Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou

Tisk

mistri-slova modlitba-pro-katerinu 200V prosinci vyšla další audiokniha z edice Mistři slova, jejímž cílem je propojit nejlepší českou i světovou literaturu se známými českými hereckými hlasy. Tentokrát si můžete vychutnat novelu Arnošta Lustiga Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou v podání Dušana Sitka.

 

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou představuje psychologickou novelu, která knižně vyšla v roce 1964. Děj je inspirován skutečnými událostmi, konkrétně zajetím skupiny židovských obchodníků na Sicílii pod záminkou, že budou vyměněni za německé zajaté důstojníky. Místo záchrany je však čeká smrt v koncentračním táboře. Také postava Kateřiny Horovitzové má reálnou předlohu v podobě polské herečky, která při cestě do plynové komory zastřelila důstojníka.

Jedná se o krátké dílo, které údajně Arnošt Lustig napsal za 12 dní. Děj se točí kolem skupiny boháčů vracejících ze z Ameriky do Itálie, kteří padnou do rukou nacistů. Ti je mají brzy ve své moci a naslibují jim záchranu v podobě deportace zpět do Ameriky. Kateřina Horovitzová je zde významnou osobou, které se ujme obchodník Herman Cohen. Je však „jen“ členkou skupiny a není jí věnováno mnoho prostoru. Ideologii a také vymáhání peněz v díle předvádí zdánlivě kamarádský a nevinný Němec Bedřich Brenske. Na jednání s Kateřinou a se skupinou obecně jsou velmi názorně a děsivě ukázány hrůzy této doby, na které by se nemělo zapomínat.

Tím, jak jsem byla jednu dobu zahlcena knihami, které jsem musela v rámci studia číst, tak musím přiznat, že jsem se k tomuto dílu a ani vlastně Arnoštu Lustigovi nedostala. Proto jsem toto audioknižní dílo, stejně jako většinu dalších z edice Mistři slova, velmi uvítala. Knihy z tohoto období mají totiž rozhodně co říct.

Interpretem audioknihy je Dušan Sitek, pro mě velmi oblíbený bývalý herec zlínského divadla. Díky jeho výbornému projevu už s Audiotékou spolupracoval na několika dílech, především tedy na biblických příbězích a historických románech typu Azincourt nebo Čas vlků. Jeho hlas je hladivý a opravdu působí jako kouzelný pohádkový dědeček. Je to profesionál, takže mu nedělá žádný problém přímá řeč, intonace ani pauzy. Jeho projevu se nedá vůbec nic vytknout.

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou má 3 velké kapitoly a ze začátku je toto dílo hodně popisné a bylo těžké se do něj dostat a zaposlouchat. Když to však zvládnete, dalších pár hodin vám uteče jako voda a budete si poslech užívat.

Dušan Sitek se narodil roku 1955 v Novém Bohumíně. V roce 1981 absolvoval na pražské DAMU a první angažmá přijal v Ostravě v Divadle Petra Bezruče. Další herecké zkušenosti získal ve Slezském divadle v Opavě a v Městském divadle Zlín byl v angažmá dlouhých pětadvacet let. Počínaje divadelní sezónou 2010/2011 byl v angažmá Divadla pod Palmovkou v Praze, nyní v tomto divadle hostuje. Účinkoval také v řadě filmů a televizních seriálů a věnuje se rovněž načítání audioknih.

modlitba pro katerinu

Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou
Autor: Arnošt Lustig
Interpret: Dušan Sitek
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 6 hodin 3 minuty
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Michal Pleskot – „Od zpěvu až k marketingu“

plesk200

Michal Pleskot působí v pražském Divadle Kalich a Divadle F. X. Šaldy v Liberci. Absolvoval zpěv na Konzervatoři Jaroslava Ježka a poté působil na scénách několika pražských divadel, nejprve v Labyrintu, později v T...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

K moři můžete jet i v zimě

pojedeme k mori 200Pojedeme k moři je název audioknihy ke stejnojmennému filmu Jiřího Mádla, kterou v dubnu letošního roku vydal Popron. Kromě samotného děje filmu obsahuje také dvě filmové písně – Feathers od Peter Pan Komplex a This Time od Liny...


Literatura

Je to má sladká Pusinka nebo úplně cizí dítě?

Ptá se Alice poPusinka návratu z wellness pobytu na zotavenou po porodu. Ona se vlastně ani neptá. Ona ví. Nejhorší noční můra všech matek se zhmotňuje do reality. Velmi poutavá anotace románu mne zaujme na první dobrou. Mrazivá titulní stránka s dětskou postý...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá Srpnové světlo, příběh absolutní lásky. Režisérem novinky bude sám autor Martin Františák

srpnove svetlo 200Srpnové světlo, novou českou hru renomovaného divadelníka Martina Františáka, uvede 24. září ve světové premiéře pražské Švandovo divadlo. Poetický příběh lásky s prvky thrilleru vypráví o neobvyklém milostném čtyřúhelníku lidí žijící...

Film

Jako nikdy vhlédneme do duše umírajícího umělce

200filmFilmový obraz lidí, vědomých blížícího se konce své pozemské pouti, zdůrazňoval v minulých desetiletích hlavně jejich nenadálou aktivitu, kdy se pokoušeli něco změnit či prosadit - z české tvorby lze uvést zejména Kachyňova Směšného pána (1969), jatého př...