Spisovatel nemá být povýšen nad nic, čím jeho národ prochází…

Spisovatel nemá být povýšen nad nic, čím jeho národ prochází…

Tisk

prochazkova bohove 200Nejsou to bohové! Takový název nese sbírka politických úvah, projevů a rozhovorů, které spisovatelka Lenka Procházková publikovala v období od jara 2014 do podzimu 2015 na nezávislých internetových serverech. Sama totiž tvrdí, že pro tištěné deníky a časopisy jsou její texty příliš silné kafe.

Křest elektronické knihy, kterou lze na webu palmknihy.cz pořídit za 99 korun, se nedávno uskutečnil ve sklípku restaurace U zlatého preclíku na pražské Malé Straně. „Spisovatel nemá být povýšen nad nic, čím jeho národ prochází, pokud nechce být považován za zbabělce,“ vysvětluje spisovatelka, proč místo dalšího románu píše aktuální texty reflektující současnou dobu a účastní se demonstrací.

Předmluvu knihy nazvala Kronika úzkosti. „Že je ta úzkost občas prokládaná humorem, zřejmě souvisí s dědičnými rysy českého písemnictví. Držet se této tradice při psaní románu je poměrně snadné, ale uplatnit ji i v politických komentářích, rozhovorech a veřejných projevech žádná legrace není,“ píše. Předmluvu v rámci křtu přečetla.

Uvedla, že nejobtížnější bývá tvorba projevů: „Politický projev je specifický žánr, nejblíž k němu má monolog postavy v divadelní hře. Jenže herec dostává monolog už hotový. Divadlo je kolektivní umění, jehož úmyslem je vyvolat u diváka katarzi, tedy stav rozechvění vlivem prožitku z představení. To sice platí i o demonstracích a veřejných shromážděních, nicméně odlišnosti tu jsou a není jich málo.“ Zatímco divadelní kus se hraje opakovaně, u politického projevu na demonstraci se podle autorky premiéra i derniéra odehrávají současně.

prochazkova bohove text

V knize čtenáři najdou texty týkající se například situace na Ukrajině, průjezdu vojenského konvoje USA Českou republikou, šestistého výročí upálení Jana Husa nebo 70. výročí osvobození od nacismu a dalších témat: „Text pod názvem ´Lež jako nový světový řád?´ jsem napsala pro Vratimovský seminář, který se týkal médií. Moje dospělé děti žasly, že jedu na akci organizovanou komunisty. Na jejich užaslou otázku: ´Jak se s tím může srovnat tvé disidentské svědomí, mami?´ jsem jim odpověděla stručně: ´Pravda nekádruje.´“

Podobně podle svých slov Lenka Procházková před mnoha lety reagovala při jednom výslechu v „Kachlíkárně“ na výtku vyšetřovatele, že uveřejňuje texty v samizdatu a v exilovém tisku. Řekla mu: „Vaše komunistické plátky by mi tohle neotiskly, tak to dávám tam, kde to vezmou. Jde mi o obsah sdělení, ne o logo novin.“ „Tehdy mi vyšetřovatel přečetl výstrahu ministra vnitra, v níž mě varoval před pokračováním v trestné činnosti. Dnes jsem na tom mnohem lépe. Na výslechy (zatím) nechodím, i když moje články opět vycházejí jen v samizdatu, tedy na internetu,“ uvádí mimo jiné v předmluvě knihy.

Zdroj foto: palmknihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Petr Martinák: To, že jsem nemohl být se svými dětmi, mě málem zabilo, teď už jsem opět šťastný

Martinak 200Petr Martinák, skvělý imitátor, herec, který na nějaký čas zmizel z televizních obrazovek i z povědomí diváků se pomalu vrací na pódia, odráží se ode dna a cítí se znovu šťastný. O tom, co ho potkalo a jak se s tím vypořádal hovoří na následují...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor 200V nakladatelství Kazda vyšla po knize i audioverze titulu Srdce včely má pět komor s podtitulem Jak jsem se stala včelařkou od autorky Helen Jukes.

...

Literatura

Jiří Kajínek – Můj život bez mříží

kajinek perexSnad všichni už celé roky sledujeme, jak se vyvíjí kauza Jiřího Kajínka, nejznámějšího českého vězně, který si stojí za tím, že to, za co byl odsouzen a do konce života zbaven svobody, neudělal. Lidé se rozdělili na dvě skupiny. Jedni mu věř...

Divadlo

Konec mafiánů Na zábradlí

chlapci200Moje první návštěva pražského Divadla Na zábradlí po rekonstrukci mě zavedla na hru Dobří chlapci. Pod názvem je možné si představit mnoho variací o tom, o jaké dobré chlapce jde. Realita je ovšem taková, že si divadlo vzalo na paškál samotné mafi...

Film

Spletenec vztahů v Batalionu
ImageNejedná se o slavný němý film z roku 1927 režiséra Přemysla Pražského, ale jeho zvukovou “předělávku”. Ovšem o kvalitách tohoto o 10 let staršího díla nemůže být pochyb. Inspirace německým kammerspielem už tady není t...