Tiché roky vás dostanou i při poslechu

Tiché roky vás dostanou i při poslechu

Tisk

Tiche roky 200Společně s knihou Tiché roky vyšla ve vydavatelství OneHotBook také její audioknižní podoba. Po ní, starší Haně a Hotýlku se audioknihy dočká i další dílo Aleny Monrštajnové Slepá mapa.



Alena Mornštajnová se narodila 24. června 1963 ve Valašském Meziříčí a vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Ostravské univerzity. V současné době pracuje jako lektorka anglického jazyka a překladatelka. Literárně debutovala románem Slepá mapa (Host, 2013), který se dostal do užší nominace na Cenu Česká kniha 2014. Pozitivních ohlasů se dostalo i další knize Hotýlek (Host, 2015) a hlavně Hana (Host, 2017). Tento román obdržel Cenu Česká kniha 2018 a stal se Knihou roku 2017 na Databázi knih.

Tiché roky jsem si tentokrát mohla vychutnat hned ve třech podobách – nejprve jako e-knihu, poté i fyzickou knihu a závěrem také audioknihu. I když jsem měla přečteno, nedokázala jsem poslechu odolat a rozhodně nelituji.

Anotace knihy začíná otázkou „Co všechno nevíme o svých nejbližších?“, která je jejím ústředním motivem. Jedná se o rodinné drama představující osudy mnoha lidí, a to včetně jejich dopadů na ostatní. Jednou vypravěčkou je mladá Bohdana žijící s mrzoutským otcem a nevlastní matkou Bělou. Musí se potýkat s napětím v domě a také ji trápí, že neví nic o své rodině. Druhým vypravěčem je pak Svatopluk Žák, Bohdanin otec. Jde o oddaného komunistu, který celý svůj život zasvětil budování socialismu, ale rodina pro něj znamená taky hodně. Každý vypráví zdánlivě svůj příběh, ale když se protknou, odhaluje se dlouho skrytá pravda…

Toto střídání postav audioknize přímo nahrává. Na starosti ji dostali interpreti Klára Suchá a Miroslav Hanuš a oba se toho zhostili se ctí. Pro Miroslava Hanuše známého poslední dobou především z televizních obrazovek se u OneHotBook jednalo o premiéru, ale v jeho hlase jsem nezaznamenala žádné zaváhání. Nevyznívá jako úplný morous, jeho vyprávění nepůsobí ani tak stroze, jak jsem si při čtení představovala. Ale ke Svatoplukovi a celé audioknize takový projev sedí. A to včetně jedinečného nakřáplého hlubšího hlasu. Klára Suchá je jeho protikladem, její hlas působí hlavně v úvodu křehce a jemně, ale postupně s přibývajícím věkem přirozeně graduje. V toku řeči dělá pauzy, které dávají posluchači čas vstřebat hrdinčiny pocity a do příběhů opravdu pasují.

Spisovatelka Alena Mornštajnová se k audioknize vyjádřila takto: „Klára Suchá dodala Bohdaně křehkost a zranitelnost, stala se jejím vnitřním hlasem a naprosto přesně vystihla pocity, které jsem dívce přisoudila. Miroslav Hanuš v roli vševědoucího vypravěče dokázal v každé větě rozpoznat to správné slovo, na které je třeba položit důraz, aby posluchač pochopil Svatoplukovy prožitky a motivace. Hlasy k sobě ladí, doplňují se a vyvolávají potřebu poslouchat dál. Oběma interpretům děkuji, že postavám Tichých roků vtiskli duši.“ Vydavatelství OneHotBook se tedy opět povedl skvělý výběr vypravěčů a já si jich za to moc vážím.

Co se týče hudby, prim zde má klavír, což koresponduje i s dějem. Jedná se o mollové nostalgické tóny, které k Tichým rokům opravdu pasují. Ocenila jsem také, že předěly nejsou příliš dlouhé a dávají vyniknout návaznosti jednotlivých kapitol. Ty totiž končí i začínají stejnou větou. Delší melodie v samotném závěru zase nechá posluchače ještě chvíli vstřebat dojem z díla.

Tiché roky jsou mimořádným a silným dílem, které stojí za přečtení nebo poslech. Záleží jen na vás, jaká forma vám bude vyhovovat - oboje vás určitě dostane.

Tiche roky audio

Tiché roky
Autor: Alena Mornštajnová
Interpreti: Klára Suchá, Miroslav Hanuš
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 8 hodin 30 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 95 %

Přečtěte si také rozhovor s interprety audioknihyhttp://www.kultura21.cz/rozhovory/19413-tiche-roky-audiokniha-rozhovor

Audioknihu můžete vyhrát v naší soutěži: http://www.kultura21.cz/souteze/19415-tiche-roky-soutez

A recenzi knihy naleznete zde: http://www.kultura21.cz/literatura/19437-tiche-roky-recenze

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/tiche-roky/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

6. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

6 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Malíčkové z Kvítečkova

neznalkovy-prihody-duze200Taky máte někdy pocit, že se čas zastavil, nebo lépe řečeno vrátil? Takový pocit jsem měla já, když jsem se zaposlouchala do vyprávění příběhů Neználka, Dr. Pilulkina, Buchtíka, Sirupčíka a dalších m...


Literatura

Nebezpečná fáma, která může zabíjet

Fama perexSvobodná matka Joanna se spolu se svým synem Alfiem přestěhuje zpátky do přímořského městečka, ve kterém vyrůstala. Rychle si dokázala najít práci a je ráda, že bydlí blízko své milované matky, která je ochotná jí se vším pomoct, ale nedokáže me...

Divadlo

Moderní zpracování klasického příběhu

Cyrano perexPaříž, 17. století. Cyrano z Bergeracu (Luboš Veselý) je nápadný nejen díky svému vtipu, pohotovosti a básnickému umění, ale především kvůli svému mimořádně velkému nosu. Miluje svou nádhernou sestřenici Roxanu (Natálie Řehořová), o kterou má ...

Film

Hádkovi: Když se pohádat, tak s vlastníma

Hadkovi200Komedie režiséra Vojtěcha Moravce o rodině, která se pořád hádá. Ať dělají Hádkovi, co mohou, nikdy se na ničem neshodnou a každý z nich si nakonec myslí to svoje. Ve vzduchu teď navíc visí rozepře o dědictví po dědovi a o jeho posledním přání vyje...