Oliver Twist pořád stojí za přečtení – vlastně za poslech

Oliver Twist pořád stojí za přečtení – vlastně za poslech

Tisk

twi 200Vždycky, když jsem narazila na Olivera Twista v knihovně, rozezněla se mi v hlavě písnička od Evy Pilarové: Raději jsem neměla ten román… Sotva jsem si příběh (kdysi) přečetla, dala jsem slovům písně zapravdu.

 

 

Dojemný příběh sirotka, který to nemá vůbec snadné, odmala zná jen ponižování, bití a hlad, k tomu ho ještě nevlastní bratr chce zničit docela, mne tenkrát (i dneska) dojímal. Časem se mi zdál román zdlouhavý, k neučtení. Zdá se, že na autory devatenáctého století tak trochu hledíme skrz prsty – měli dostatek času, tak žádný popis nešidili. Jejich čtenáři nebyli rozptylování spoustou dalších lákadel – to se to psalo, to se to četlo, to se mohly uplatnit dlouhé popisné pasáže!   Ovšem co pravdy (dosud platné) v těch knihách – asi i díky té rozvláčnosti a podrobnosti – najdeme i dneska.
Do jejich čtení se nám moc nechce, naštěstí můžeme poslouchat. Radioservis vydal tento velmi poutavý román Dickensův v audioverzi. A hned jsme někde jinde! Na mp3 je patnáct kapitol v rozhlasové úpravě Marie Novákové. Rozhlasová adaptace vznikla v roce 2012 a její oblibu u posluchačů velmi podpořil (vedle dobrého textu a příjemného zpracování) výběr herců, kteří propůjčili hlas jednotlivým postavám. Vypravěč Otakar Brousek ml. nás provede celým příběhem, posouvá děj kupředu, líčí okolnosti, za kterých se odehrává a najednou ty nekonečné popisné pasáže letí vpřed jako hejno ptáků. Olivera Twista, smutného malého kluka, co zůstal od narození docela sám, jenž hledá štěstí a nakonec najde správné lidi, co mu jeho úděl nešťastníka pomohou zvrátit, tu slyšíme v podání Matěje Nechvátala. Naprosto nás uhrane Fangin, otec všech nuzáků, který využívá dětí ke krádežím a dalším lumpárnám, aby se měl dobře, s hlasem Jaroslava Haidlera. Nancy, tu, jež chce zůstat na ulici, ač nemusí, s tím, koho miluje, přesto Oliverovi za cenu vlastního ohrožení (které je nakonec dokonáno) pomůže snad nejvíc ze všech, namluvila Eva Kodešová. V dalších rolích uslyšíme Petra Pelzera, Petra Havlíčka, Kláru Sedláčkovou-Oltovou, jednotlivé kapitoly svým klidným přednesem uvádí Jiří Hromada. Režisér Jaroslav Kodeš měl správnou ruku a příběhu dal ten patřičný nádech doby minulé.

twi 1


Je to opravdu zážitek, ponořit se do Londýna konce předminulého století, bloumat uličkami s lapky a nenechavci, bát se o malého kluka, co to opravdu lehké nemá, čekat na rozuzlení. A přes dobu minulou nahlížet dobu současnou – to opravdu není od věci. Dickensův Oliver Twist v audioverzi přinese skvělé zážitky po dobu skoro sedmi hodin. A pak? Pak už stačí jen se zamyslet nad vlastním pinožením se.

Dickens, Charles: Oliver Twist. Překlad Tilschovi, Emanuel a Emanuela; rozhlasová úprava Nováková, Marie; režie Kodeš, Jaroslav. Radioservis a. s., Praha 2013, 6 hodin 42 minut.
Hodnocení: 93 %

Oliver Twist od Radioservisu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Herec Pavel Novotný: Mastný se mě drží už sedmnáct let. Nebo já jeho?

pavel novotny200Není to jen zkušený divadelní herec. Mediální slávu přinesly Pavlu Novotnému televizní seriály. Nejvíce asi populární „Ulice“, kde představuje urostlého elegána Mastného. Za ty roky si tato postava prošla nejroztodivnějšími peripetiemi. ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Přítelkyně z domu smutku nejsou žádní andělé

200knihaVyšla audiokniha Evy Kantůrkové - Přítelkyně z domu smutku a my vám přinášíme recenzi.

...

Literatura

Alexandrie – detektivní pátrání v největší starověké knihovně

altVšem, kteří si oblíbili sympatického detektiva (přesněji řečeno soukromého informátora) Marca Didia Falcona britské autorky Lindsey Davisové, přináší nakladatelství BB/art jeho devatenáctý příběh nazvaný

Divadlo

Zlínské divadlo nabízí v inscenaci Kytice sugestivní adaptaci nejčtenější české klasiky

kytice200

I když je režisér Dodo Gombár originálně svůj, jeho divadelní dramatizace Erbenovy ikonické Kytice mě zaujala. Viděl jsem ji minulý týden z osmé řady, a jsem tomu rád. Samozřejmě, před časem jsem viděl i televizn...

Film

Kniha o pozapomenutém proklatci nové vlny

nemec perexJan Bernard patří k význačným filmovým badatelům, spojeným zejména s pražskou FAMU, kde byl během 90. let děkanem. Zabývá se jak teoretickými otázkami, tak zkoumáním tvorby významných režisérů (Pier Paolo Pasolin...