V kostele jsou nalezena dvě mrtvá mužská těla s proříznutým hrdlem... To je případ pro detektiva Adama Dalglieshe

V kostele jsou nalezena dvě mrtvá mužská těla s proříznutým hrdlem... To je případ pro detektiva Adama Dalglieshe

Tisk

pachut smrti 200V kostele jsou nalezena dvě mužská těla s proříznutým hrdlem. Komisař Adam Dalgliesh a jeho tým pátrají po tom, zda smrt bývalého ministra a bezdomovce má nějakou souvislost, kdo byl vrahem a jaký měl motiv.

 

 

Detektivka Pachuť smrti vyšla v roce 1986, proto v ní nenajdeme výdobytky moderních technologií, jako jsou mobilní telefony, počítače či nejnovější poznatky forenzních věd, a postupy kriminalistů nám mohou připadat poněkud naivní. Jsou ovšem věci, které se v čase nemění. Lidské vášně, touhy, sobecká přání i ochota prosadit je za jakoukoli cenu zůstávají motivací strašných činů bez ohledu na dobu.

P. D. Jamesová nás v této knize zavádí do vysoké politiky. Jako doživotní členka Sněmovny lordů znala toto prostředí dobře. Proč se úspěšný ministr a možný kandidát na premiéra ze dne na den vzdá politické kariéry? Je něco pravdy na bulvárních klepech o záhadných úmrtích dvou mladých žen, které se vyskytovaly v jeho blízkosti? A kdo by měl prospěch z jeho pádu a smrti? Nevěrná manželka a její milenec, či příživnický švagr? Dcera a její levicová buňka? Podivná hospodyně jeho neméně podivínské matky? Političtí spolupracovníci, či rivalové? Anebo je vše jinak?

Tuto spleť otázek musí rozmotat detektiv Dalgliesh spolu se svou novou podřízenou Kate. Vyšetřování je vede z chudé paddingtonské farnosti až do nejvyšších kruhů. Je třeba našlapovat opatrně, protože média číhají na každou chybu. A nejen média. Člověk, který už nejméně jednou zabil, se nebude rozpakovat udeřit podruhé. A v nebezpečí se mohou ocitnout sami vyšetřovatelé...

Phyllis Dorothy Jamesová (1920–2014), známější jen jako P. D. Jamesová, patří právem do síně slávy anglických detektivních autorů.

Narodila se v Oxfordu do úřednické rodiny, jako dcera berního úředníka. Dostalo se jí velmi kvalitního středoškolského vzdělání v dívčí škole v Cambridgi a pracovat začala po vzoru svého otce v různých úřednických profesích – v nemocnici, v divadle, na daňové správě a také na kriminalistickém oddělení ministerstva vnitra.

Tato různorodá praxe jí byla velmi užitečná v literární tvorbě, které se věnovala od konce padesátých let. Její osobní život se nevyvíjel zdaleka tak úspěšně jako její spisovatelská kariéra. Těsně před válkou se provdala za Connora Bantryho Whitea, který se – jako většina mladých Angličanů – účastnil bojů ve druhé světové válce. Válka zanechala na jeho psychice nevratné škody. Jeho duševní stav vyžadoval trvalou hospitalizaci a vedl k jeho předčasné smrti v roce 1964. Měli spolu dvě dcery, které spisovatelka vychovala víceméně sama.

V roce 1962 vydala svůj první detektivní román nazvaný Zahalte jí tvář, kde poprvé čtenářům představila charismatického detektiva Adama Dalglieshe, policistu a zároveň básníka. Tento gentleman se stal hrdinou většiny jejích knih, které vycházely téměř půl století. Přestože do literatury vstoupila v polovině 20. století a psala až do své smrti roku 2014. Inspirovala se především anglickou klasickou detektivní tvorbou a anglickou klasickou literaturou.

Snad právě proto na nás její knihy, byť se odehrávají v současnosti, dýchají atmosférou minulosti. Většina knih P. D. Jamesové byla zfilmována. Nejpopulárnějším představitelem Adama Dalglieshe se stal herec Roy Marsden. Této role se zhostilo i několik dalších herců, například Martin Shaw. V hollywoodské produkci byla natočena i filmová verze jediného autorčina sci-fi románu Potomci lidí. Za svou tvorbu dostala P. D. Jamesová celou řadu ocenění a byla povýšena do šlechtického stavu.

pachut smrti

P. D. Jamesová: PACHUŤ SMRTI
Čte Jan Vondráček
Celkový čas 5 hodin 56 minut

https://www.radioteka.cz/detail/CRo_xml_15585679/P.-D.-Jamesova-Pachut-smrti


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Napínavý krimi příběh odehrávající se v zimě roku 1789 v Jizerských horách

Hornicek Carostrelec 200Kniha Jana Horníčka byla v září 2020 vyhlášena vítězem 25. ročníku Literární ceny Knižního klubu.

...

Literatura

Zemřeš v další kapitole

zemres v dalsi kapitole 200Je to k neuvěření, ale Nora Robertsová pod pseudonymem J. D. Robb vydala již čtyřicátý šestý díl knižní série s Evou Dallasovou. V květnu nám nakladatelství Alpress přineslo detektivní román s lákavým názvem Zem...

Divadlo

Slam poetry: Básníci do ringu!

slam poetry plakatek200Již ve čtvrtek 7. února se po osmé v pražském klubu Rock Café uskuteční exhibice českého slamu. První letošní velká akce přivítá mistra loňského roku i zahraničního hosta. Startuje se úderem...

Film

Severský filmový podzim přinesl dvanáct mrazivých snímků

synove norskaFestival severské kinematografie nabídl pražským divákům od 14. do 18. listopadu celkem dvanáct mrazivých snímků. Deset novinek z posledních dvou let, barevně upravené a rozšířené titulky pro neslyšící a příběhy, které ...