Hotýlek servíruje příběh jedné rodiny

Hotýlek servíruje příběh jedné rodiny

Tisk

Hotylek 200Po úspěchu díla Hana přišlo vydavatelství OneHotBook s další knihou Aleny Mornštejnové s názvem Hotýlek. Jedná se o její druhou knihu a audioknižní podobu jí dal interpret Jaromír Dulava.


Alena Mornštajnová se narodila 24. června 1963 ve Valašském Meziříčí a vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Literárně debutovala románem Slepá mapa (Host, 2013), který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014 a pozitivních ohlasů se dostalo i další knize Hotýlek (Host, 2015). Následovala kniha pro děti Strašidýlko Stráša (Albatros 2018) a za pár dní vyjde v nakladatelství Host novinka Tiché roky.

Hotýlek je hodinový hotýlek, který pan Leopold Mánes založil v dobách první republiky. Nabízel párům potěšení a rozkoš i za protektorátu a dál fungoval také poté, co ho znárodnili komunisté. V šedesátých letech přebírá jeho vedení Václav, vnuk původního majitele, muž bez jasných názorů i charakteru, který obratně proplouvá komunistickým režimem a stále drží rodinný podnik pohromadě. To má však vliv na vztahy v rodině i životy lidí z jeho blízkého okolí…

Alena Mornštajnová je v prvé řadě výbornou vypravěčkou. Její příběh přirozeně a bez zádrhelů plyne, s postavami to jde nahoru i dolů, stejně jako v životě. Ona popisuje, přichází s nejrůznějšími zvraty, zabývá se i ne příliš pozitivními věcmi, ale nehodnotí. To nechává na čtenáři, aby vše vstřebal, zamyslel se, nebo našel podobnost s někým, koho zná. Vše dohromady tvoří velkou autorčinu výhodu a je jedním z hlavních důvodů, proč jsou její knihy tak oblíbené.

Hotýlek představuje rodinnou ságu z nelehké doby – 20. století. Tu jsem nezažila, takže to pro mě představovalo další přidanou hodnotu v podobě věrného svědectví. Audiokniha ukazuje dopady a vykresluje nejrůznější postavy a situace. Jak říká interpret Jaromír Dulava: „Václav je typický Čech, ani nalevo ani napravo, vždycky tak nějak proplout. Není to zrovna sympatická figura.“ A k tomu je zde spousta členů rodiny, kde nikdo není jednoznačně vyhraněný - ani padouch, ani klaďas. V tomto ohledu to interpret opravdu neměl jednoduché, ale popral se s tím jako opravdový profesionál. Do hlasu promítal emoce, ale držel se a byl prostým vypravěčem, což k Hotýlku sedělo.

Oproti Haně je toto dílo takové volnější, více jen plyne a nezanechalo na mě tak silný dojem. Nebylo však vůbec špatné, moc ráda jsem si jej poslechla a už se těším na Tiché roky.

Hotylek audio

Hotýlek
Autor: Alena Mornštejnová
Interpret: Jaromír Dulava
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 9 hodiny 55 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 85 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/hotylek/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

I na operním jevišti jsem nikdy nepatřila k těm, kteří se postaví na rampu a předvádí jenom hlas, říká Dagmar Pecková

dagmar200I v rozhovoru s Dagmar Peckovou vám bude jasné, v čem je tato pěvkyně výjimečná, neskonale pracovitá, nebojácná a tvrdohlavá a přitom svá. Málokterá umělkyně její generace dává do ringu tolik energie, nápadů a mnohovrstevnatého talentu, který se projevuj...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Děti ze stanice ZOO to neměly jednoduché

my-deti-ze-stanice-zoo 200Nakladatelství Bookmedia pod značkou Audiotéka vydalo notoricky známé dílo My děti ze stanice ZOO popisující reálný příběh třináctileté dívky Christiane F. závislé na heroinu ze západního Berlína 70. let.


Literatura

Nalakuj to narůžovo: O tom, jak se vyrovnat se smrtí manžela

nalakuj to narůžovoNalakuj to narůžovo je nová autobiografická próza Martiny Formanové, ve které se vyrovnává se smrtí svého manžela. A to po svém. Knížka je milým a povzbuzujícím čtením hlavně pro ženy. Vydalo ji nakladatelství Pros...

Divadlo

Zlínské divadlo přináší další komedii od Francise Vebera

draha legrace 200Francis Veber je proslulý francouzský scenárista, producent, režisér, filmař a divadelník známý například díky filmu Drž hubu! nebo filmu a divadelní hře Blbec k večeři. Zřejmě právě díky jejímu úspěchu se v Městském divadle pustili do...

Film

Poslední James Bond v podání Daniela Craiga porazil doposud nejúspěšnější filmy tohoto roku

bond 200Návštěvnost kin díky fanouškům Jamese Bonda láme rekordy. Od premiéry dlouho očekáváného akčního snímku Není čas zemřít uplynulo teprve pár dní a za první víkend si Daniela Craiga v roli agenta 007 nenechalo ujít 126 018 lidí, což dělá z tohoto snímku ...