Seznamte se s osudy pilota RAF Emila Bočka

Seznamte se s osudy pilota RAF Emila Bočka

Tisk

emil-bocek 200Audiotéka vydala před několika dny audioknihu s názvem Emil Boček – Strach jsem si nepřipouštěl. Jedná se o dílo historika Jiřího Plachého, který jej založil na rozhovorech a vzpomínkách tohoto pilota RAF.

 


Jiří Plachý je vědecký pracovník Historicko-dokumentačního odboru VHÚ, který se narodil v roce 1975 v Praze. Po gymnáziu vystudoval Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, obor historie se specializací na dějiny východní a jihovýchodní Evropy, ve studiích pokračoval a od roku 2007 je vědeckým pracovníkem historicko-dokumentačního odboru Vojenského historického ústavu v Praze. Specializuje se především na dějiny druhého zahraničního odboje a poúnorovou perzekuci jeho účastníků. Autor nebo spoluautor deseti knižních titulů a zhruba stovky článků a studií, uveřejněných v českých i zahraničních odborných periodikách. V letech 2012–2013 byl členem redakční rady časopisu Vojenství/Vojenstvo.

Armádní generál Emil Boček je žijící válečný hrdina druhé světové války, který v této knize vypráví svůj životní příběh. Ten se začal psát na konci roku 1939, kdy tajně uprchl z protektorátu balkánskou cestou přes Bejrút až do Francie a Británie, kde se přihlásil k letectvu a tam během války létal jako pilot RAF v československé stíhací peruti. Po skončení byl propuštěn z armády propuštěn a zařídil si opravnu motocyklů. Později po komunistickém puči až do odchodu do důchodu se živil jako soustružník. Do generálské hodnosti jej povýšil Miloš Zeman v roce 2017. Za své hrdinství obdržel vysoká československá i britská válečná vyznamenání – například nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva.

Kniha je složená z rozhovorů a vzpomínek pana Bočka, ale přišlo mi, že je různých faktografických popisů moc na úkor jeho velmi zajímavých vzpomínek a vyprávění. Možná i vzhledem k délce mi to přišlo takové nevyrovnané a ocenila bych spíše rozsáhlejší biografii nebo zkrátka jinak postavenou knihu. Technicky není audioknize co vytknout, jen musím uznat, že hlas Pavla Rímského mi tentokrát vůbec neseděl a místy mě i nudil. Interpreta mám ráda, jsem na něj zvyklá především z detektivek ale v tomto případě mi nevyhovoval.

Poslech jako takový mi přišel hodně zajímavý a obohacující a jsem ráda, že takové audioknihy vycházejí. Je třeba si tyto lidi připomínat a mluvit o nich, ale tentokrát mi forma příliš neseděla a sáhla bych raději po knize. Když to srovnám s dílem Na útěku, tak tehdy se jednalo o dost lepší audioknihu.

emil-bocek

Emil Boček – Strach jsem si nepřipouštěl
Autor: Jiří Plachý
Interpret: Pavel Rímský
Vydavatelství: Bookmedia, Audiotéka, Jota
Délka: 4 hodiny 30 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 71 %

https://audioteka.com/cz/audiobook/emil-bocek


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Práce mě naplňuje sledováním příběhů lidí v čase

archiv Jan VojáčekV dětství se hodně věnoval sportu a na medicínu šel tak nějak automaticky, jelikož sám pochází z lékařské rodiny. Nějakou dobu se po promoci profesionálně věnoval fotbalu, pak to zkusil jako ortoped, aby zjistil, že t...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Duchovní krize člověka očima filozofa

moderni clovek200„Jak se stal z člověka staršího člověk moderní? Co ho činí moderním?“ Tak se ptá Masaryk ve svém filozofickém díle, v němž uvažuje o duchovní krizi člověka v sekularizovaném světě.

 

...

Literatura

Společenstvo klíčníků ví, jak zahnat nudu o prázdninách

altDanielu Krolupperovou jsem měla zaškatulkovanou jako autorku knížek pro nejmenší čtenáře. A vida! Najednou jsem držela v ruce její novinku Společenstvo klíčníků, která je rozhodně pro starší! Napínavé ...

Divadlo

Pozemšťan. Premiéra ONE MAN SHOW v Divadle Bolka Polívky v Brně

Pozemstan perexDruhou premiérou letošní sezony byla pod patronací principála Bolka Polívky 5. dubna autorská inscenace Pozemšťan v podání herce Pavola Seriše a v režii Hany Mikoláškové. Komediální pantomimou a vlastními komentovanými vstupy herec vypráv...

Film

V druhém dílu bambitky zaujmou především nové postavy

Tajemství staré bambitky 200Již podruhé mohou milovníci pohádek odhalovat Tajemství staré bambitky. Hlavní herci zůstávají, přidávají se i noví. Bude to přesto stačit na úspěch nebo populární pistoli brzy zahalí prach zapomnění?

...