Pozor, je tu nová fantasy série – Hraničářův učeň

Pozor, je tu nová fantasy série – Hraničářův učeň

Tisk

rozvaliny-gorlanu 200Rozvaliny Gorlanu jsou prvním dílem z fantasy série Hraničářův učeň, kterou přináší vydavatelství Audiotéka. Interpretem tohoto příběhu je Matouš Ruml.



Hraničářův učeň je mladý chlapec Will ze země Araluen. Setkáváme se s ním a jeho přáteli tehdy, když si vybírají své zaměření, své mistry. Willovi se všichni spomívají, že je příliš malý, ale on si jde za svým snem stát se bojovníkem po vzoru svého otce. Je však příliš malý a dostane se do učení k tajemnému hraničáři jménem Halt. Od tohoto okamžiku se posluchař prostřednictvím Willa seznamuje s tím, co vše náleží pod práci hraničáře a o napětí není také nouze…

Rozvaliny Gorlanu nastiňují moc pěkný fantasy svět se záhadnými tvory a také milými lidmi. Nechybí zde důraz na přátelství, ale také na různé hierarchie a hodnosti. Například vztah mistra a učně nebo jednotlivých hraničářů. Stylově mi toto fantasy připomíná mé oblíbené Kroniky Prydainu od Lloyda Alexandera, kde je hrdinou také mladý chlapec. Celkově mě poslech moc bavil a těšila jsem se na všechny příhody. 

Interpretem této audioknihy je Matouš Ruml, který již dávno není jen přihlouplým mladíkem Lexou ze seriálu Comeback. Kdo ho viděl na divadelních prknech, nemůže o tom pochybovat a toto spojení vás nenapadne ani při poslechu této audioknihy. Matouš Ruml má moc příjemný hlas, jeho vypravování se k fantasy stylu skvěle hodí. Dokáže hrát zvídavého mladíka, ztvárňuje také strach a zvládá i napětí. A také dokázal vystihnout výše zmíněný vztah učitele a žáka. Zkrátka se mi tato „role“ zdá pro něj jako ušitá, což je patrné i z následujícího videa, kde rozebírá, jak jej dílo baví:

Velký podíl na celkovém dojmu za audioknihy hraje také „mistr zvuku“ Jan Kacian, který si s ním pěkně pohrál. Ke konci je totiž hudební doprovod pořádně gradující, což skvěle přidává napětí a já tleskám.

Hraničářův učeň rozhodně potěší všechny milovníky fantasy a věřím, že by se zalíbil i mnoha dětem a dospívajícím. Já už se teď nemůžu dočkat na další díly, abych si mohla poslechnout, co Willa dále čeká…

John Flanagan (1944) je australský spisovatel, který nejprve pracoval jako reklamní textař a později redaktor na volné noze. Věnoval se také psaní scénářů pro televizní komedie. Vlastní fantastický svět, do kterého vstupují čtenáři po celém světě, původně vytvořil pro svého syna, kterého chtěl zábavným způsobem přivést ke čtení. Dnes patří k nejproduktivnějším australským prozaikům a mezi jeho velmi úspěšné počiny patří především tato fantasy série.

Matouš Ruml (1985) Herectví poprvé Matouše Rumla oslovilo už jako malého, v Dětském divadelním studiu. Na scéně začal vystupovat v dětských rolích po boku uznávaných herců. Dnes patří mezi členy souboru Městského divadla v Mladé Boleslavi a hostuje v pražském Divadle Na prádle i ve Švandově divadle. Ztvárnil také několik televizních postav, například ve filmu Princezna a písař nebo v populárním seriálu Comeback. Za své hudebně dramatické umění získal Cenu Zuzany Navarové a Cenu Thálie pro mladého činoherce.

rozvaliny-gorlanu

Rozvaliny Gorlanu - Hraničářův učeň
Autor: John Flanagan
Interpret: Matouš Ruml
Vydavatelství: Audiotéka, Bookmedia
Délka: 7 hodin 28 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 94 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/rozvaliny-gorlanu

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor s Taťánou Kročkovou o umění, literatuře, synestézii a výchově dětí

visennaMgr. Jana Lepková mě požádala, abych jí zodpověděla pár otázek pro výzkum určený pro její disertační práci. Janě Lepkové vděčím za mnohé odborné pedagogicko - psy...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zasmějte se u posledního Deníčku moderního fotra

Denicek moderniho fotra 3 200Deníček moderního fotra 3 od Dominika Landsmana je avizován jako poslední a tentokrát vyšla audiokniha zároveň s jejím knižním vydáním. Interpretem je klasicky Filip Švarc a o humor není nouze.

...

Literatura

Bulat Okudžava v tvorbě našich umělců

Okudzava perexBrněnský muzikant a filmový dokumentarista Jiří Vondrák sestavil poutavou knihu o jednom z nejznámějších ruských písničkářů a básníků: Bulat Okudžava: od Nohavici k Provázku. Poprvé tohoto lidm...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Letní filmová škola startuje už po devětatřicáté

filmova skola 2V pátek 26. července se do Uherského Hradiště začnou sjíždět filmoví fandové, aby nasáli atmosféru pohyblivých obrázků dávných i těch nejsoučasnějších. Po devět dní, až do soboty 3. srpna, se tu budou moci oddávat kulturnímu obžerství...