Přizpůsobte se teorii Chaosu

Přizpůsobte se teorii Chaosu

Tisk

Marion Chaos 200V rámci Meltingpotintu na festivalu Colours of Ostrava vydala Audiotéka hned tři audioknihy řečníků, kteří se v Ostravě objevili. Jednou z nich je Chaos od Bruno Mariona a další recenze přineseme brzy.



Bruno Marionovi se přezdívá „futuristický mnich“ a už 30 let cestuje po celém světě, setkává se s výkonnými řediteli, náboženskými představiteli, s různými guru, vězni, superboháči, bezdomovci, umělci, speciálními jednotkami, vědci, vysokými politiky, aktivisty i úspěšnými podnikateli. K tomu každý den medituje a za rok přečte přes 100 knih, hlavně o nejnovějších inovacích ve vědě, technologii, filozofii a duchovnu. Všechny sesbírané myšlenky potom aplikuje ve své teorii chaosu.

Autor hned v úvodu knihy vysvětluje, že nenabízí teorii, ale spíše metodu, která nejde logickou lineární cestou, ale předkládá mozaiku, kde se dílky přidávají v libovolném pořadí. Je to cesta za novým poznáním světa a jak autor říká: „pojednání si nedává za cíl vysvětlit, jak bude vypadat budoucnost, ale je návodem na to, jak si vytvořit takovou budoucnost, jakou si přejete.“

První část knihy se zaměřuje na množství, rychlost a propojenost, které souvisejí se změnami dnešního světa. Jedná se o teorii chaosu a autor často také zmiňuje fraktály, což je zajímavé, ale poměrně náročné. Druhá část je o „dívání se správnou optikou a pracovat se správnými nástroji“ a třetí, nejobsáhlejší část nese název „co tedy budeme dělat?“ Je plná praktických ukázek a zajímavých myšlenek k zamyšlení. Mě zaujal například příběh o různých uhlech pohledu o tom, jak někdo hanil Japonce kvůli tomu, že nemají sklady. A přitom šlo o praktikování jejich dodavatelské metody just in time, která se později velmi rozšířila. Poslední kapitolu tvoří závěr, který vše logicky shrnuje.

Pochválit musím interpretaci herce Davida Viktora, který stojí například za audio verzí magazínu Reportér nebo jej můžete znát z mnoha inscenací Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě, ale také z pohádek nebo dabingu. V Chaosu promlouvá se skvělými důrazy, což dokáže podpořit sílu jednotlivých myšlenek. Rozhodně tedy není monotónní ani nudný. Občas ale jdou slyšet jeho nádechy, což ruší celkový dojem z audioknihy.

Chaos byla zajímavá audiokniha, nicméně byla krátká a informace tak nešly nijak do hloubky. Jednalo se o takové pojednání jednoho člověka o tom, jak se svět mění, jak na to musíme být připraveni a jak to můžeme také využít. Nějaké myšlenky mě zaujaly, ale spíše krátkodobě, protože ve výsledku mi v hlavě kromě slova fraktál příliš přelomových idejí nezůstalo.

Marion Chaos

Chaos
Autor: Bruno Marion
Interpret: David Viktora
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka
Délka: 5 hodin 32 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 75 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/chaos


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Kamila Nováková: Jako správní nomádi jsme chtěli mít co nejvíce zvířat a pastvin

kovbojky obalkaNedávno vyšla kniha Kamily Novákové Co by se kovbojkám stávat nemělo. Kniha je nejen o chovu koní, o lidských a zvířecích dobrácích i potvorách, o krásách přírody v Jeseníkách, o nezaměnitelném kouzlu života v těchto horách,...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

OneHotBook přináší Kingovu trilogii s Billem Hodgesem

Pan Mercedes 200Vydavatelství OneHotBook vydalo první díl trilogie s bývalým detektivem Billem Hodgesem s názvem Pan Mercedes. Autorem je klasik žánru Stephen King a interprety Jan Kanyza a Kajetán Písařovic.

 

...

Literatura

Husa Líza aneb když se chceme mermomocí odlišit

husa liza horacekMaminka je první, která jim zprostředkovává nové dojmy, které děti nacházejí nejdříve doma, a pak venku za dveřmi svého domova. A k tomu jim napomáhají pohádkové i nepohádkové příběhy, které máma i táta svým dětem čtou. Neznám d...

Divadlo

Divadelní Flora začíná ve čtvrtek – světovou taneční premiérou

alt16. ročník tradiční olomoucké přehlídky odpočítává poslední hodiny do svého začátku. Čtvrteční a páteční program nabízí premiéru a první reprízu exkluzivní taneční koprodukce Power Power Dance, která vzniká speciálně pro festival s podporou

Film

Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

sirotcinec 200Do českých kin vtáhl nový fantasy příspěvek: Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Tentokrát se neodehrává v nějaké smyšlené zemi, ale v našem reálném světě, na velšském ostrůvku - a pak v jeho minulostních podobách. Slečna Peregri...