Kočičí historky slavného zvěrolékaře

Kočičí historky slavného zvěrolékaře

Tisk

herriot zverolekar perexKdo by neznal veselá vyprávění Jamese Herriota, v kterých líčí peripetie, jež prožívá zvěrolékař na anglickém venkově. Všechny zakusil na vlastní kůži. Chtěl být lékařem zvířat kvůli své lásce ke kočkám a psům – jenže na škole se učil především péči o velká hospodářská zvířata. Však v té době se na mazlíčky tolik nehrálo, jako dnes. Tak se k malým šelmám dostával kradmo a postupně a léčil je na základě vlastních dedukcí a pozorování. Jeho láska k nim se prohlubovala s tím, jak kočky (i psy) víc a víc poznával. U koček si obzvláště cenil jejich nezávislosti. Své zážitky s nimi pak sepsal do příběhů – u nás vyšly pod názvem Zvěrolékař a kočičí historky.

V roce 2012 se ujal historek režisér Vladimír Rusko a připravil pro rozhlas čtení na pokračování právě z této knihy. V pěti pokračováních nám Michal Pavlata přibližuje anglický venkov druhé poloviny minulého století – je o sedlácích, o perné práci místního zvěrolékaře, o životě v malých a rozsáhlých osadách... Jeho procítěný přednes nás lehce nechá nabýt dojmu, že jsme přímými pozorovateli dění – opravdu pocítíme vítr a déšť na tvářích, když míříme s Herriotem za pacienty, zřetelně zaslechneme předení uzdravených koček, naše dlaně hýčká hebkost jejich kožíšků… Michal Pavlata čte a hraje zároveň, jeho mnohobarevný hlas vibruje v mnoha odstínech, až se zdá, že posloucháme rozhlasovou hru s mnoha aktéry, a ne jen pouhé čtení na pokračování.

Na dvou CD najdeme příběh cukrářského kocoura Alfréda, bez kterého by jeho pán musel zavřít cukrárnu, bez něho by totiž nebyl tak dobrým obchodníkem, jako dřív. Alfred dává cukrárně správný říz, jen s ním dokáže jeho pán lákat své zákazníky na laskominy. Pak zachráníme Oskara, kocourka, co rád chodívá do společnosti a účastní se nejen lidových zábav, ale i zasedání městské rady. Žádnáschůze se bez něho neobejde! Pak je na řadě Boris – nebojsa a velmi divoký kocour, který dá za vyučenou Herriotovu pomocníkovi. Kočička Emily poté zpestří dny osamělého starého džentlmena a kocourek Blesk, ten, co ho jeho maminka-kočka donesla k lidem přímo o Štědrém dnu, uzavře pětici příběhů. Příběhů prosycených lidskostí a láskou k životu lidskému i zvířecímu.

Ukázka: http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/herriot.mp3

Zvěrolékař a kočičí historky

Herriot zverolekar obal

Autor: James Herriot
Interpret: Michal Pavlata
Režie: Vladimír Rusko
Stopáž: 113 minut
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto:  www.radioservis-as.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Je to crazy a mělo to být crazy, říká Vlady Gryc o svém novém klipu Tchýně

vlady perexJe to pár dnů, co představil zpěvák a textař Vlady Gryc svůj první videoklip s písničkou Tchýně. Zatímco hudba je dílem Hellmuta Sickela, postavu příšerné tchýně si ve zmíněném klipu střihla šansoniérka a muzikálová herečka Renata Drössler. I...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Čas prý na nikoho nečeká, ale ve 25. století to tak úplně neplatí…

onehotbook More klidu200Oceňovaný román o umění, lásce a pandemii napříč časem i prostorem. Jeho seriálovou adaptaci připravuje kanál HBO Max.

...

Literatura

Zařaďte vývar z kostí do svého jídelníčku

vyvar perexKdyž jsem manželovi říkala o této knize, s nedůvěrou a úsměvem mi říkal: „Tajemství dobrého vývaru? Že ho musíš vařit?“ Tak jsem se s o to větší chutí vrhla do této knihy, která není o různých polévkách, ale o vývaru z kostí…

Divadlo

Věřte nebo ne, sbalit ženu je jednoduché

jak sbalit zenu200V rámci zlínského divadelního svátku – festivalu Setkání Stretnutie 2019 do Zlína zavítalo také Divadlo pod Palmovkou se svým manuálem Jak sbalit ženu 2.0.

...

Film

89. ročník Academy Awards, aneb předávání Oskarů 2017

oscars 2017 perexI letošní ročník předávání Oskarových cen byl plný velkých jmen a také snímků. Slavnostní vyhlášení výsledků bylo prvně vysíláno v rádiu v roce 1930 a v televizi poprvé v roce 1953. Nyní je k vidění ži...