Kniha o oranžovém pokladu je zároveň pokladem do knihovny

Kniha o oranžovém pokladu je zároveň pokladem do knihovny

Tisk

Rakytnik perexRakytník nová a významná kulturní plodina, která vyvolává stále větší zájem, což se dozvíme už z anotace knihy. Právě díky popularitě a boomu této plodiny jistě vznikla tato kniha, jež čtivou formou seznamuje čtenáře s různými zajímavostmi.

 

 


Kniha je dělena do přehledných kapitol, které se týkají těch nejdůležitějších okruhů. První část je spíše odborná a týká se historie, původu a botanického popisu rakytníku. Následují informace o složení vitamínů obsažených v plodech a na ně volně navazuje kapitola o využití rakytníku v lékařství. Čtení to rozhodně není suché, ale naopak velmi poučné a zajímavé.

Nejen zahrádkáři ocení mnohé rady o pěstování a rozmnožování rakytníku. Nechybí ani obsáhlý přehled odrůd, který v sobě zahrnuje například původ a popis plodů včetně údajů o jejich velikosti a chuti. Jednotlivé odrůdy jsou také navzájem srovnávány, tudíž se v nich můžete snadno zorientovat a na základě doporučení si nějakou vybrat.

Velká část knihy je věnována kapitole Zpracování plodů, kde se nachází velká spousta zajímavých receptů, které přímo lákají k vyzkoušení. Můžete si udělat například Rakytníkovou šťávu s mátou a medem, různé zavařeniny, ale i rakytníkovou pomazánku s dýní nebo vepřové plecko s rakytníkovým pyré. Každý gurmán si jistě přijde na své a po přečtení této knihy bude při vaření vědět, že dělá něco pro zdraví.

Překvapilo mě, že ačkoliv se jedná o odbornou knížku, dá se přečíst se zájmem a hlavně bez vynechávání pasáží. Jiří Bajer udělal touto knihou záslužnou činnost, protože pečlivě posbíral různé informace a správnou formou je poslal dál. Vše napsal velmi přesvědčivě, ale přesto nevtíravě. Nesnažil se vnucovat, jen popisoval fakta, ale přesto si myslím, že kdo rakytník nemá, jistě po přečtení bude uvažovat o jeho pořízení nebo se alespoň poohlédne po produktech z něho. A ti, kteří rakytník mají? Ti jistě najdou v této knize neocenitelného pomocníka.

Rakytník, zázračná rostlina, oranžový poklad…

Rakytnik web

Autor: Jiří Bajer
Žánr: náučná
Nakladatelství: Mladá fronta
Rok vydání: 2014
Počet stran: 160 stran + 16 stran obrazové přílohy
Hodnocení: 95 %

www.kniha.cz

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rozmarná léta Menzelova

menzel rozmarnaleta perex„Když si člověk uvědomí, že všichni kolem něj jsou mladší než on, a že se tak ocitl v kategorii „dříve narozených“, začne z toho blbnout. Do současných prožitků se mu neustále pletou vzpomínky a své bližní otravuje...


Literatura

CHCETE ZŮSTAT BOHÉMEM? ZAČNĚTE PODNIKAT!

Podnikani pro Bohemy perexTom Hodgkinson, autor velmi úspěšných knih Líný rodič a Jak být líný, opustil (částečně a alespoň na čas) úspěšně se rozvíjející kariéru lenošného spisovatele. Místo ní začal podnikat v nemilosrdné branži knihku...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Tlusté časopisy Kino-ikon a Iluminace opravdu existují

casop200Snad ke každému vědeckému oboru existují více či méně tlusté časopisy veskrze odborné, laickému čtenáři obtížně přístupné - a to jak zveřejňovanými texty, tak sehnatelností. Rovněž filmoznalci vydávají takové tiskoviny - na Slovensku je to Kino-ikon, u ...