight sága: Rozbřesk (2. část). V této (druhé) závěrečné části světoznámé upírské ságy (prý) už naposl...