Ladislav Fuks: Příběh kriminálního rady

Ladislav Fuks: Příběh kriminálního rady

Tisk

Fuks 200„Detektivní horor“ Příběh kriminálního rady může být podobenstvím o těžkostech dospívání a touze vymanit se z rodičovského vlivu, ale zároveň je mrazivým a napínavým pátráním po pravém původci zločinu. V metaforické rovině je úvahou o příčinách viny a důsledcích trestu.

 

Psychologický román Příběh kriminálního rady(1971) se odehrává v jakémsi evropském hlavním městě a v jeho okolí, kde jsou zákeřně vražděny děti. Námětem je ale také vztah despotického kriminálního rady a jeho plachého, sotva dospělého syna Viktora. Čtenářská pozornost je do poslední chvíle jako by odváděna či rozptylována vnitřními úvahami syna o vztahu k otci, z jehož dohledu se snaží vymanit, o pokrevní závislosti, která může vést až k destruktivním pocitům a činům. Děj může být podobenstvím o těžkostech dospívání a touze „odtrhnout“ se z rodičovského dozoru, ale zároveň je mrazivým a napínavým pátráním po pravém původci zločinu. V metaforické rovině je úvahou o příčinách viny a důsledcích trestu.


Úzkostné stavy, strach, děsivá neodbytnost blížící se katastrofy, zločin, bezpráví a vyřazení postavy z „normální společnosti“. To jsou hlavní témata Fuksových knih. V jeho prvotině z roku 1963 nazvané Pan Theodor Mundstock, se ještě jedná o příběh zasazený do konkrétních reálií, neboť vypráví o osudu pražského Žida obávajícího se transportu do koncentračního tábora. Postupně ale autor líčení „vytrhuje“ z rozpoznatelné skutečnosti a „vsazuje“ ho do modelového časoprostoru obohaceného výraznou metaforikou, propracovanou kompozicí a návratnými motivy. Taková je stavba Fuksova asi nejznámějšího románu Spalovač mrtvol z roku 1967.


Ladislav Fuks zemřel v Praze 19. srpna 1994 ve svém dejvickém bytě.


Milena M. Marešová

 

Fuks

Ladislav Fuks: Příběh kriminálního rady
CR0766-2, EAN 8590236076624
Režie: Markéta Jahodová
Čte: Jan Hartl
CD mp3 299 Kč
celkový čas: 6 hodin 17 minut
Nahrávka je z roku 2013


 www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Mým cílem v tanci je práce s emocemi

Seidlerova 200Nicole Seidlerová se tanci věnuje již od svých raných let. Ve stejné době, kdy byla přijata na AMU, začala v Praze vyučovat lekce moderního a klasického tance. Zazářila v muzikále „Addamsova rodina“, v českých videoklipech a spolu s tím se pr...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Král ve žlutém hávu má říz

kral ve zlute havu chandlerRaymond Chandler je nejvýraznějším představitelem „drsné školy“ detektivního románu. Jeho příběhy jsou přímé, soukromá očka neohrožená a policie bezzubá. Příběh kvapíkovým tempem pospíchá dá...


Literatura

Biologové někdy musejí dělat nezvyklé věci, aby našli pravdu

Ptaci smysl 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Ptačí smysl s podtitulem Jaké je to být ptákem. Nahlédnete díky ní do světa těchto opeřených tvorů.

 

...

Divadlo

Velký Gatsby: Dramatizace slavného románu jazzového věku

Velky Gatsby200Právě před sto lety začal sedmadvacetiletý spisovatel, který měl za sebou dva úspěšné romány a kopu časopiseckých povídek, psát jedinečný příběh problematizující dobově rozšířený mýtus „amerického snu“, příběh o muži s tajemnou minulostí, ...

Film

Skleněný pokoj: Jednoduchost, funkčnost a mnoho světla

Skleneny pokoj perexKdysi, při návštěvě Brna, jsem měla tu čest, vidět vilu Tugendhat v jarním období. Tehdy jsem ještě nevnímala detaily, ale i tak ve mně zůstalo slovo „funkcionalismus“ viset dosud, a vila je jeho první asociací v mé mysli. Jmenuje s...