Medvědi z Medvědína jsou zpátky

Medvědi z Medvědína jsou zpátky

Tisk

My proti vam 200Zároveň s knihou v nakladatelství HOST vyšla audiokniha My proti vám, tedy pokračování Medvědína od Fredrika Backmana, které byste si neměli nechat uniknout.

 


Fredrik Backman je švédský spisovatel, který pravidelně píše sloupky do novin a na svůj blog. Proslavil se hned svým literárním debutem Muž jménem Ove z roku 2012, který vyšel zároveň se zápisky Co by můj syn měl vědět o světě. Česky vyšly i další autorovy prózy Babička pozdravuje a omlouvá se, Tady byla Britt-Marie, Medvědín nebo A každé ráno je cesta domů delší a delší. Jeho zatím posledním dílem je pokračování Medvědína nazvané My proti vám. Backmanovy knihy vycházejí ve třiačtyřiceti zemích a prodalo se jich přes sedm a půl milionu výtisků, česky je vydává nakladatelství Host a všechny už mají díky OneHotBook také svou audiopodobu.


My proti vám v podstatě pokračuje tam, kde předchozí Medvědín skončil a posluchač má tak pocit, jako by se vrátil po prázdninách. Hned je uvržen do děje je mu naservírován velmi zajímavý a výborný příběh. My proti vám není ani tak o všudypřítomném hokeji, ale o soupeření, a to jak mezi sousedními městy (Medvědínem a Hedem), tak i lidmi samotnými.

Postavy jsou zde mnohem dospělejší, ale také temnější v tom ohledu, že musí bojovat se spoustou věcí. Ale jsou silní, mezilidské vztahy zde fungují, přátelství a láska nejsou jen slova. K tomu všemu se do motivů přidává korupce a politikaření, až to mnohdy není lehký poslech. Ale to by nebyl Backman aby to právě takto neservíroval a zároveň vše dokázal držet v rozumné míře. Opakuji se, když budu opět chválit jeho schopnosti pracovat s emocemi, atmosférou i náladou. Avšak zřejmě právě proto je tak oblíbený a vyhledávaný, a i já si jeho další dílo opět přečtu (poslechnu).

I v tomto příběhu figuruje jeho unikátní styl, kdy dává jakési nápovědy do budoucna ve stylu „dnes se něco stane a změní to životy“. Je to velmi zajímavý způsob, jak udržet čtenáře a posluchače v napětí a nenechat je příliš vydechnout. My proti vám je poměrně dlouhý příběh, ale pořád se v něm něco děje a na nějaké přestávky opravdu není čas. Ozvláštnění přinášejí také nejrůznější citáty vedoucí k zamyšlení.

Ve vydavatelství OneHotBook mají opravdu dobrý odhad a uši, protože dokáží skvěle vybrat interprety a pracovat s nimi. Velký podíl na tom jistě má i režisér Michal Bureš, takže díky za to. Interpret Pavel Soukup se vrací snad ještě ve větší síle – ostatně sám k tomuto návratu říká: „Jako bych se vrátil do malého švédského městečka žijícího kultem hokeje, mezi staré známé. Mezi grázlíky i hrdiny, kteří ovšem někdy prošli překvapivou proměnou.“ Jeho hlas k audioknize výborně sedí a dokáže citlivě pracovat i s těmito proměnami a servírovat tak posluchači tento veselý i krutý medvědínský život…

Věřím, že Fredrik Backman má nějaké své odpůrce, ale více bude fanoušků. Ti mu v uvozovkách zobou z ruky a očekávají přesně to, co přináší – jedinečný příběh plný emocí i humoru (například „byl blbý jako pondělí“ je skvělá hláška). Já se k nim rozhodně řadím a audioknihu My proti vám doporučuji.

My proti vam obalka

My proti vám
Autor: Fredrik Backman
Interpreti: Pavel Soukup
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 14 hodin 58 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 94 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/my-proti-vam/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Bez knihy se mi špatně usíná, říká Bohdana Tučková

bohdana200Od malička mám rád knihy, knihkupectví a také knihovny, hlavně tu naši holešovskou Ale pravda je, že mám i jednu oblíbenou v Praze, kam rád tu a tam zajdu. Je to Knihovna na Vinohradech a líbí se mi tam z mnoha důvodů. Jednak je to velmi útulné prostř...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nahlédněte pod pokličku hrnce, ve kterém se vařily světové dějiny

jak nakrmit diktatora200Witold Szabłowski procestoval čtyři kontinenty, aby našel a vyzpovídal osobní kuchaře několika světových diktátorů. A aby zjistil, jestli ovlivnili svým kuchařským uměním nějak chod dějin. Co vařili nejhorším diktátorům 20...


Literatura

Nový román Andělský prach: „Peter Pan“ zasazený do skličující reality

big andelsky-prach-CjI-496421 (2)

Petru je dítě žijící s dalšími dětmi. Nechce vyrůst. Na ostrově, kde chlapci žijí, panuje mystická atmosféra – není tu úplně nezvyklé vidět ve vodě třeba takovou mořs...

Divadlo

Slávek Novák aneb Příběh opravdového herce

Slavek Novak perexCo uděláte, když narazíte skutečný příběh o skutečném umělci, který hrával hlavní role v Národním a zároveň sváděl ženy pod taktovkou STB, aby je režim mohl vydírat? Jste-li dramatikem, pravděpodobně napíšete hru. Jste-li vtipným a...

Film

Corpus Christi: Polské drama nominované na Oscara přináší očistný příběh hříchu

corpus-christi 200Strhující drama hříchu, který přinesl vykoupení. Corpus Christi, který režíroval Jan Komasa a v jehož hlavní roli exceluje Bartosz Bielenia, se vedle nominace na Oscara v sekci nejlepší zahraniční film pyšní oceněním z MFF Benátky a ...