„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě. Musíme vypracovat záložní plán.“

„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě. Musíme vypracovat záložní plán.“

Tisk

Budoucnost lidstva 200Obsáhlá publikace amerického astrofyzika a popularizátora vědy Michio Kakua BUDOUCNOST LIDSTVA se nyní dostává i k posluchačům. Poutavou formou popisuje dobývání vesmíru a předkládá technologický výhled pro nejbližší staletí, a to za pomoci citací z řady populárních literárních a filmových děl.

 

 

 

Základní premisou knihy je autorovo přesvědčení, že lidstvo bude jednoho dne nevyhnutelně čelit události, jež ohrozí samo jeho přežití. A že nezbytným východiskem je naši Zemi opustit a vznést se do vesmíru. Michio Kaku upozorňuje, že „život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě, vydán napospas všem těm hrozbám, které na Zemi číhají“.

Díky nebývalému vypravěčskému talentu autora a poutavému přednesu interpreta je audiokniha přístupná široké veřejnosti a všem zájemcům o vesmírné perspektivy člověka. Ukazuje, kam by lidstvo mohlo dospět v oblasti kosmických letů, při rozvíjení své inteligence i při osidlování vesmíru. Mimo jiné se zabývá cestováním na Mars, hledáním mimozemského života, kombinováním lidské neuronové báze s robotikou a uvažuje rovněž o možných stupních vývoje vesmírných civilizací. Připomíná známá vědeckofantastická díla, jakými jsou Verneův prorocký román Ze Země na Měsíc, Asimovova trilogie Nadace, průlomové dílo Olafa Stapledona Tvůrce hvězd, dále film 2001: Vesmírná odyssea či seriál Star Trek.

Načrtává také kroky potřebné k překonání překážek, jimž budeme nevyhnutelně čelit, abychom se stali víceplanetárním druhem žijícím v prostoru mezi hvězdami. Autorův pohled zůstává optimistický, a přestože možné negativní dopady technologie nepřehlíží, zaměřuje se spíš na výsledky a přínos rapidně se rozvíjejícího lidského poznání.

Michio Kaku je vědec s verneovskou představivostí, jíž nečiní potíže rozletět se kosmickými sférami rychlostí světla. Věhlasný mistr myšlenkových experimentů navýsost přístupně uvažuje, jak a kdy by lidstvo – nyní na stupni energetického rozvoje 0,7 podle Kardašova – mohlo uspět ve snaze nedržet se při Zemi a nespokojit se s krůčkem k Měsíci. Předpokládá to ovšem přizpůsobit k obrazu svému Mars, probádat slibné měsíce velkých planet, zřídit si přestupní stanice u hranic Sluneční soustavy a poté zamířit k nejbližším exoplanetám, ke kterým už s nadějemi hledí stovky pozemských teleskopů. Kakuovy vize poodhalování tajů vesmíru, kde zajisté nejsme sami, stavějí na pokroku robotiky i nanotechnologií, počítají s fúzními raketami i se zásadním zdokonalením lidské inteligence, jež se od pravěku skvěle přizpůsobovala proměnlivým podmínkám. Máme důvod. Naši hvězdnou štaci u žlutého trpaslíka typu G2V dříve či později čeká katastrofa, takže se vydejme budoucnosti vstříc. Štěstí přeje připraveným!

Budoucnost lidstva

Michio Kaku: BUDOUCNOST LIDSTVA
Čte: Miroslav Táborský
Stopáž: 14 hodin 15 minut

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/budoucnost-lidstva-nas-ud/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

„V divadle nemůže existovat úplná demokracie“ říká Daniel Možnar

monzar 200Volnočasová aktivita se mu stala povoláním a životem. Díky své pracovitosti a jak sám říká „drzosti“ se posunul od studia architektury až na angažmá v divadle „Ta Fantastika“. Co mu hraní v divadle vzalo a proč neměl štěstí na režiséry?

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Dračí příběh tak, jak ho ještě neznáte...

kanopa arcizar200Kdysi budil děs a chrlil oheň, dnes dává přednost seriálům na Netflixu a lenošení v křesle. Možná je vůbec posledním drakem na zemi, ale svou dračí kariéru už dávno pověsil na hřebík. Nahlédněte do světa draků tak, jak ho určitě neznáte...


Literatura

Nová detektivní série Souřadnice zločinu začíná, nejprve v Táboře

mrtva200Legenda české fantastiky Jiří W. Procházka se pustil do v poslední době moderního žánru - ponořil se do vod detektivního příběhu. Nebyl na to sám, pomohla mu jeho činorodá manželka a spisovatelka knih převážně pro dětské čtenáře, Klára Smolíková. Jak s...

Divadlo

Kolečko v Disku pracuje s buchtami i bohyněmi

buchty a bohyne200Petr Kolečko (Okresní přebor) napsal divadelní hru přímo na míru čtyřem absolventkám, čtvrtého ročníku Katedry herectví činoherního divadla pražské DAMU, Nikol Kouklové, Evě Josefíkové, Marii Poulové

Film

Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě

holubMožno si myslíte, že už ste videli svoj najabsurdnejší film, ale tento snímok dokáže vyvrátiť celý zmysel absurdity.

...