Našlo se řešení? Aneb Pařížská dieta

Email Tisk

parizska dieta perexŽijeme v rozporuplné době. Jsme svým vzhledem posedlejší než kdy dřív, ale jen hrstka z nás je spokojená. Naše duševní pohoda závisí na tom, jak vnímáme sami sebe. Tloušťka je nemoderní, proto hledáme neustále rychlá a bezbolestná řešení. Každoročně se objeví bezpočet diet, které slibují zázraky, ale žádná nenabízí dlouhodobé řešení. Pro všechny, kteří takové diety vyzkoušejí a opakovaně neuspějí, je to nepříjemná zkušenost, která je může od hubnutí odradit. Doktor Jean-Michel Cohen je uznávaným odborníkem na výživu. Je známý především ve Francii, kde vystupoval v televizní reality show s tématikou hubnutí, stal se oblíbeným lékařem celebrit potýkajících se s nadváhou a svou pozornost také zaměřil na problémy obezity v Americe. Sám měl v mládí problémy s nadváhou, na kterých se podílela zejména jeho maminka a které podnítily jeho rozhodnutí vystudovat medicínu a stát se odborníkem na výživu. Do světa výživy se ponořil se zápalem, a když nastoupil do nemocnice, aby léčil pacienty, ostatní lékaři měli často dojem, že je kuchař.

Obezita se řadí mezi civilizační choroby, a protože jí trpí velké procento populace, doktor Cohen se rozhodl tento trend z hlediska své profese zvrátit. Vyhraňuje se však proti extrémním dietám, které vedou k opětovnému přibírání. Inspirací se mu stala francouzská kuchyně, která je založena na zdravých stravovacích návycích Francouzů. Pařížská dieta je revoluční metoda hubnutí. Cílem této metody je změnit přístup k jídlu. Jídelníčky uvedené v knize jsou jednoduché a syté, inspirované tradiční pařížskou kuchyní. Díky Pařížské dietě lze změnit způsob, jakým se stravujeme. V knize je vtipným způsobem uvedeno, jak se zbavit nevhodných návyků v oblasti stravování. Dr. Cohen bourá zavedená klišé, že dodržovat dietu znamená nejíst. Podle něj dieta začíná v kuchyni. Jednotvárná strava vede k pocitu nespokojenosti a ke ztrátě trpělivosti potřebné pro dodržování diety. Doktor Cohen uvádí, jak jídla připravovat a jak velké porce jíst, abychom efektivním a nenásilným způsobem zhubli.

Podle doktora Cohena lze skutečného úspěchu v hubnutí dosáhnout, jen pokud budeme dodržovat vyvážený jídelníček. Uvedeny jsou také jídelníčky pro vegetariány. Pařížská dieta vám nabízí, ale nevnucuje, tři fáze hubnutí. Je to fáze Kavárna, což je nepovinný krátký program pro rychlé nastartování diety. Fáze Bistro je dieta pro dva až tři týdny, během níž zhubnete 3,5 až 5 kg. Následuje fáze Gurmet, dieta, díky níž nenásilně pokračujete v hubnutí po dobu minimálně tří měsíců. Každá fáze obsahuje spoustu rad, receptů a různých možností, jak dietu vylepšit. Velice mne zaujala tato věta: „Aby byla dieta účinná, nesmíte ji chápat jako lék na jedno použití, ale měli byste ji začlenit do svého života a vychutnat si ji jako sklenici vybraného lahodného francouzského vína (ovšem ne příliš velkou).“

Kniha je čtivá a je rozdělená na čtyři části. První část má název Boj s tuky a popisuje například, jak se vyznat v jídle a co jídlo obsahuje, proč je tak těžké zhubnout. Upozorňuje na příčiny přibírání, jo-jo efekt a jak se mu vyhnout. Ve druhé části Pařížská dieta se dozvíme, jak si spočítat svou váhu a jak si stanovit váhový cíl. Ve třetí části Tři fáze autor doporučuje, jak začít s dietou a popisuje jednotlivé fáze hubnutí. Ve čtvrté části Správná váha po celý život čtenářům vysvětluje, jak se najíst v restauraci, jestliže drží dietu, a jak překonat různá úskalí diety. Kniha motivuje jak k vytrvání v dietě, tak i k pohybu.

Mám zkušenosti s dietami nejrůznějšího typu v rámci naší rodiny i přátel a musím říct, že mě tato kniha velmi zaujala. S mnoha názory doktora Cohena souhlasím také proto, že jsem měla příležitost francouzskou kuchyni mnohokrát ochutnat, a proto vím o jejích kvalitách. Francouzky jsou známé svými štíhlými postavami, aniž by se zrovna ničily v posilovnách, Francouzi si rádi dopřávají dezerty a večeří i v pozdních hodinách, a přesto nejsou obézní. Knihu Pařížská dieta doporučuji nejen čtenářům, kteří bojují s nadváhou, ale i těm, kteří prostě rádi jedí. Bon appétit!

Pařížská dieta. Jak dosáhnout správné váhy a udržet si ji (z anglického originálu The Parisian Diet)

parizska dieta

Autor: Dr. Jean-Michel Cohen
Přeložila: Ivana Svobodová
Žánr: populárně naučná literatura
Nakladatelství: Mladá fronta a.s.
Rok vydání: 2014
Počet stran: 282
Zdroj foto: Mladá fronta a. s.

Hodnocení: 100 %


 

Přidat komentář


Bezpečnostní kód
Obnovit

Přihlášení

K21 se představuje

KATEŘINA HAJŇUKOVÁ


redaktorka a editorka

    Narodila se koncem března 2000, je tedy znamení berana a jak říká, zcela odpovídá její tvrdohlavosti. Pochází z Karlových Varů, které moc ráda a v současnosti je studentkou čtyřletého gymnázia.

    S K21 spolupracuje od začátku července a říká, že je za to neskutečně ráda. "Editace mi otevřela nový svět, který pro mně mnoho znamená a dává mi mnoho možností."

    Mezi koníčky Kačka řadí poslouchání hudby, čtení, psaní různých příběhů, hraní na keyboard, jízdu na skateboardu a trávení času se svými přáteli. "Dalo by se říct, že mým velkým koníčkem je barvení vlasů. D§vod? Už čtyři roky si barvím své hnědé vlasy částečně na modro a nikdy bych svoje modro-hnědé vlasy nevyměnila."

    Mimo studia a editace se věnuje svému blogu. Blogerkou je už asi sedm let, při čemž svůj dosavadní blog má čtyři roky. Ve škole ji nejvíc baví psychologie, český jazyk a angličtina.

    "Ze všeho nejdůležitější je pro mě moje rodina, která mě vždy drží nad vodou. Motta a citáty jsou moje doména. Už jako malá jsem si sepisovala a opisovala motta z internetu nebo ráda prohledávala mamčiny sešity s citáty. Můj nejoblíbenější pochází od zpěváka Andyho Biersacka, který má skupinu Black Veil Brides, kterou miluji: "Každý na světě má sny. Drž je blízko svého srdce a nikdy nepouštěj..."

Toulavka

Anketa


Chat s osobností

Banner

Partneři

Hledat

Mimísek 27

Z archivu...

Čtěte také...

Wolf-Dieter Storl: Zahrada jako mikrokosmos


zahrada mikrokosmos 200Zahrada je místem nesmírného poznání. Nesmírného, a také vesmírného. Úvod knihy vás vtáhne do hermeticky pojatého povídání o životě. Alchymie, staré znalosti našich předků, nauka o živlech i jednotlivých rostlinách a ...

Nové komentáře

Facebook

Twitter


Literatura

Cesta od žaláře k oltáři byla trnitá

od zalare k oltariPouhých 160 let uplynulo od vydání zákona, který až pětiletým těžkým žalářem (a v případě přitěžujících okolností i desetiletým) trestal "smilstvo proti přírodě", tedy pohlavní styk jednak se zvířaty, jednak s osobami téh...

Divadlo

Muzikál Bat out of Hell

bat out of hell2Když jsme se rozhodli pro rodinný poznávací pobyt v Londýně, bylo nám hned jasné, že bychom měli navštívit taky nějaký muzikál. Výběr představení na londýnském West Endu je opravdu velký, a tak rozhodování nebylo...

Film

Slavnostní předpremiéru valašského filmu Děda ve Vsetíně zhlédlo na 500 diváků

deda 200Hlediště vsetínského kina Vatra bylo v neděli 29. května zcela vyprodané do posledního místa, a to hned dvakrát! Součástí uvedení filmu byla beseda s tvůrci a protagonisty snímku, jehož autoři dva roky bojovali hlavně s penězi. Na výrobu filmu měli pou...