Hustej nářez do uší!

Hustej nářez do uší!

Tisk

hustej narez 200Prozatimní trilogie Bratrstvo krve se dočkala audio ztvárnění první knihy této série, Hustého nářezu. Můžeme děkovat nakladatelství Epocha, která tímto činem hledá další trh pro příznivce české krvavé upírské a mimozemské tematiky.

 


Hustej nářez v knižní podobě spatřil světlo světa v roce 2010, nicméně již brzy po vydání získal téměř kultovní statut. Jedná se o kulhánskovským stylem vyprávěný příběh o tom, jak se upíři v čele s Janem Bezzemkem snaží zachránit Zemi před mimozemskými tyrany, takzvanými kartany.


Audiokniha se dělí na sedm kapitol (1. Poklidná česká kotlina roku 2020, 2. Bratrstvo, 3. Veronika, 4. Kateřina, 5. Petra, 6. Sangot, 7. Gerhard) a její stopáž je celkem 8 hodin a 43 minut. Knihu čte herec Richard Fiala, který má tu správnou dikci, neunylý hlas a který do příběhu vnáší tu správnou špetku cynismu. V jeho podání dokonce ani vulgární či peprnější výrazy nevyzněly trapně či nepatřičně, ale naopak – prostě do příběhu sedly jak vyšité.

Na Kotletovi obdivuji jeho vypravěčský styl, smysl pro akci i sexuální hrátky, ale hlavně mě baví sarkastický nadhled s výbornými přirovnáními a kulturními narážkami. Posuďte sami:


„Panebože, zachraňuju život skopčáckému upírovi, svět se v kravskou prdel obrátil,“ zalamentoval jsem.


Hummer měl v sobě setsakramentsky víc děr, než Steven Spielberg Oscarů.


Aby upír přežil staletí, musí umět nejen bojovat, ale hlavně se učit nové věci. Nesmí umrznout ve své epoše, ale držet špičáky na krevné tepně doby.

Hustej narez


Jediné, co mě poněkud iritovalo, je časové rozdělení audio sekcí. Jsou logicky řazeny do kapitol. Osobně by mi však vyhovovaly kratší oddíly, tak pod 60 minut. Ale to je jen otázka osobních preferencí a zvyklostí.


Nejprve jsem byla k poslechu této audioknihy celkem skeptická, ale již po prvních minutách si mě dokázala získat.  Pokud si někdo chce rozšířit obzory o české temné fantasy a přitom nechce hledět do knihy, pak má jedinečnou možnost užít si právě tuto nahrávku mluveného slova.


Na závěr něco málo o autorech:
O Františku Kotletovi  se toho moc neví. Mnozí dokonce pochybují, zda opravdu existuje. Jasné je pouze to, že se narodil v roce 1981 v Bruntále. A pokud máme tomuto mystifikátorovi věřit, tak pracuje jako řezník a ve volném čase píše krvelačnou prózu.


Richard Fiala vystudoval herectví, účinkoval v rozhlasových hrách i spotech. Vidět jste ho mohli v televizních filmech i seriálech, ale i na koncertě jeho skupiny Legendary Buccaneers.
Vojtěch Filčev, jež měl na starosti zvukovou režii, se podílel na vzniku mnoha pořadů, filmů, spotů a videoklipů a to buď jako kameraman, produkční, střihač, či režisér.


Název: Hustej nářez
Autor: František Kotleta
Čte: Richard Fiala
Zvuková režie: Vojtěch Filčev
Žánr: fantasy
Nakladatelství: Epocha
Rok vydání: 2014, audiokniha v mp3
Délka: 8 hodin 43 minut
Hodnocení: 95%

www.epocha.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Nemám rád rozhovory, říká spisovatel Peter Stoličný

A Foto Stoličný

 Žurnalista, dramaturg a spisovatel doc. Mgr. Peter Stoličný, ArtD. napsal spoustu knih pro děti. Občas obdaří svým příspěvkem i magazín Kultura 21. Přečtěte si, co na sebe...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Agatha Christie: N či M?

Christie audiokniha200Tommy a Pentlička Beresfordovi pátrají v přímořském rekreačním středisku Sans Souci po válečném špionovi…

 

...

Literatura

Batman a syn

batman a syn 200Jak to asi dopadne, když se na scéně vynoří Batmanův ztracený synek a rozpoutá tu pravou apokalypsu? Batman a syn vás přesvědčí o tom, že rodinné problémy v podání známých superhrdinů nabírají poněkud divočejší obrátky. N...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

Časopis Film.sk oslavuje pätnásť rokov

Film sk 200Mesačník o filmovom dianí na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav si tento rok pripomína pätnásť rokov od svojho vzniku. Jeho novembrové číslo je tematicky zamerané na výročie časopisu a približuje ho v prem...