Jan Werich - velké maličkosti

Jan Werich - velké maličkosti

Tisk


wer 200„Každý z nás dokáže být někdy
vlaštovkou a někdy nosorožcem.
Ale vědět, kdy má být vlaštovkou
a kdy nosorožcem, to je genialita …“

 

Jan Werich

 

 

Tuhle báseň jsem našla na papírovém obalu, ve kterém se schovává CD s názvem Velké maličkosti. Na přední straně, stejně jako na samotném nosiči, je fotografie Jana Werich, zamyšleného a s cigaretou, která k němu neodmyslitelně patřila. Šedý obal s fotkou Mistra jsem brala do ruky s úctou a téměř sedmdesát tři minuty jsem poslouchala s tichou úctou a očima dokořán. Velké maličkosti – to je dvanáct povídek, dvanáct pohledů, dvanáct zastávek ve Werichově životě.  

Vzpomínka na mobilizaci v září 1938 není nic jiného, než emotivní vzpomínání na těžkou dobu. Návštěva na Kampě je záznam z roku 1960, natočený ve Werichově bytě na pražské Kampě. O Vítězslavu Nezvalovi – citlivé a dojemné vzpomínání na Werichova kamaráda při příležitosti druhého výročí jeho úmrtí. Krátká ukázka z rozhovoru pro anglickou sekci Československého rozhlasu je nazvaná 55. narozeniny u mikrofonu. Následuje tak trochu netradiční vánoční povídání z roku 1962 s názvem Vánoční povídka, u kterého jsem si sama uvědomila, nebo spíš potvrdila, jaké jsou ty pravé hodnoty v životě člověka. Roztomilé štědrovečerní setkání s pionýry, nazvané Vánoční koleda Pionýrské jitřenky, mě zcela nefalšovaně dojalo. Ve výběru je zařazena i ukázka ze slavného muzikálu Divotvorný hrnec, nesoucí název Čochtan po letech (a zase trochu jinak) a opravdu je trochu jinak. Smáli jsme se se synem a žasli nad Werichovým uměním improvizovat. Vystoupil tady s dcerou Janou a je to něco málo přes deset minut velmi inteligentního humoru. Našla jsem tady i originální předmluvu k rozhlasovému vysílání pro Broka – Vyprávění pro Broka. Milé povídání, které mě vtáhlo do děje už jen samotnou opravdovostí vypravěče. Následují tři povídky, které jsou k zamyšlení (stejně jako všechny ostatní). Návštěva v Paříži -  dopis Wericha Voskovcovi v roce 1966. Rozhovor o antisemitismu je novinářské interview s Janem Werichem z roku 1968. Co mám na světě rád … je tříminutová úvaha z roku 1969. A celou báječnou kompilaci uzavírá Vzpomínka na Jiřího Šlitra, což není nic jiného než vzpomínka na kamaráda a umělce z roku 1970, která vznikla nedlouho po Šlitrově smrti.

wer 2

 

Na obalu tohoto CD píše Robert Tamchyna mimo jiné i následující slova: „CD Velké maličkosti přináší na první pohled skutečně nesourodé drobnosti ze zvukového odkazu Jana Wericha v rozhlasovém archivu …“ Ano, možná působí na první pohled nesourodě, ve mně však zanechalo otisk velikána a ústřední motiv jeho života – cestu za spravedlností a pravdou, lásku a nemálo toho humoru. Protože když se tohle všechno skloubí chytře dohromady, pak člověk stejně dobře jako Mistr dokáže poznat, kdy je důležité být vlaštovkou a kdy nosorožcem.

Název: Jan Werich – Velké maličkosti
Žánr: Mluvené slovo
Vydalo: Nakladatelství Fragment, Praha 4
Výběr a sestava: Robert Tamchyna
Mastering CD: Miroslav Mareš
Photo ©: Pavel Vácha
Design: Eva Tamchynová
Původní nahrávky Českého rozhlasu z let 1960 – 1969 vydal RADIOSERVIS a.S. 2014
Délka nahrávky: 72:48

 

( 4 hlasů )

http://www.radioservis-as.cz/katalog/zbozi.php?detail=2999


                            


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Matouš Vinš: „Na to, abych mohl cestovat a byl naprosto šťastný, opravdu nepotřebuji peníze“

matous perexMusel to být další z božích záměrů, aby se sešli dva novodobí evangelisté Matouš a Petr a stvořili Bibli pro cestovatele. Modlitby nomádů – začátečníků byly vyslyšeny a zrodila se Travel Bible! Nachystala jsem si desatero otázek pro Matouše a...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Úsměvné i drsné Zápisky z blázince

Zapisky z blazince200Legendární divadelní režisér se v roce 1975 ocitl za zdmi bohnické psychiatrické léčebny. Hledal zde ochranu před světem, který se jej rozhodl ponížit a zlikvidovat. Součástí terapie byl zápis krátkých, stručných postřehů a pozná...


Literatura

Deset let Ladislava Špačka s Václavem Havlem

spacek havel perexLadislav Špaček napsal řadu populárních knížek o etiketě. Nyní však změnil styl a napsal knížku vzpomínek na bývalého prezidenta Václava Havla a na různé významné i bezvýznamné události, které se jim společně přihodily v době jeho půs...

Divadlo

Zlínské divadlo čekají dvě kulturní neděle

 

divadlo zlin 200Městské divadlo Zlín má stále zavřeno, ale čekají je dvě neděle s divadlem, alespoň ve formě audio a online.

...

Film

Andrzej Wajda: polský úděl

zeme200K devadesátinám žijícího, i mezinárodně uznávaného klasika mezi polskými filmaři ANDRZEJE WAJDY nachystalo pražské archivní kino Ponrepo rozsáhlou přehlídku jeho tvorby, pokrývající druhou půli května a celý červen 2016. Šest desetiletí se diváci setkáva...