Mezinárodní den neslyšících

Mezinárodní den neslyšících

Tisk

ucho perexBedřich Smetana,Michael Bolton, Sue Thomas, Bedřich Smetana….nahodilá skupina lidí, kterou spojuje jedna věc: porucha sluchu - hluchota. Spolu s Mezinárodním týdnem znakového jazyka konaného v tomto týdnu (23.-29.9.2019) se pojďme podívat hlouběji do této tématiky.



Historie znakového jazyka:

První zmínka o prstové abecedě se traduje okolo roku 672 – 735 po Kr. Mnich Bonaventura popsal prstovou abecedu užívanou mezi mnichy, kteří se zavázali trvalým mlčením. Juan Martin Pablo Bonet (1579 – 1633) vydal knihu o vyučování neslyšících a jako první popsal prstovou abecedu. Kněz Abbé l´Epée (1712 – 1789), který je jinak také přezdíván „Otec neslyšících“, vypracoval metodu vyučování neslyšících a vydal první knihu o znacích a prstové abecedě. Německý lékař Johann Konrad Amman (1669 – 1724) odmítal znaky a propagoval orální metodu. Roku 1880 se v Miláně sešel „Kongres učitelů neslyšících“, který doporučoval německou metodu („oralismus“). 

Pořady pro neslyšící:

Populární pořad „Televizní klub neslyšících“ (TKN) se začal vysílat v Československé televizi od roku 1979.  ČST přišla s tímto nápadem po pořadu s názvem „See hear“ britské stanice BBC. V pořadu se kombinují různá témata – od vzdělání, po techniku, rozvoj jazyků, společenský život,..

www.ceskatelevize.cz/porady/1096066178-televizni-klub-neslysicich/215562221800018/

Ostatně ani divadlo není v této oblasti úplně pozadu. Pražské Švandovo divadlo jako první v Praze uvádí jednou měsíčně představení pro neslyšící s českými titulky.

www.svandovodivadlo.cz/o-divadle/o-nas/96/predstaveni-pro-neslysici-divaky

Pomocné organizace:

Dozajista největší celorepublikovou organizací je „Svaz neslyšících a nedoslýchavých osob v ČR“, který vznikl v roce 1990. Poskytují jak poradenské, tak preventivní služby. Realizují programy, které přispívají k plnohodnotnému životu neslyšících občanů, sociálně odborné poradenství a tlumočnickou činnost. Z dalších je to například „Česká unie neslyšících“ založená stejného roku. V rámci organizace se začaly rozvíjet kurzy českého znakového jazyka. V roce 1997 vzniká ve spolupráci s firmou E.K.L. první slovník českého znakového jazyka na CD a v roce  1998 byl schválen zákon o českém znakovém jazyce.


Dále můžeme jmenovat „Spolek uživatelů kochleárního implantátu“ založený v roce 1994 nebo neziskovou organizaci „Audiohelp“ založenou rovněž v roce 1994, která se specializuje na péči o nedoslýchavé a neslyšící občany.

 

Známé osobnosti s poruchou sluchu:

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827) :
Německý hudební skladatel, který neměl zrovna jednoduché dětství (i přesto, že měl tyranskou výchovu díky svému otci, na hudbu nezanevřel). Kolem roku 1795 začal trpět závažnou formou tinnitu. Jeho sluch se stále zhoršoval až nakonec kolem roku 1816 úplně ohluchl. Jeho hudební génius mu však nezabránil v tvorbě významných skladeb ani při naprosté hluchotě. 

ludwig 01

 Josef Václav Myslbek (1848 - 1922):

Nejvýznamnější český sochař, jehož nejznámějším dílem, na kterém pracoval až do své smrti, se stala socha sv. Václava a patronů České země na pražském Václavském náměstí. Jeho tvorba vycházela převážně z idejí českého národního obrození.  Od mládí jej provází závratě a bolesti hlavy a postupem let se u něj zhoršují příznaky hluchoty v důsledku Meniérovy choroby, čemuž nepřidá ani ztráta jeho bližních (smrt synů ve válce, sebevražda manželky…) a dožívá prakticky hluchý.


Bedřich Smetana (1824 - 1884):

Skladatel populárních oper „Prodaná nevěsta“, „Hubička“ nebo „Braniboři v Čechách“. Jeho osobní život nebyl úplně idylický (smrt dětí, odchod manželky, finanční potíže) a jeho popularita rostla až v pozdějším věku. Po roce 1870 se jeho zdravotní stav postupně zhoršoval. Začal mít sluchové halucinace, hučení v uších a ztrátu rovnováhy. I přes snahu o léčbu ztratil sluch nejprve v pravém uchu a během pár let ohluchl i na levé ucho. Pravděpodobná příčina jeho nemoci, která v posledním stadiu propukla v záchvaty halucinací a zuřivosti (díky čemuž byl převezen do Ústavu pro choromyslné, kde umírá) pramenila pravděpodobně z chronického infekčního zánětu kostní dřeně od úrazu z dětství – pokročilá arterioskleróza. I přes svůj nepříznivý zdravotní stav, v raných fázích své nemoci stále komponoval (cyklus Má vlast, opery Viola, Hubička,.) a ještě v roce 1881 už jako hluchý dirigoval předehru k „Libuši“. 

znak hearing

Zdroj foto:pixabay.com

Zajímavé stránky:
www.ruce.cz 
www.svandovodivadlo.cz 
www.snncr.cz 
www.cun.cz 
www.suki.cz 
www.audiohelp.cz 
http://znakovkadoskol.snplzen.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zuzana Součková svému okolí říká: „Já nelžu, jen spisovatelsky fabuluju.“ A taky: „Cokoli řeknete, můžete najít v mých knihách.“

zuzana souckova 200Zuzana Součková je česká spisovatelka, která žije se svým manželem a pejskem v západočeském Stříbře. Těsně před padesátkou se rozhodla začít běhat a psát. Od té doby inspiruje své okolí i čtenáře. Říká o sobě: „V den, kdy jsem pochop...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Agatha Christie: N či M?

Christie audiokniha200Tommy a Pentlička Beresfordovi pátrají v přímořském rekreačním středisku Sans Souci po válečném špionovi…

 

...

Literatura

Cesta do středu mozku se sympaťákem doktorem Benešem

200litV poutavé publikaci Cesta do středu mozku dává MUDr. Beneš, spolu s novinářem Martinem Čápem, možnost i laickým čtenářům zamyslet se nad fenoménem jménem „lidský mozek“. Sídlí lidská duše v mozku, jak vůbec náš mozek funguje a jaké jsou současné možnost...

Divadlo

Teenagerský muzikál Andílci za školou si odbyde svoji premiéru 22. října

andilci z skolou laurinova 5angelsNový teenagerský muzikál Andílci za školou bude mít premiéru 22. října. Režie se ujal Filip Renč, hudbu složil Michal David a texty si vzal na sta...

Film

Camino na kolečkách

camino1Přijala jsem pozvání na novinářskou projekci dokumentárního filmu Camino na kolečkách. Šla jsem tam částí ze zvědavosti a částí z úcty k lidem, kteří dokážou cokoli navzdory svému handicapu. Věděla jsem jen, že hlavní hrdina trpí roztroušenou sklerózou (znám několik lidí s to...