Básně z jazzové dásně potěší

Básně z jazzové dásně potěší

Tisk

BasneJazz perexJana Koubková oslaví tento rok na konci října významné životní jubileum. Nejen proto vydalo nakladatelství Galén její v pořadí již třetí knížku (předchozí dvě jsou Recepty proti samotě a Zutí provádím s chutí).

 

 

Jana Koubková je naše přední jazzová zpěvačka, na kterou můžeme být právem hrdi. Zpívá od svých šesti let. Postupně spolupracovala s řadou hudebních uskupení, ke kterým patřilo např. Jazz Sanatorium Luďka Hulana, Horký dech J. K., Jazz Half Sextet, Jazz Q Martina Kratochvíla, Hot Tety, Český klarinetový Quartet, Vitouš Trio. Založila festival VOKALÍZA (1981–2000) pro jazz, blues a rockové zpěváky. Jejím životním krédem prý je: „Být připraven, toť vše!“ Jak lze poznat v její nové knížce, je nejen výborná zpěvačka, ale i glosátorka běžného hořkosladkého života se sklonem k jeho přebásnění, se smyslem pro poezii, humor, ironii a sarkasmus, s vytříbeným smyslem pro zvukomalebnost českého jazyka. Chápu, proč ji lidé mají rádi a proč jí Jiří Žáček věnoval báseň Blues pro Janu K. Ta je uvedena na zadní straně knihy a její poslední verš shrnuje krédo Jany Koubkové: „…Když ti život zmydlí tvář i pozadí – Mr. Jazz ti řekne: Děvče nevadí – Čert vem všechny chandry čert vem hnus i děs – Nejvěrnější přítel člověka je Jazz.“

Knížka Básně z jazzové dásně obsahuje básně, texty k zamyšlení, postřehy všeho druhu včetně nejrůznějších citátů od nejrůznějších autorů, kteří mají nejen Janě Koubkové co říci (od antropoložky Elizabeth Cashdanové z University of Utah, přes Woody Allena, Henry Millera, Arnošta Lustiga atd. až po Milese Davise). K jejich postřehům přidává své vlastní, jako např. „Žrací publikum je nejhorší. Nemůžou tleskat, mají plné ruce příborů…“ nebo „ČEZ ještě nikdy nic nedal na jazz!!!“ nebo „Když člověk řekne v New Yorku, že nemá rád jazz, tak je to asi totéž, jako by řekl, že je u FBI.“ Svá tvrzení umocňuje zaříkáním, jako Pyku, pyku! Plesk! Bzz….

Mottem knihy je japonské úsloví „Hřebík, který vyčnívá, se musí zatlouct!“ Jako reakce na něj navazuje báseň Smrt standardismu! A pak už svištíte jako po tobogánu, takže se nechce knihu odložit a nechat na druhý den. Těšíte se, že si ji znovu brzy otevřete a najdete další vrstvu, kterou jste napoprvé nepostřehli. Básně se střídají s texty, bavíte se, přemýšlíte,inspirujete se, je to zkrátka gejzír nápadů, postřehů, povzdechů a zvuků, připomínající Křižíkovu fontánu. Jana Koubková si hraje se slovy, a tak ze sardinky vzniká sordinka, z marihuany Nahua mari, pivem jsi opiven, najdete tu praženu, umanutého mamuta, který bude mutat mutání, jsou zde kadírny a blbiny, barbanátek atd., atp.

Graficky je kniha velmi zajímavě uspořádaná, prokládaná řadou fotografií a drobných grafik Luďka Bárty. Je zde vidět velmi zdařilá hra s textem, písmem a vlastními komentáři. Vše je promyšleno, vzájemně provázáno, takže celá knížka působí velmi kompaktně.

Knížka Básně z jazzové dásně se zkrátka povedla. Janě Koubkové nejen za ni děkuji a blahopřeji. A na závěr mi nebývá než parafrázovat z její knížky: Žijte tak, aby Vaší smrti litoval i majitel pohřební služby! Pro Janu Koubkovou to zajisté platí.

Básně z jazzové dásně

BasneJazz

Autor: Jana Koubková
Ilustrace: Luděk Bárta
Žánr: poezie – beletrie
Nakladatelství: Galén
Rok vydání: 2014
Počet stran: 191
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Galén, archív Jany Koubkové

www.galen.cz/idistrik/vydav/
www.galen.cz/idistrik/vydav/?PHPSESSID=cc20bfd059f4ef27be8bcd0aceadf3fe&;page[book]=5428

( 4 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Libor Pešl: „Reakce děti i rodičů při testování Kouzelného čtení nám dodávaly optimismus“

albi kouzelne cteni 200Společnost Albi nedávno přinesla na trh projekt Kouzelné čtení, se kterým jsme vás na našem webu už seznámili. Jde o knihy, k jejichž čtení je potřeba elektronické tužky. Ta dokáže pomocí speciálních senzorů číst a vydávat r...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tři detektivní divadelní hry Agathy Christie vyšly knižně

Christie detektivni hry200Agatha Christie napsala pěknou řádku detektivních románů a povídek, přivedla na svět celou řadu skvělých detektivů, z nichž nejznámější jsou Hercule Poirot a Jane Marplová. Jejich nesmrtelné případy by...


Literatura

Závěr série o hodné holce

Mrtva holka dobra holka200Young adult od Holly Jacksonové vychází od roku 2020 v nakladatelství Cosmopolis a v loňském roce tato série dospěla do finále. Jaké jsou tedy dva její poslední díly?

 

...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Eastwoodův portrét zakladatele FBI konečně vychází na DVD

altLegendární režisér Clint Eastwood má v polovině světa (ne vlastní vinou) vypěstovanou zvláštní auru tvůrce, kterému se podaří vše, na co sáhne. Je to dáno tím, že jeho slabší počiny se kinosálům mimo vlastní domovinu většinou vyhnou a ví o nich ...