Fenomén Karel Kryl

Fenomén Karel Kryl

Tisk

Fenomen KK 200Tato kniha je všestranným pohledem na osobnost zpěváka, básníka, výtvarníka, rozhlasového redaktora a glosátora Karla Kryla, jehož nedožité sedmdesátiny a dvacáté výročí úmrtí si letos připomínáme.


Český rozhlas Plus odvysílal cyklus pořadů Fenomén KK, na jehož základě tato publikace vznikla. Obsahuje rozhovory Ivany Denčevové s lidmi, kteří Kryla dobře znali, jako jsou Jiří Černý, Miloš Zapletal, manželé Rakušanovi, písničkářka Dáša Vokatá, Krylův přítel z emigrace Stanislav Gilán či Vojtěch Klimt, předseda Klubu Karla Kryla. Do historicko-společenského kontextu vřazuje Krylovo dílo Michal Stehlík a Krylovy písně fundovaně rozebírá muzikolog Aleš Opekar. Obraz Karla Kryla doplňují texty Terezy Pavlíčkové Karel Kryl v hledáčku Státní bezpečnosti a zamyšlení hudebního publicisty Jana Petrička o Krylově básnické tvorbě.

Fenomen KK OBALKA

Fenomén Karel Kryl
Ivana Denčevová, Michal Stehlík
 ISBN 978-80-87530-41-2
289 Kč (pro členy Klubu Radioservis sleva)


www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Fotograf Silvestr Szabó: „Když jdeš po buši a před tebou se vztyčí kobra… znám lepší druhy zábavy“

200rDo listopadových večerů se hodí tento obsáhlý rozhovor s fotografem Silvestrem Szabó, který se věnuje hlavně focení přírody. Jeho názory i příběhy jsou velmi osobité a věřím, že se i pobavíte.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Audiokniha Svědkyně ohně – vraždy s nečekaným rozuzlením

svedkyne ohne keplerPatnáct hodin s komisařem Linnou – to už je pěkná porce napětí a vzrušujících okamžiků. Jako audiokniha vyšel na sklonku minulého roku detektivní román Svědkyně ohně od Larse Keplera. Pod tí...


Literatura

Prolhaný život dospělých: Nový román Eleny Ferrante se zamýšlí nad začarovaným kruhem mezilidských vztahů

 

ferranteČetli jste někdy knihu psanou z pohledu teenagera? Pokud ne, viděli jste aspoň film ze středoškolského prostředí. První láska, konflikt s rodiči, popsáno s lehkým humorem, známe to. Právoplatná hvězda současné italské literatury Elena Ferrante však přistupuj...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Fénix s polámanými křídly

fenix200Další drama na programu Severské filmové zimy, tentokrát z Norska. Znovu se setkáváme s partnerskou dvojicí umělců. Možná vám to připomíná dříve představený finský film Nicota, ale nemusíte se bát, že by šlo o stejný příběh. Umělecká ega jsou jediným po...