Připomeňte si realismus s Paní Bovaryovou

Připomeňte si realismus s Paní Bovaryovou

Tisk

mistri slova PANI BOVARYOVA 200Paní Bovaryová je další klasikou vycházející pod taktovkou Mistři slova vydavatelství Audiotéka. S tímto realistickým románem se poprala Valerie Zawadská.

 

 

 

Paní Bovayrová, to je jeden z nejslavnějších románů 19. století řadící se k realismu. Jeho autorem je Gustave Flaubert, jenž se k napsání tohoto díla inspiroval v novinách, kde byl zmíněn příběh manželky lékaře, která se otrávila kvůli nešťastné lásce. Emma Bovaryová si s očekáváním velké lásky vezme vesnického lékaře Charlese Bovaryho, už od začátku se však cítí nenaplněna a ubíjí ji monotónnost. Před ní se snaží utéct prostřednictvím setkávání s jinými muži a také marnotratnými nákupy. Vše ji však nakonec dožene, až to dojde k tragickému konci…

Emma Bovaryová jako taková je velmi nesympatická postava, je věčně nespokojená, taky mazaná (ví moc dobře, jak má oklamat svého muže) a je složité se s na ni napojit a ztotožnit se s ní. Díky interpretaci Valerie Zawadské jdou však tyto antipatie stranou a posluchač se může soustředit na vykreslování i těch nejniternějších pocitů. Paní Zawadská je profesionálka každým coulem, její projev je osobitý a nenapodobitelný.

Audiokniha volně plyne jako nespokojený život Emmy, bez výrazných zvratů a zlomů. Přiznávám se, že podruhé bych si Paní Bovaryovou zřejmě nepustila, ale na druhou stranu jsem za ni velmi ráda, protože knihu bych nejspíš odložila a byla tak ochuzena o přímou znalost této klasiky o nenaplněných ideálech. Dílo navíc představuje velmi zajímavé ponaučení a zamyšlení i pro dnešní dobu, kdy mají manželské páry stále ty samé problémy, a to ať už jde o marnotratnost, nespokojenost, nebo absenci komunikace.

Valerie Zawadská pochází ze Šternberka, po studiu na gymnáziu přijala angažmá jako „elév“ v Severomoravském divadle v Šumperku. V roce 1978 byla přijata na DAMU, kterou ukončila absolutoriem v roce 1982. Ve stejném roce nastoupila do Západočeského divadla v Chebu, kde strávila čtyři roky a v roce 1986 byla přijata do angažmá v Městských divadlech pražských. Od roku 1994 pracuje „na volné noze“. V současnosti se Valérie věnuje hlavně divadlu a poezii, pracuje i pro rozhlas, televizi, film a v dabingu, a je také interpretkou několika audioknih.

mistri slova PANI BOVARYOVA

Paní Bovaryová
Autor: Gustave Flaubert
Interpreti: Valerie Zawadská
Vydavatelství: Audiotéka
Délka: 12 hodin 55 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/mistri-slova-pani-bovaryova

Zdroj foto: Audiotéka


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

BU-FU: „Přátelství na hudebním poli jsou základem všeho.“

BU FU 200K rozhovoru jsme si přizvali skupinu BU-FU, která nedávno vydala nové CD s názvem Buy Us Fuck You. Dozvíte se spoustu zákulisních informací o vzniku tohoto počinu, ale také o tom, jaké je mít v dnešní době kapelu a co...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Když se ručičky na hodinách života zastaví, je třeba posunout je vpřed

voxi nulta-hodina200Jako audiokniha vychází v pořadí šestý román Jany Poncarové s názvem Nultá hodina.

...

Literatura

Pobavte se na účet Francouzů se Stephenem Clarkem aneb „Merde!“ se vrací

merde perexObčas se stane, že vyjde skvělá kniha, na kterou se postupem času pozapomene. Tak funguje dnešní marketing. Vydávají se stále nové a nové kousky (různých kvalit) a ty pak někdy bohužel zcela upozadí řadu na...

Divadlo

Divadelní Rozmarné léto na počest Vančury

altNa počest spisovatele Vladislava Vančury, kterého před sedmdesáti lety popravili nacisti, byly uskutečněny Vančurovské dny 2012 konané v pražské Zbraslavi.

 

...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...