Otcovia a dcéry – zo života pre život

Otcovia a dcéry – zo života pre život

Tisk

otcove200Súčasná spoločnosť je zahltená vzťahmi, ktoré nemajú dlhú trvácnosť. Mladí, ale i starší ľudia utekajú zo vzťahu do vzťahu, nenachádzajú naplnenie a nevedia alebo ani nehľadajú príčinu svojho vnútorného zmätku. Čo ak treba hľadať v detstve?

 

Otcovia a dcéry pojednávajú o Katie (Amanda Seyfried), ktorá mala detstvo silne poznačené stratou. Matka náhle zomrela pri autonehode a otec (Russell Crowe) začal po autonehode trpieť čoraz silnejšími nervovými záchvatmi. Keď musí Katie náhle opustiť, aby sa vyliečil, ich vzťah sa po jeho návrate iba viac posilní, avšak jej opatrovníci a zároveň teta (Diane Kruger) a strýko (Bruce Greenwood) sa rozhodnú si dieťa adoptovať.
Čo na takýto návrh má povedať jej vlastný otec? Začne bojovať o svoju dcéru, zároveň sa však musí pasovať s čoraz ťažšou formou nervových záchvatov, čo sa snaží ale udržiavať v tajnosti, aby mu dcéra nebola odobraná štátom.
Katie vníma otca ako jediného rodiča, ktorý jej zostal, vytvára si k nemu pevné puto, pretože nenachádza prirodzene v detstve inú oporu. Ich pevný vzťah sa mierne naruší, keď otec musí začať písať knihu, aby uživil rodinu, no zároveň, aby skrze ňu dcére odovzdal lásku, ktorú k nej chová.
Dej preskakuje v čase a neustále ukazuje život dospelej mladej ženy Kate, ktorá sa snaží zaradiť do života, pracuje ako školská psychologička, nevie si ale vybudovať žiaden dlhodobý vzťah.

Príbeh o tom, ako sú dôležitý rodičia v živote dieťaťa i o tom, ako deti poznačí hlboko strata. Dej je veľmi dobre vygradovaný a tragický záver sa takmer okamžite prelína s katarzným vyliečením Kate.
Rušivý prejav detskej herečky, ktorá hrala Katie, vyvažuje herecká legenda Russell Crowe, ktorý sa snaží nájsť svoj herecký výraz i v týchto dramatických a rodinných polohách.

otcove

Možno si každý nedokáže uvedomiť, ako hlboko pravdivé posolstvo nesie tento jednoducho podaný snímok, avšak taliansky režisér Gabrielle Muccino a scenárista Brad Desch dokázali v americko-talianskej koprodukcii vytvoriť odkaz všetkým rodičom, ktorý prekonávajú ťažké vzťahové obdobia, rodičom, ktorý zostali na výchovu detí sami, no najmä prehovára k dospelým „deťom“ s problematickým detstvom – ukazuje im pohľad ich rodiča, ktorý ich nesmierne miluje, no nedokáže to často prejaviť adekvátne, v dôsledku čoho zanechá v nich i do dospelosti emocionálnu nestabilitu.

Otcové a dcery (Fathers and Daughters)
Režie: Gabrielle Muccino
Scenář: Brad Desch
Kamera: Shane Hurlbut
Hudba: Paolo Buonvino
Hrají: Aaron Paul, Amanda Seyfried, Russell Crowe, Diane Kruger, Quvenzhané Wallis, Octavia Spencer, Haley Bennett, Kylie Rogers, Bruce Greenwood, Jane Fonda, Michelle Veintimilla, Ryan Eggold, Janet McTeer, Mark Falvo, Jason McCune
Délka: 112 min.
Žánr: drama
Jazyk: česky/anglicky
Titulky: české
DVD obsahuje bonusy: trailer, dokument z natáčania a fotogalériu.
Rok vydání filmu: 2015
Rok vydání DVD: 2016
Hodnocení filmu: 80 %
www.magicbox.cz
http://www.magicbox.cz/dvd-hledani/otcove-a-dcery

( 1 hlas )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s velkou hvězdou Sunday Music Jamu

vinnie-james 200Velkou zahraniční hvězdou festivalu Sunday Music Jam je folkový zpěvák Vinnie James. Jeho myšlenky by se mohly tesat do kamene a takového nadšence do České republiky byste mohli hledat dlouho. Ostatně, posuďte sami!

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Panovníci českých zemí – recenze audioknihy

Panovnici ceskych zemi 200Historia magistra vitae. Historie je učitelkou života. A proto bychom se o věcech minulých měli učit již od nejútlejšího věku. Není tedy divu, že nakladatelství Fragment do své edice pro děti zařadilo i audioknihu


Literatura

Historická detektivka z Prahy: Smrt nosí rudé škorně

smrt nosi rude skorne 200Nakladatelství Brána udělala v červenci radost všem nadšencům historických detektivních příběhů, když vypustilo do světa druhé vydání knižního debutu Pavla hrdličky Smrt nosí rudé škorně. Přijmete i vy pozvání do Prahy...

Divadlo

Úniková hra Faust vás vtáhne do mystické historie

faust200Únikovou hru Faust si můžete užít v prostoru Enigma Prague (Svornosti 18, Praha 5-Smíchov). Koncipována je tak, aby si hráči nejenom „zahráli“, ale dozvěděli se i něco z jednoho z nejstarších českých a pražských mytologických příběhů.

...

Film

16. Festival francouzského filmu

200filmOd 21. do 27. listopadu promluví plátna vybraných kinosálů v Praze (Lucena, Světozor, Kino 35, CineStar Anděl), Brně (Scala) a Českých Budějovicích (Kotva) jazykem vzdělanců a zamilovaných. Již šestnáctý Festival francouzského filmu opět nabízí rozman...