„Co abych tě drahá oběsil?“

„Co abych tě drahá oběsil?“

Tisk
spalovac 1Dalším dílem z první úvodní třetice audioknih z edice Mistři slova je hororové dílo Ladislava Fukse: Spalovač mrtvol. Zhostil se jej oblíbený český herec Miroslav Táborský. Jak to dopadlo?
 

 

Spalovač mrtvol seznamuje čtenáře a posluchače se zaměstnancem pražského krematoria Karlem Kopfrkinglem. Ten se prezentuje jako velmi vzorný občan, který nepije a nekouří a miluje svou rodinu. Je také fascinován svou prací v krematoriu, rád hovoří o smrti a řád krematoria je pro něj až posvátný. Pod vlivem fašistické ideologie se Karl Kopfrkingl stává vrahem svých nejbližších.

Spalovač mrtvol  představuje metaforu k idejím rasové nesnášenlivosti a jejího řešení, prolíná se zde mnoho narážek (pálení v pecích, mandle jako vůně kyanidu, černé vlasy, jež mívají Židé). Příběh je děsivý i v dnešní době a ukazuje, jak člověka dokážou změnit a zblbnout ideologie.

Miroslav Táborský neměl s tímto dílem jednoduchou práci hned z několika důvodu. Za prvé jsem mu nezáviděla číst několikrát jméno Karl Kopfrkingl, ale s tím si profesionálové jako on dokážou lehce poradit. Tím druhým faktem je, že jde o dílo, které má většina lidí spojené s osobou Rudolfa Hrušínského, který exceloval ve filmovém zpracování. Táborský však nepodlehl nabízené inspiraci a audioknihu načetl naprosto po svém. Ač jsem si sama myslela, že se bude více podbízet a dramatizovat, tak jsem byla ráda, že to neudělal. A výborný a nezaměnitelný byl v replikách „malého tlustého muže“ i tehdy, když používal Fuksova oblíbeného výraziva typu „čarokrásná“ a podobně.

Skvělý projev Miroslava Táborského společně s dramatickou hudbou, za kterou stojí mistr zvuku Jan Kacian, dávají dohromady audioknihu, která rozhodně stojí za to a nezbývá než ji doporučit i vám.

Miroslav Táborský (1959) vystudoval pedagogickou fakultu v oboru fyzika a pokračoval Divadelní fakultou AMU v Praze. V roce 1987 nastoupil do svého prvního angažmá v kladenském divadle. Zahrál si na několika dalších českých scénách – v Divadle E. F. Buriana, Studiu GAG, Divadle pod Palmovkou a v Divadle Labyrint a od roku 1996 byl 20 let v angažmá v Divadle v Dlouhé. Zahrál si také v mnoha filmech jako Lotrando a Zubejda, Tmavomodrý svět, Bezva ženská na krku a v několika českých seriálech. Pro Audiotéku načetl audioknihu Rothschildova flaška a Přiznání Alana Turinga.
 
spalovac 1
 
Název: Spalovač mrtvol
Autor: Ladislav Fuks
Interpreti: Miroslav Táborský
Vydavatelství: Audiotéka
Délka: 6 hodin 6 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení:  90 %
 
 
Zdroj foto: Audiotéka

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Přečtu kolem pětačtyřiceti knih za rok a nejradši mám šálek dobrého kakaa

Vrata3Vratislav Šálek patří mezi výrazné osobnosti magazínu Kultura 21, pro který pilně pracuje již řadu let. Jeho hlavní pracovní náplní je komunikace s nakladatelstvím a zprostředkovávání knižních výtisků k recenzi. Co na sebe v rozhovoru prozradil?

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Milénium 3 – Lisbeth dosahuje svého, neboť pomsta je největší motivace

milenium larsson 200Švédský spisovatel Stieg Larsson Miléniem ovládl svět. Příběh skutečně investigativního a nezkorumpovatelného novináře Mikaela Blomkvista (takového by nám bylo třeba i u nás) uchvátil čtenáře od severu k jihu, od...


Literatura

Nicky

nicky 200S osobou Nicholase Wintona jsem se poprvé setkala v kině při promítání filmu Síla lidskosti. Byl to tak emotivní zážitek, že jsem dlouhou dobu nemohla myslet na nic jiného. Příběh mladého Angličana, který přijel těsně před vypuknutím druhé světové válk...

Divadlo

Letní Grébovka s Divadlem MA v srpnu láká na 20 divadelních večerů pod širým nebem

letni grebovka 200Dvacet romantických večerů pod širou letní oblohou v půvabném prostředí evokujícím italský Řím… tyto a spoustu dalších výjimečných zážitků slibuje v druhé půli prázdnin Letní Grébovka s Divadlem MA. Oblíbený projekt komorní divadeln...

Film

Premiérové žně filmů, na kterých se podílí filmař Petr Jákl, se blíží

Petr Jakl 200Petr Jákl coby producent proniká stále hlouběji do filmového průmyslu. Už dávno přesáhl hranice Evropy a nějaký čas už je jeho jméno spojováno také s hollywoodskými superstar, držiteli nejprestižnějších filmových ocenění, jako jsou například Mi...