Buďte u řešení šestého případu oddělení Q

Buďte u řešení šestého případu oddělení Q

Tisk


Nesmirny audio 200Audiokniha Nesmírný, tedy šestý díl ze série z oddělení Q od Jussiho Adlera-Olsena, vyšel příhodně pár dní před vydáním dalšího dílu s názvem Selfie. A také mě zastihl „připravenou“, protože jsem zrovna dočetla předešlý díl, takže jsem se mohla s chutí zaposlouchat.

 

Autorem příběhů z oddělení Q je Jussi Adler-Olsen, dánský spisovatel, který vystudoval politologii a filmovou vědu. Hrál v několika hudebních skupinách, skládal hudbu k filmům, pracoval jako novinář, redaktor a nakladatel. Svou literární kariéru zahájil knihou Alfabethuset (Abecední dům, 1997), pak následovaly romány Og hun takkede guderne (A děkovala bohům, 2003) a Washingtonský dekret (2006; Host 2014).

Jeho kriminální série o kodaňském policejním oddělení Q dosud zahrnuje šest knih, vydaných česky v nakladatelství Host: Žena v kleci (2011), Zabijáci (2012), Vzkaz v láhvi (2012), Složka 64 (2013), Marco (2014) a Nesmírný (2015). Společným prvkem těchto knih je jednak originální a zajímavý námět, tak také osobitý autorův styl plný ironie a humorných obratů. Oddělení Q tvoří velmi zajímavá čtveřice v čele s osobitým Karlem Mørckem, Asadem a arabským přistěhovalcem Asadem, který má mnoho tajemství a také v záloze spoustu přísloví o velbloudech („Když se podíváte velbloudovi příliš hluboko do očí, začne šilhat“). Je doplňuje punková sekretářka Rose a nový pomocník Gordon.

Případ Nesmírný vrací vyšetřovatele k sedmnáct let starému a mimořádně tragickému případu dopravní nehody, při níž byla mladá dívka přejeta autem a vymrštěna vysoko do větví stromu. Nic není na první pohled jasné a Karl a jeho parta postupně dílek po dílku odhalují pravdu a do toho autor seznamuje posluchače s jednou velmi zajímavou sektou…

Interpretaci audioknihy měl klasicky na starosti Igor Bareš, který už má za sebou předešlé díly a je tak s Karlem Mørckem bytostně spjat. A nutno uznat, že OneHotBook na to vybrali opravdu toho pravého. Karl hlavně ve filmech působí jako morous, ale v knihách jsem si ho oblíbila a v rámci interpretace se mi s ním pan Bareš krásně spojil. A to bez jakékoliv negativní konotace. Interpret zbytečně nedramatizuje, předává emoce a hlavně se skvěle poslouchá.

Nesmirny Igor Bares

Na audioknize cceňuji také střídmý přístup k hudbě, která zde má dramatickou nebo zdůrazňující funkci. Není totiž nesmyslná a navíc jedna melodie trefně připomínala znělku Akta X, což zde dobře sedělo.

Zatímco filmová zpracování dílů příběhů z oddělení Q (Žena v kleci, Zabijáci) velmi pokulhávají a nedají se srovnat s knihou, u audioknihy je to právě naopak. Její výborné provedení a profesionální výkon Igora Bareše mě nyní staví před dilema, zda si další díl Selfie přečíst, nebo si počkat na audioknihu…. Čas na rozhodnutí mám do čtvrtka 20. října a vám prozatím doporučuji tuto audioknihu. Kdo má rád přímo Jussiho Adlera-Olsena nebo severské detektivky obecně, ten nemůže být zklamán.

Igor Bareš studoval JAMU v Brně, tři sezony působil v angažmá v Divadle bratří Mrštíků, potom strávil 11 sezon v Národním divadle Brno a následovalo období na volné noze. Hostuje v divadlech v Karlových Varech, Příbrami, Kladně, Šumperku, Olomouci, dále v brněnském Divadle U stolu a v Národním divadle Brno, v Praze pak v Divadle Na Prádle, v Dejvickém divadle a v Divadle Na zábradlí. Filmoví diváci jej znají např. ze snímků Výlet, Sluneční stát, Hezké chvilky bez záruky, Muži v říji, Největší z Čechů, Hořící keř, Fair Play a dalších. Zahrál si též v množství televizních inscenací i seriálů: Četnické humoresky, Pojišťovna štěstí, Horákovi, Případy 1. oddělení, Život a doba soudce A. K., První republika,...

Nesmirny audio

Nesmírný
Autor: Jussi Adler-Olsen
Interpret: Igor Bareš
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 14 hodin 18 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/nesmirny/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Michael Kiske: „Tipuju, že nás opět pozvou na další Masters Of Rock…”

michael kiske unisonicJak se vede bývalému zpěvákovi legedárních dýní Helloween Michaelovi Kiskemu? Momentálně spolu s kytaristou Kaiem Hansenem exceluje ve skupině Unisonic. Spoustu jeho zajímavých názorů ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

PAT A MAT poprvé promluví hlasem Pavla Zedníčka

pat a mat zednicekHerec Pavel Zedníček oživil svým hlasem postavičky Pata a Mata na novinkové audioknize. CD Pat a Mat vyšlo u vydavatelství FONIA.Jedná se o zvukovou adaptaci slavného večern...


Literatura

Povinnost pro Paynovce: Mládí imrvére v hajzlu

Mladi imrvere v hajzlu200Fanoušci amerického spisovatele C. D. Payna a především Nicka Twispa by měli pořádně zbystřit, protože nedávno vyšla osmá kniha Mládí imrvére v hajzlu aneb Geny nezapřeš. Jestli stojí za to? Na to se ani nemusíte ...

Divadlo

Festival Apostrof zve milovníky evropského divadla

altJiž čtrnáctý ročník divadelního festivalu nezávislé a amatérské tvorby startuje poslední červnový den. Celkem devět představení ve čtyřech dnech se odehraje v Divadle Na Zábradlí a v experimentálních prostorech NoDu. Objeví se ...

Film

Celé dlouhé filmové večery na Youtube. A zadarmo!

 

youtubeOblíbený komunitní portál Youtube.com si zřejmě začal zahrávat s ohněm. Nebo je nová strategie společnosti začátkem něčeho nového? Sledujte filmy online a zadarmo.

...