Prózy Petry Soukupové ožily díky audioknižní podobě

Prózy Petry Soukupové ožily díky audioknižní podobě

Tisk

soukupova 200Petra Soukupová napsala dvě díla: dětskou detektivku Kdo zabil Snížka? a román „pro dospělé“ Nejlepší pro všechny . Obě tyto knihy byly nominované na cenu Magnesia Litera 2018) a vy si je nyní díky OneHotBook můžete vychutnat v audioknižní podobě.

 



Petra Soukupová se narodila 25. července 1982 v České Lípě a vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU. Od roku 2011 působí jako dramaturgyně seriálu Ulice a scenáristicky se podílela na sitcomu Comeback (2008-2010) a seriálu Kosmo (2016). Dosud vydala pět úspěšných knih pro dospělé (K moři, Zmizet, Marta v roce vetřelce, Pod sněhem a Nejlepší pro všechny) a dvě knihy pro děti (Bertík a čmuchadlo a Kdo zabil Snížka?). Za svůj prozaický debut K moři získala Cenu Jiřího Ortena, byla nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a cenu Magnesia Litera. Druhá kniha, triptych povídek Zmizet, byla rovněž nominována na Cenu Josefa Škvoreckého a v roce 2010 získala v rámci cen Magnesia Litera hlavní ocenění – Kniha roku.

O Petře Soukupové jsem už samozřejmě slyšela, ale k jejím dílům jsem se doposud nedostala. Jednak jsem ji cíleně nevyhledávala a taky ráda nechávám opadnout mediální a marketingový boom. Když se objevila nabídka na její audioknihy, navíc s lákavými interprety jako je Martha Issová nebo Milena Steinmasslová, dlouho jsem neváhala. Bylo mi doporučeno začít dílem Kdo zabil Snížka? a pokračovat Nejlepším pro všechny, ale svou nepozorností jsem tak neučinila a ve výsledku jsem byla i ráda. Nejlepší pro všechny je totiž příběhem pro dospělé a čtenářům a posluchačům umožňuje dostat se do pozadí příběhu. I když je fakt, že tak ztrácí smysl detektivnost Snížka, ale rozhodnutí je na každém…

Nejlepší pro všechny

Nejlepší pro všechny je příběhem, ve kterém se setkávají hned tři generace a jak už to tak bývá, každá má to svoje. Je tu babička Eva, vdova žijící sama na vesnici, která nedá dopustit na své děti i vnoučata, nepřizná svou slabost a drží se svých zásad. Její dcera Hana je divadelní herečka a snaží se stále skloubit výchovu svého syna s hraním. Také ukazuje, jak by potřebovala mužskou společnost a něčí podporu obecně. A pak je tu desetiletý Viktor, hybatel děje i zdroj častých problémů a hádek. Má za sebou spoustu průšvihů, a tak jej máma přestěhuje za babičkou, aby nebyla sama a on byl pod dozorem. Posluchač je pak svědkem mnoha generačních střetů, ale také zážitků z vesnice a podobně.

Opět tleskám vydavatelství OneHotBook za skvělou volbu interpretů. Milena Steinmasslová, známá z dabingu nebo televizních filmů, pohádek a seriálů jako je například Ranč U zelené sedmy, Rodinná pouta, nebo Doktor Martin zde působí jako správná babička. Její vyprávění působí občas tak vzdáleně a odosobněně, ale je v něm slyšet něha i láska. Kromě toho do něj umí promítnout i různé výčitky a zapřít se jí nedá ani moudrost zkušených prarodičů. Martina Krátká, členka Švandova divadla, na sobě nedala vůbec znát, že je v audioknihách nováčkem – objevila se v díle Mycelium III a nové Vieweghově próze Muž a žena. V jejím hlase je znát také mnoho emocí, ve většině případů působí velmi silně. Její projev je velmi přesvědčivý a skvěle se hodí k postavě Hany. Viktora se zhostil třicetiletý Jan Cina, který se do něj opravdu vžil. Jeho věk vůbec nehraje roli, mluví naprosto skvěle a věrohodně. Chvílemi dokáže působit jako nevychovaný fracek, jindy ví, jak zapůsobit na dospělé, aby mohl dosáhnout svého. U OneHotBook se jedná o jeho první audioknihu a já jsem měla pocit, že bych jej mohla poslouchat pořád.

Opravdu klobouk dolů před režisérkou Jitkou Škápíkovou za tento výběr i směřování vypravěčů. Právě díky nim je audiokniha vynikající. Potěšilo mě také dělení na kapitoly spolu s přečtením jejich názvu, což už dnes také není standardem. A jak v poslední době už nevnímám hudbu v audioknihách nebo na ni spíše ani nebývá kladen velký důraz, tak tady mě překvapily baskytarové linky. Někdy byly melancholické, jindy řízné, ale rozhodně fungovaly a korespondovaly s audioknihou.

soukupova Nejlepsi pro vsechny obalka

Kdo zabil Snížka?

Kdo zabil Snížka? představuje detektivní příběh určený pro mladší čtenáře. Setkáváme se zde s postavami známými z Nejlepší pro všechny, protože se odehrává na vesnici. Hlavní postavou je Martina, která si moc přála vlastního psa a musela bojovat s tím, že pes se nedává jako dárek. Pak rodiče svolí a ona si domů nese malého bílého Snížka. Jedná se však o velmi neposlušného psa, který neposlouchá, nehraje si, utíká a skoro nikdo ze vsi ho nemá rád. A pak jej jednoho dne Martina najde mrtvého a je jí jasné, že neumřel náhodou. A společně s nejlepším kamarádem Frantou, Kájou a také Viktorem se snaží přijít pravdě na kloub a pouští se do vyšetřování plného dobrodružství…

V tomto případě je v audioknize jen jedna interpretka, a to vynikající Martha Issová. Ta je svérázná a místy také osobitě přidrzlá nebo arogantní. Do mladičké Martiny se také bezvadně vcítila a za mě je radost ji poslouchat. Poslech jsem tak si moc užila, a to i když jsem audioknihu tedy poslouchala jako druhou. Tím pádem jsem byla trochu napřed.

Audiokniha je však krátká a považovala jsem ji jako příjemnou oddychovku, která byla psána lehčeji a byl v ní kladen důraz na život na vesnici i dětské přátelství. Musím přiznat, že jsem si příjemně zavzpomínala na své lumpárny, ale nevím, jestli by mě dílo zasáhlo, kdybych ho četla kolem puberty.

soukupova Kdo zabil Snizka obalka

V obou audioknihách se určitě mnoho posluchačů najde, protože vykreslení postav i situací se Petře Soukupové opravdu povedlo. Dejte jim šanci i vy, neměly by vás zklamat a strávíte s nimi příjemný čas. 

Nejlepší pro všechny
Autor: Petra Soukupová
Interpreti: Milena Steinmasslová, Martina Krátká, Jan Cina
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 12 hodin 2 minuty
Typ: audiokniha
Hodnocení: 87 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/nejlepsi-pro-vsechny/

Kdo zabil Snížka?
Autor: Petra Soukupová
Interpret: Martha Issová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 3 hodiny 7 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/kdo-zabil-snizka/

Více informací: http://www.onehotbook.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

„Miluju jaro a podzim,“ prozradila nám spisovatelka Alena Jakoubková

alena jakoubkova 200Léto je v plném proudu, slunce pálí o sto šest, na mnohé se přilepilo dovolenkové tempo (můj manžel ho nazývá „plážové“). Co dělají spisovatelé a ilustrátoři v létě? Jak se jim píše či kreslí pod slunečními paprsky? Nebo jen dobí...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Hotýlek servíruje příběh jedné rodiny

Hotylek 200Po úspěchu díla Hana přišlo vydavatelství OneHotBook s další knihou Aleny Mornštejnové s názvem Hotýlek. Jedná se o její druhou knihu a audioknižní podobu jí dal interpret Jaromír Dulava.

...

Literatura

Už se nikdy nevrátí - mrazivý švédský thriller

uz se nikdy nevrat perexTahle knížka má v podtitulku napsáno „Mrazivý švédský thriller“. A to tedy opravdu je! DAST MAGAZINE ji zhodnotil takto: „Je to napínavé od první až do poslední stránky. Spisovatel stupňuje ďábelské drama, při kterém ...

Divadlo

Asanace neví, co chce svým divákům říct
ImageAsanace v pražském Divadle Na zábradlí je prvním jevištním ztvárněním jedné z her Václava Havla, kterého se autor nedožil. S inscenačním týmem ale i přes svůj vážný zdravotní stav spoluprac...

Film

Příběh kmotra se netýká jen jednoho konkrétního případu

200filmUž dříve čeští filmaři, inspirováni skutečnými událostmi, učinili protagonistou svých filmů zločince (připomenu aspoň Sametové vrahy a Kajínka), a přitom se zjevně pokoušeli čerpat z poetiky amerických thrillerů. Takže leckdy převáží výrazová expresivi...