Divný kořeny nabízí působivé svědectví doby

Divný kořeny nabízí působivé svědectví doby

Tisk

divny koreny 200Radioservis vydal před pár dny krátkou, leč velmi silnou audioknihu s příběhem Hany Frejkové s názvem Divný kořeny. Stejnojmenná kniha vyšla v roce 2007 a nyní si toto působivé svědectví můžete poslechnout přímo od aktérky.

 

 


Hana Frejková je česká herečka, která se narodila v Anglii a v knize Divoký kořeny se věnuje hledání svých vlastních rodinných kořenů, a především se snaží seznámit se s osudy rodičů, kteří zasvětili život komunistickému hnutí. Snaží se je pochopit a dozvědět se pravdu. Otec Hany Frejkové, Ludvík Frejka, byl jedním z odsouzených k trestu smrti v procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem.

Muselo to stát jistě mnoho odhodlání vrátit se takto v čase a hledat, jak to vše bylo. Divný kořeny je zvláštním útvarem, nejde jen o nějaké paměti, ani přímo autobiografii, nicméně ani o beletrii. Jedná se o zvláštní kombinaci všeho, což ve výsledku dává velmi zajímavé svědectví doplňované názory a komentáři autorky. Hana Frejková pátrá jak ve vzpomínkách, tak hledá příbuzné a také pátrá v různých archivech, což není vůbec jednoduchá ani příjemná práce.

Radioservis audioknihu vydal v působivém tmavém přebalu, kterému vévodí usměvavá malá holčička s výraznýma očima. V bookletu se pak můžete seznámit jak s Hanou Frejkovou, tak s ohlasy na knihu. Audiokniha má přes čtyři hodiny, posluchače čeká dohromady 10 kapitol, které mají průměrně ideálních 30 minut. Interpretkou je sama Hana Frejková, což dílu výrazně zvyšuje laťku, dodává to na autenticitě a podporuje to, jak to byla děsivá doba. Ačkoliv je herečka, tak na mě místy působila poněkud strojově a zvláštně, ale časem jsem si na to zvykla a místy jsem ji opravdu obdivovala za to, co si musela zažít a jak o tom dokáže mluvit.

Divný kořeny jsou zajímavým počinem, není to úplně odpočinková audiokniha pro každého, ale její obsah je opravdu silný a je k zamyšlení. A mimo jiné (a hlavně) ukazuje, jak se máme v dnešní době dobře. Stojí za to si to občas připomenout třeba skrze příběh někoho jiného.

Hana Frejková, herečka a šansoniérka, která se narodila v lednu 1945 v Londýně. Její matka pocházela z Hamburku a do začátku války působila jako herečka v Praze. Otec, původem z židovské rodiny v Liberci, byl národohospodář a počátkem padesátých let byl v procesu s tzv. protistátním spikleneckým centrem popraven. Po absolvování oboru herectví na JAMU v Brně (1967) prošla Hana Frejková mnoha divadly (Karlovy Vary, Kladno, Praha), od roku 1986 působí ve svobodném povolání. Hrála ve třech desítkách filmů a v řadě televizních pořadů (ČSFD). Léta se věnuje zpěvu tradičních židovských písní.

divny koreny

Divný kořeny
Autor: Hana Frejková
Interpret: Hana Frejková
Vydavatelství: Radioservis
Délka: 4 hodiny 25 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 80 %

https://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_13769299/Hana-Frejkova-Divny-koreny

Zdroj foto: radioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Doba nepřeje novým písničkám, říká zpěvák Dalibor Janda

janda perexPřed loňskými Vánocemi jel koncertní šňůru, vydal již své 21. album - DVD Karaoke párty s melodiemi svých hitů - či singl své dceři, zpěvačce Jiřině Anně Jandové. Má úspěchy. Přesto má k dnešní době výhrady: nelíbí se mu, že do rádií je velký pro...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Aleš Cibulka a BLUE STAR Václava Marka - Černobílé písničky

cernobile pisnicky 200Křest CD proběhne na slavnostním vyhlášení výsledků ankety Neviditelný herec 10. října 2015 v Divadle U Hasičů (Římská 45, Praha 2) od 11 hodin. CD pokřtí pan Václav Hybš a Prof.MUDr. Pavel Pafko, DrSc.


Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

O zakázané lásce kocoura Moura a slečinky Vlaštovičky


kocour vlastovicka 200To není pravda,“ zvolal polotichým hláskem asi sedmiletý chlapec, když v divadelním ztvárnění brazilské bajky Jorge Amada Kocour Mour a slečinka Vlaštovička důrazně zaznělo, že vlaštovka si nesmí vzít kocoura,...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...