Na brněnskou vilu už se nikdy nebudu dívat stejně

Na brněnskou vilu už se nikdy nebudu dívat stejně

Tisk

Skleneny pokoj 200V nakladatelství OneHotBook vyšla audiokniha Skleněný pokoj, která přináší příběh inspirovaný osudem brněnské vily Tugendhat.

 



Simon Mawer je britský spisovatel, který po studiu zoologie v Oxfordu pracoval jako učitel biologie v Anglii, na Kypru i na Maltě a svou literární prvotinu Chiméra vydal až na prahu čtyřicítky. Vzápětí za ni získal McKitterickovu cenu udělovanou nejlepším britským románovým debutům a vzniklá očekávání naplnil další knihou Mendelův trpaslík. Po ní následovaly romány Evangelium podle Jidáše a Pád, za který obdržel Boardman-Taskerovu cenu. U českého publika dosáhl největšího úspěchu s prózou Skleněný pokoj (nominovanou roku 2009 na prestižní Man Bookerovu cenu), podle níž vznikl rovněž stejnojmenný film (Julius Ševčík, 2019) s mezinárodně uznávanými herci. K české historii se vrátil v románu Pražské jaro (2018). Autorův literární diptych Dívka, která spadla z nebe a Provazochodkyně vyšel česky nejen knižně, ale i audioknižně.

Kolem Skleněného pokoje byl poměrně velký humbuk a to také díky stejnojmennému filmu. Osobně nemám takové mediální šílenství příliš ráda a nechávám si odstup. Podobně jsem to měla i tentokrát – do knihy se mi příliš nechtělo pouštět a z filmu jsem viděla jen trailer, ale audioknize jsem díky své zvědavosti neodolala.

Skleněný pokoj je příběh inspirovaný osudem brněnské vily Tugendhat a popisuje úděl českého národa během 20. století. Hlavními hrdiny jsou snoubenci Viktor a Liesel. Ti chtějí vstoupit do manželského života stylově a moderně, a proto si najmou architekta Reinera von Abta. Ten pro ně následně tvoří jedinečný dům plný skleněných ploch i minimalistických prvků. Manželé v ní spokojeně žijí, vychovávají děti a užívají si obdivu svých známých. Pak však do země vtrhnou nacisté a Viktor s Liesel musí vilu opustit. Jejich osudy ani osudy vily pak nejsou nijak růžové…

Skleněný pokoj je rozdělený do pěti částí: Návrat, Okupace, Zrušení, Ondine a Kontakt. Každá je svým způsobem jedinečná. Mně moc bavila ta první část, kdy se celý ten skleněný dům rodil, a hrdinové se představovali. Ale i ty další o tom, jak to v České republice celé bylo, stály za to. Opravdu jsem obdivovala, že se do takového tématu pustil britský spisovatel a napjatě jsem poslouchala o událostech, které si ani nedovedu představit. A závěr na mě působil až dojemně a velmi silně.

Opět musím zatleskat a smeknout klobouk před vydavatelstvím OneHotBook za výběr interpretky. Je jí známá a oblíbená herečka s vlídným výrazem a příjemným hlasem Milena Steinmasslová. Z jejího projevu přímo čiší dobrosrdečnost, díky které si k hrdince okamžitě vytvoříte vztah. Předčítá a poklidně vypráví a přitom také precizně zdůrazňuje pomocí pauz mezi slovy i větami. Poslouchala jsem více audioknih s paní Steinmasslovou, ale tahle jí opravdu sedla a já jí za její ztvárnění děkuji.

Audioknihu Skleněný pokoj jsem poslouchala v době, kdy už jsme měli naplánovanou malou dovolenou v Brně. Moc jsem se tak těšila, jak vilu Tugendhat s manželem navštívíme a já na sebe nechám dýchnout atmosféru Mawerova příběhu. Bohužel podobný nápad měla zřejmě spousta lidí a prohlídky jsou rezervované dlouho dopředu, takže mám rest. Ale poslech rozhodně všem doporučuji.

Skleneny pokoj audio

Skleněný pokoj
Autor: Simon Mawer
Interpret: Milena Steinmasslová
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 17 hodin 13 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 90 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/skleneny-pokoj/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Divadlo je magické, a jakmile mu jednou propadnete, je to láska na celý život

archiv Bára Kodetová 2Hraje, zpívá, je maminkou tří nadaných dcer. Sama pochází z rodiny s bohatou hereckou tradicí, a tak již od dětství byla Bára Kodetová přesvědčená, že bude herečkou. Vždycky ráda zpívala, al...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

RUR na 2CD

rur 200Výňatek z Čapkova Významu RUR z roku 1923 říká: „Ti, kdo si myslí, že ovládají průmysl, jsou jím ovládáni sami … výplod lidského mozku se nakonec vymkl lidem z rukou … A nyní moje druhá idea, komedie o pravdě … Myslím, že je to možné,...


Literatura

Jedenáct – řetězec událostí, který odstartoval jeden „nečin“

mark watson jedenact 200Xavier Ireland je modrátorem nočního vysílání, v němž radí ostatním, jak přežít životní krize. Přitom sám se potácí ve vlastní nejistotě. V Anglii žije pět let pod novou identitou. Kdysi, to se ještě j...

Divadlo

Výhra v loterii změní život každému

altDalší představení v rámci festivalu Střetnutí Stretnutie se Szidi Tobias v čele se konalo ve čtvrtek 24. května. Šlo o komedii Györga Spiroa Prach v provedení slovenského Študia L + S Bratislava.<...

Film

Tři bratři se vydali hledat nevěsty

Tri bratri 200Na počátku bylo i z televize známé jevištní pásmo pro děti, poskládané z hudebních variací na čtyři známé pohádky - o Šípkové Růžence, o Červené Karkulce, o Marušce s dvanácti měsíčky a o Budulínkovi. Hudbu složil Ja...