Richard Feynman opět na scéně

Richard Feynman opět na scéně

Tisk

snad-ti-nedelaji-starosti-cizi-nazory 200Po roce a něco vydala Audiotéka pod značkou Bookmedia další dílo fyzika Richarda Phillipse Feynmana. Po autobiografickém vyprávění s názvem To nemyslíte vážně, pane Feynmane! tak přichází titul Snad ti nedělají starosti cizí názory.

 


Richard Phillips Feynman (1918–1988) byl jeden z nejvýznamnějších teoretických fyziků 20. století. Vystudoval Massachusettský technologický institut (MIT) a doktorát složil na univerzitě v Princetonu. Během druhé světové války pracoval na vývoji jaderné bomby a po skončení války pracoval krátce na Cornellově univerzitě. Od roku 1951 až do své smrti působil v Kalifornském technickém institutu (Caltech). V roce 1965 mu byla spolu se dvěma dalšími fyziky udělena Nobelova cena za techniku popisu reakcí elementárních částic poskytující alternativní náhled na chápání kvantové fyziky.

Kniha Snad ti nedělají starosti cizí názory je volným pokračováním díla To nemyslíte vážně, pane Feynmane a obsahuje několik povídek. Čtenáři a posluchači se opět mohou těšit na různé příhody z jeho studentského, pracovního i osobního nebo každodenního života a samozřejmě nebude chybět vtip, nadhled i respekt. Feynman je totiž moc zajímavou osobností, která si nepotrpí na nějaké pochlebování ani přehnaný respekt.

Já jsem na tohoto fyzika narazila vlastně náhodou, když jsem hledala citát pro svou závěrečnou práci z fyziky a váhala, zda zvolit právě ten jeho: „Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme.“ Tehdy jsem to neriskla, ale jméno Richard Feynman mi zůstalo napořád v hlavě. A v podstatě ten citát vystihuje i jeho povahu a nalákal mě k poslechu předchozí audioknihy. Tentokrát už jsem ani nepřemýšlela, viděla jména Feynman a Švarc a hned se do toho pustila.

Právě první povídka dala celé knize název a pojednává o jeho lásce, první ženě Arlene. Není to žádná narůžovělá love story, ale opravdu moc pěkný příběh. Další povídky jsou také zajímavé, jsou plné zajímavých vzpomínek a také jsou skvěle vypointované. Například si poslechnete, jak Feynman cestuje nebo jak se chová v různých společnostech a rozhodně se nebudete nudit. To bohužel neplatí o druhé části, která je o vyšetřování havárie Challangeru. Je tomu věnován velký prostor a celkově to působí hodně zdlouhavě. Ale určitě to nadchne ty, kteří o tom vědí více.

Filip Švarc se v audioknize zněl úplně stejně jako v případě To nemyslíte vážně, pane Feynmane , až to působilo, jakoby to načetl zároveň. Jeho hlas je moc příjemný a je v něm kus těžce popsatelného rebelantství i Feynmanovi zvídavosti. Osobně na tohoto interpreta nedám dopustit a vždy ho poslouchám moc ráda a vše mu naprosto věřím.

Pokud máte rádi fyziku, četli nebo poslouchali jste To nemyslíte vážně, pane Feynmane, nebo jen hledáte nějakou zajímavou audioknihu, určitě po tomto díle sáhněte!

snad-ti-nedelaji-starosti-cizi-nazory

Snad ti nedělají starosti cizí názory
Autor: Richard Phillips Feynman
Interpret: Filip Švarc
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 7 hodin 14 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 88 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/snad-ti-nedelaji-starosti-cizi-nazory

Zdroj foto: audioteka.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Hitmaker Hellmut Sickel, ex manžel Heleny Vondráčkové, se vrací na českou pop scénu

hellmut200Zatímco v osmdesátých letech komponoval především pro svou tehdejší manželku Helenu Vondráčkovou a po jejich rozvodu se na dlouhá léta z české pop scény vytratil, letos se Hellmut Sickel vrací. Pro debutové album zpívajícího textaře Vladyho Gryce zk...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Soňa Červená zakazuje stýskání

styskani zakazano 200Málokdy se stává, že se někdo rozhodne vydat příběh o příběhu, který tomuto příběhu předcházel. Nakladatelství Academia bylo lehčeji, když nemuselo v roce 2018 váhat mezi prvním a druhým dílem divadelního děje-spisu a země-spis...


Literatura

Kick Ass 3 – Nářez se loučí

kickass3 200V červnu udělalo nakladatelství Crew radost všem komiksuchtivým čtenářům, kteří si skrze Davea Lizewskiho splnili sen, kdy zjistili, jaké to je, když se z obyčejného mladého kluka stane superhrdina. Finální díl epické série je tady a Kick As...

Divadlo

Katovský příběh přivezlo na zlínské Setkání Stretnutie Bábkové divadlo Žilina

kata dcera kata 200Zlínský divadelní festival Setkání Stretnutie se letos konal již poosmnácté. V dobách svých začátků byl zaměřen především na tvorbu zemí Visegrádu, postupem času vykrystalizoval do přehlídky české a slovenské diva...

Film

Francis Veber vzpomíná na slavnou éru francouzské kinematografie

altJak probíhalo natáčení dnes již kultovních francouzských komedií Uprchlíci, Otec a otec či Blbec k večeři? Jaký je ve skutečnosti Pierre Richard, Gérard Depardieu nebo již zesnulý Lino Ven...