Příběh Štěpky Kiliánové v podání Rudolfa Pellara

Příběh Štěpky Kiliánové v podání Rudolfa Pellara

Tisk

altPetrolejové lampy – to je skvělá kniha, výtečný film s Ivou Janžurovou a dnes i empétrojka s desetidílnou četbou na pokračování v podání Rudolfa Pellara.

 

Nevím, jak jste to měli vy, ale já nejdříve viděla legendární film. Děsil mne a bavil současně. Tehdy jsem poznala Štěpku Kiliánovou – dceru bohatého stavitele. Film mne uhranul natolik, že jsem brzy sáhla po knize. Chtěla jsem o té dívce vědět víc. A tak jsem hltala stránky, které popisovaly dětství, dospívání a pak první roky nepodařeného manželství dívky z dobré rodiny. Díky své statnosti a hlavně hodně prořízlé puse se jí nepodařilo včas vdát. Možní ženichové se jí vlastně báli, i když navenek velmi oceňovali její upřímnost. Léta plynula a Štěpka byla pořád svobodná. Jenže toužila být vdanou paní, nevadil jí ani posměch spolužaček, které již byly pod čepcem, jako fakt, že nemá dítě. To byl její sen, chtěla velkou rodinu, snila o dítěti ve své náruči. Nakonec se tato racionální dívka nevdává z lásky, ale po dobré úvaze, a také trošku proti vůli svých rodičů, za dávného přítele z dětství a bratrance Pavla Vejrycha.

I Pavel se žení z rozumu. Důstojník, který žil na vysoké noze, užíval si světa, se vrátil s podlomeným zdravím domů na Vejrychovsko. Jeho otec se starším synem už nechtěli dál hasit jeho požáry, nehodlali statek víc zadlužit. Bylo nutné, sehnat bohatou nevěstu. A Štěpka byla po ruce. Pavel se jí však nesvěřil s jeho zdravotním problémem. Ona šla do manželství v naději, že bude mít brzy děti. On věděl, že to nepůjde, nespořádaný život vytasil své drápky…

alt

Petrolejové lampy měly být první částí zamýšleného čtyřdílného románového cyklu, věnovaného osudům dcery zednického mistra. Nakonec zůstalo jen u něho, víc do své smrti Jaroslav Havlíček nestihl. A tak sledujeme jen prvních třicet pět let života Štěpky Kiliánové – přesto jde o život bohatý na zvraty a tragédie.

Pro rozhlas román upravila Sabina Langerová. Rozhlasová úprava, která nabízí na mp3 téměř čtyři hodiny mluveného slova, se věrně drží románu. V režii Jakuba Doubravy jej načetl Rudolf Pellar. Svým příjemným hlasem vypráví tragický příběh z českého maloměsta. I díky němu nasloucháte jednotlivým kapitolám téměř bez dechu. A pokud jste viděli již zmíněný film, pak vám před očima defilují Iva Janžurová s Petrem Čepkem – vidíte je tak plasticky, že byste si na ně mohli snad dokonce i sáhnout. Tak podmanivý projev Rudolfa Pellara je.

Petrolejové lampy
Autor: Jaroslav Havlíček
Interpret: Rudolf Pellar
Žánr: román
Rozhlasová úprava: Sabina Langerová
Režie: Jakub Doubrava
Vydavatelství: Radioservis
Rok vydání: 2012
Hodnocení: 98 %

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Emily D. Beňová: Díky příběhům žiji hodně životů

archiv Emily D. Beňová3

„Píšu dlouho a nedovedu si představit, že bych to nedělala,“ přiznává Emily D. Beňová, autorka řady fantasy příběhů a románů pro ženy. Také vydavatelka a majitelka eshopu 1 000 knih. V současné době p...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nahlédněte pod pokličku hrnce, ve kterém se vařily světové dějiny

jak nakrmit diktatora200Witold Szabłowski procestoval čtyři kontinenty, aby našel a vyzpovídal osobní kuchaře několika světových diktátorů. A aby zjistil, jestli ovlivnili svým kuchařským uměním nějak chod dějin. Co vařili nejhorším diktátorům 20...


Literatura

Záhada jménem Muž v černém

muz v cernem 200V květnu vydalo nakladatelství XYZ knihu renomovaného kanadského autora Sylvaina Renarda s názvem Muž v černém. Doufám, že se necháte nalákat na příjemný čistokrevný román nejen pro ženy.

...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

Amores Perros – velkolepá, i když poněkud drsná podívaná

amoresperros 200Láska je v literatuře, filmu, písních opěvována jako něco nádherného, kouzelného, něco, o co stojí usilovat a bojovat. Proto považuji docela za odvahu dát jako podtitulek filmu Amores Perros „láska je kurva“. Režisér Alejandro Gonzáles I...