Proslulé Mikulášovy patálie v podání Františka Filipovského získaly nový rozměr

Proslulé Mikulášovy patálie v podání Františka Filipovského získaly nový rozměr

Tisk
mikulasMikulášovy patálie patří ke kultovním knihám. Baví už několik generací dětí a jejich rodičů. Kdy by neznal třídu uličníků v čele s malým Mikulášem? On a jeho spolužáci Vendelín, Viktorín, Fridolín, Albín, Augustýn, Jáchym, Kryšpín a další prožívají řadu dobrodružství ve škole i mimo ni. Nechybí pochopitelně ani neoblíbený nejlepší žák Celestýn, paní učitelka, dohlížitel pan Dubon zvaný Polívka (děti mu tak říkají, protože pořád opakuje: „Podívejte se mi do očí,“ no a v polívce jsou taky oka.), maminka a tatínek a ostatní rodiče, kteří trpí nezbednostmi svých milovaných potomků. Vše se odehrává ve Francii, a tak se můžeme seznámit s odlišnostmi jejich školního vzdělávání.
 
 
 
Brzy zjistíme, že děti jsou všude stejné jejich uličnictví a způsob myšlení důvěrně známe.  Když navíc knihu čte František Filipovský, jehož typický radostný, dětem blízký projev, k dokonalosti prakticky nic nechybí. Každou jednotlivou kapitolu si velký pan herec užívá. V audio knize je zařazeno celkem 24 krátkých příběhů, oddělených od sebe veselou hudební vsuvkou, kterou zařadil Stanislav Chudoba. Celková produkce trvá necelé tři hodiny. Neměli jsme s rodinou žádný problém při cestování autem udržet pozornost. Náramně jsme si to užili. O záchvaty smíchu nebyla nouze. Jedna příhoda lepší jak druhá.

Autory nejen této knihy je známá dvojice Goscinny – Sempé. René Goscinny se narodil v roce 1926 v Paříži, dětství prožil v Argentině a kariéru zahájil v New Yorku. Po návratu do Francie zpočátku 50. let se velmi rychle stal jedním z nejvýznačnějších evropských autorů komiksů (nejznámějším je nepochybně Asterix a Obelix). Umřel v roce 1977 v 51 letech na vrcholu slávy.

Jean-Jacques Sempé se narodil v roce 1932 v kraji Bordeaux. Jako známý ilustrátor a tvůrce známých postav jako je Marcellin Caillou, Raoul Taburin, Pan Lambert začal spolupracovat s René Goscinnym a vytvořili „nezapomenutelnou galerii portrétů hrozných nezbedů“ – malého Mikuláše a jeho kamarádů. Pravidelně publikuje v titulech jako L´Epress, Télérama, New Yorker a s úspěchem vystavuje své kresby v Mnichově, New Yorku, Londýně či Salcburku. Je nositelem ceny Smarties za ilustrování Catherine Certitude od Patricka Modiana z roku 1988.

Je velké štěstí, že spolu tito dva skvělí tvůrci začali spolupracovat. Série knížek popisujících patálie školáka Mikuláše a jeho kamarádů se stala záhy po svém publikování velmi populární. Hlavní kouzlo knihy tkví v kresbách Jeana-Jacquese Sempého a rošťácké hravosti textu Reného Goscinnyho. Autoři přispívají laskavým humorem a pochopením pro dětský svět ke kultivaci dětské literatury a rozhodně by neměly chybět v žádné dětské knihovničce. Kniha je určena dětem mladšího školního věku, ale rozhodně potěší i starší sourozence, rodiče a prarodiče. Výborně zabaví děti při dlouhém prázdninovém cestování autem či letadlem, při nuceném pobytu na lůžku v případě nemoci, nebo jako krátké povídání před usnutím.
 
Hodnocení: 100 %
 
Obsah:
1 Polívka 8:22
2 Nacvičovali jsme pro pana ministra 6:10
3 O přestávce se pereme 6:16
4 Lojzička 6:39
5 Táboření 6:39
6 Výstraha 7:14
7 Žákovky 7:34
8 Kolo 7:02
9 Dopravní předpisy 6:55
10 Uragán 6:18
11 Na návštěvě u Celestýna 9:01
12 Musíš být rozumný 4:49
13 Vichrný štít 6.50
14 Noční hra 6:27
15 Byl u nás inspektor 7:25
16 Kryšpín má brýle 6:41
17 Rex 6:18
18 Paleček 7:34
19 Odhalení pomníku 5:35
20 Tajná abeceda 8:34
21 Viktorín je nemocný 4:57
22 Křída 7:10
23 Židle 7:39
24 Utekl jsem z domova 6:52
 mikulas
Název: Mikulášovy patálie/ z francouzského originálu Le petit Nicolas
Autor: René Goscinny, Jean-Jacques Sempé
Překlad: Tamara Sýkorová
Hudba: Stanislav Chudoba
Zvukový mistr:Tomáš Gsöllhofer
Rozhlasová úprava a režie: Miroslav Šváb
Žánr: literatura pro děti a mládež  
Vydavatelství: Český rozhlas 1984, Radioservis, a. s., 2017
Rok vydání: 2017
Celkový čas: 2 hodiny 46 minut
Zdroj foto: Radioservis, a.s.

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Muzika naplňovala vždycky celý můj život, říká hudební skladatel Vítězslav Hádl

vita hadl perexHitmaker. To je hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, který je podepsán pod šesti stovkami písniček, z nichž se mnohé staly hity a posléze evergreeny. Stačí vzpomenout písničky jako Já jsem tvá neznámá, Znala p...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaké audioknihy v březnu vyšly v nakladatelství Témbr?

tembr 200Inspirujte se k poslechu některé z audionovinek z Euromedia Group.

...

Literatura

Nové příběhy Oldřicha z Chlumu

krev na kapradi200Zatím poslední - ale ne nadlouho, protože brzy se milovníci jeho historických příběhů dočkají třetího dílu Přemyslovské epopeje – vydanou knihou historika Vla...

Divadlo

Prokleté a dokonalé Úplné zatmění

uplne zatmeni 200Na zlínském jevišti se v sobotu 24. října 2015 představili herci z Městského divadla Mladá Boleslav v proklatém dramatu Úplné zatmění o Paulu Verlainovi a Arthuru Rimbaudovi. Představení režíroval Pavel Khek, ve Zlíně známý díky ins...

Film

Hon: nezištné lži na komunální úrovni

hon jagten 200Obecně vzato jsou skandinávská dramata opředena řadou mýtů. Například, že seveřané točí často filmy o patologických jevech ve společnosti (násilí, alkoholismus, rodinné krize) a že je točí realisticky a bez cíleného uspokojování diváckých oč...