„Něco takového se už nesmí opakovat. Ne teď a ne v této době.“

„Něco takového se už nesmí opakovat. Ne teď a ne v této době.“

Tisk

Chlapec v pruhovanem pyzamu 200Vydavatelství OneHotBook se opět povedlo trefit se do mých dlouhodobých knižních restů a vydalo audioknihu Chlapec v pruhovaném pyžamu od Johna Boyna.



John Boyne (*1971) Irský spisovatel vystudoval anglickou literaturu v Dublinu a tvůrčí psaní na University of East Anglia v Norwichi, kde také získal prestižní cenu Curtis Brown Award. Je autorem jedenácti románů pro dospělé a šesti knih pro děti a mládež, česky vyšly např. tituly V tomto domě straší (Plus, 2016), Kromobyčejná pouť Barnabyho Brocketa (Slovart, 2017) nebo Chlapec na vrcholu hory (Slovart, 2017). Nejznámější z jeho děl je mezinárodní bestseller Chlapec v pruhovaném pyžamu (2006), který se v roce 2008 dočkal i filmového zpracování. Jeho knihy byly dosud přeloženy do více než 50 jazyků.

Tuto knihu, respektive filmové zpracování mi už kdysi dávno doporučoval spolužák ze střední, ale stále jsem se k tomu nedostala a díky audioknize na toto dílo přišlo. A jsem za to ráda.

Chlapec v pruhovaném pyžamu je totiž velmi silným příběhem pojednávajícím o holocaustu poněkud jinak, očima malých chlapců. Jedním je Bruno, který se stěhuje z Berlína do místa nazývaného Oušic. Stěhování se mu vůbec nelíbí, ale jeho tátovi to nařídil „Fíra“, takže se nedá nic dělat. Druhý chlapec, Šmuel, je za plotem a nosí pruhované pyžamo. Bruno se s ním brzy skamarádí a pořád se nedokáže vyrovnat se skutečností, že nemůže jít za ním…

Někdo toto dílo hodnotí negativně z toho důvodu, že nevěří Brunově naivitě. Myslí si, že není možné, že chlapec ve svém věku neprokoukne, co se za plotem děje. Pro staršího posluchače je právě tento jeho pohled děsivý, ale o to je podle mě příběh silnější. Vždyť děti často vidí jen to, co chtějí vidět, když něčemu nerozumí, tak zapojují fantazii a kamarádství je pro ně nade vším ostatním. Hodnocení zřejmě souvisí i s tím, že je tato kniha určena hlavně pro mládež. Tu dokáže krátkou leč působivou formou seznámit s problematikou koncentračních táborů a třeba je navést na „složitější“ nebo názornější díla. Ostatně si myslím, že k tomu potřebují znát nějaký základ z dějepisu a musí se o dějepis alespoň trochu zajímat.

Já jsem ráda, že si ke mně Chlapec v pruhovaném pyžamu našel cestu až teď a ještě ve formě audioknihy. Příběh je sice jednoduchý a tím pádem také krátký, ale to jej nijak neshazuje. Michal Zelenka je výborným interpretem, kterému posluchač věří mladistvý projev. Mnohdy mluví překotně, jindy zase dělá ve vyprávění mezery. „Někdy jsem se já jako vševědoucí vypravěč usmíval nad tím, jaké skopičiny Bruno vymýšlí, a jindy jsem vyprávěl zase víc za Bruna, který se nad něčím podivuje,“ dodává. Dále také přiznává, že má stejně starého syna a jeho rodina je velice těsně spjatá s událostmi druhé světové války. Klobouk před Michalem Zelenkou smekám také za to, jak dokázal silným hlasem přečíst opravdu citlivé věci v momentech, kdy já měla hodně mokré oči.

Chlapec v pruhovanem pyzamu

Chlapec v pruhovaném pyžamu
Autor: John Boyne
Interpret: Michal Zelenka
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 5 hodin 17 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/chlapec-v-pruhovanem-pyza/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Recyklované pohádky pohledem VIP patronů

2qO projektu Recyklohraní a Recyklovaných pohádkách jste se na našem webu mohli dozvědět více z tiskových zpráv a také z rozhovoru s ředitelkou, paní Ilonou Johnovou Koukalovou. Nyní máte možnost podívat se na projekt očima jeho VIP patronů, mezi které patří fotograf...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vychází audiokniha Archy života o historii rodu Löw-Beer

audiokniha Archy ŽivotaVychází audiopodoba knihy Archy života, která zachycuje historii rodiny Löw-Beer. Autor Daniel Low-Beer jako potomek slavné rodiny pojal pátrání po osudech svého otce a ostatních příbuzných, rozptýlen...


Literatura

Nej fantasy roku 2020: Krvavá Rose

krvava rose 200V listopadu vydalo nakladatelství Host druhou knihu Nicholase Amese, Krvavá Rose a jde o fantasy, na kterou jsem já osobně čekala víc, než rok. Dnes je totiž sakra těžko narazit na fantasy, která má grády, uvěřitelné postavy a důmyslný dě...

Divadlo

Slovácké divadlo uvede premiéru komedie Třináctkrát za svědka napsanou přímo pro ně

trinactkrat za svedka 200

Už tuto sobotu 4. února bude mít premiéru romantická komedie Třináctkrát za svědka, kterou přímo na míru uherskohradišťskému souboru napsal Jan Šotkovský. Režie se ujal Lukáš Kopecký.

...

Film

Mezinárodní festival A-FilmTeensFest nabídne poutavé filmy vytvořené dětmi a teenagery. Poprvé vyhlašuje filmovou soutěž zaměřenou na vztah k domovu

A-FilmTeensFest 200Více než 160 filmů ze 37 zemí světa se představí na 3. ročníku mezinárodní filmové přehlídky A-FilmTeensFest 2023 (AFTF), jejímž generálním partnerem je Nadační fond ŠKODA AUTO. Poutavé, originální a často i překvapivé snímky vytvoři...