Igor Bareš se vrhl na Haileyho

Igor Bareš se vrhl na Haileyho

Tisk

konecna-diagnoz200Březnovým Mistrem slova ze stejnojmenné edice portálu Audiotéka se stal Igor Bareš, který si zvolil dílo Konečná diagnóza od klasika Arthura Haileho. Igor Bareš přiznává, že jej tento autor míjel, ale na jeho projevu to nebylo vůbec znát.

 

 


Konečná diagnóza je teprve druhou knihou spisovatele Arthura Haileyho, který je považován za zakladatele takzvaného profesního románu. Jeho knihy se totiž vždy zaměřují na nějakou konkrétní profesi a vše kolem ní. Nejinak je tomu i u tohoto díla - Konečná diagnóza je z prostředí patologie a ukazuje, jak jde o důležité oddělení. Děj nenabízí jen popis běžných dní, ukazuje také na různé politikaření, vztah a střety starých lékařů k těm novým a podobně.

Zpočátku je obtížné se do audioknihy zaposlouchat, setkáváme se s mnoha novými jmény, těžce se v nich orientuje, ale tato výstavba je moc důležitá a časem vše nabývá na síle. Osudy se propojují, na světlo světa vyplouvají různé souvislosti a vy už jste tímto příběhem naprosto pohlceni.

Igora Bareše jsem měla spojeného především s rolí otce ze seriálu Horákovi, ale tato myšlenka se mě držela jen chvíli. Jeho hlas je moc příjemný, je skvělým vypravěčem a bez zaváhání pracuje také s emocemi. Uměl takzvaně ztlumit, ale také „zahrát“ občas nepříjemné postavy. V rozhovoru pro Audiotéku také sám přiznal, že na některých místech byl „osobně zasažen a nebojím se použít slovo dojat“ a přesně díky tomu to vše mohl prožít i posluchač.

Konečná diagnóza se zprvu jeví jako docela náročné dílo, ale to je jen první dojem, který musíte překonat a máte před sebou velmi zajímavé dílo seznamující s jednou americkou nemocnicí a spoustou zajímavých lidí. Já jsem moc ráda, že jsem se k této klasice dostala a myslím, že sáhnu po dalším Haileym i Barešově audioknize.

Igor Bareš (1966) je divadelní a filmový herec, který vystudoval JAMU a po hostování v Divadle bratří Mrštíků nastoupil do Národního divadla v Brně. Byl nominován na cenu Alfréda Radoka za roli v Hamletovi a nominaci na Cenu Thálie získal za brilantní provedení postavy Raskolnikova v adaptaci Zločinu a trestu. Ztvárnil také celou řadu filmových rolí, například ve snímku Výlet, Krev zmizelého, Sluneční stát nebo Hezké chvilky bez záruky.

konecna-diagnoza

Konečná diagnóza
Autor: Arthur Hailey
Interpret: Igor Bareš
Vydavatelství: Audiotéka – edice Mistři slova
Délka: 14 hodin 18 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 94 %

http://audioteka.com/cz/audiobook/mistri-slova-konecna-diagnoza

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Na pražském koncertě natočíme live album, říká Karel Šůcha, kapelník skupiny Laura a její tygři

laura perexČerné kalhoty a funky drive, černé brýle a punková naléhavost, černé kravaty a jazzová elegance a bílé košile a rocková energie – to jsou průvodní znaky skupiny Laura a její tygři.

„Na rok 2020 jsme s kapelou...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vynahraďte si klidnou chvíli na Stručnou historii času

strucna-historie-casu 200Bookmedia pod značkou Audiotéka přineslo do ledových dní populárně naučný titul Stručná historie času od slavného vědce Stephena Williama Hawkinga určený pro širokou veřejnost.

...


Literatura

Leïla Slimani: Něžná píseň
neznaRůžové pusinky na obálce Něžné písně? Och ne, nečekejte žádnou sladkost ke kafi. Naopak, přistrčte si k této knize něco pořádně ostřejšího, protože hned od první věty vás autorka doslova ŠOKUJE! Bez nadsázky lze říci, že co berete do ruky jako příslib roman...

Divadlo

Vánoční čas s Louskáčkem a Hej Mistře i komedií Bolka Polívky online na Dramoxu

Louskáček a Myšák PlyšákP

Na Vánoce dává Dramox Louskáčka z Národního divadla i vánoční představení Osel na něj funěl z Městských divadel pražských. Krásně zasněžené představení Rybovy České mše vánoční i Hurvínkovo přání pro děti. A vůbec nevadí, pok...

Film

Cool Girl! – Nový český film vycházející z knižní předlohy Leny Valenové

Cool Girl 200Česká talentovaná YA spisovatelka Lena Valenová si plní svůj sen. Na motivy její knihy Cool Girl!, která vyšla v online nakladatelství Pointa v roce 2019, vznikl stejnojmenný film, který míří do kin již 25. května.

...