Příběh z doby Neronovy

Příběh z doby Neronovy

Tisk

altQuo vadis je krásný příběh – příběh plný emocí. Navštívíme Řím, kterému vládne krutý a pološílený milovník umění Nero. Tyran, zákeřný zlomyslník, odporná kreatura. Jenže nikdo se jeho nápadům neprotiví – proč zbytečně riskovat vlastní kůži. Manželovy záliby ve zlomyslnostech velmi úspěšně využívá Poppaea – vždy se dokáže obratně zbavit protivníků a získat to, co chce.

Hlavní osou věhlasného Sienkiewiczova románu je příběh lásky římského patricije Vinicia ke křesťanské dívce, dceři poraženého krále Lygů. Vinicius, synovec Neronova arbitra Petronia, vyrostl v prostředí vysoké šlechty soustředěné kolem císaře. Je tedy zvyklý, že dostane vše, na co si vzpomene. Když se setká v domě tajných křesťanů se zajatkyní Lygií, zatouží po ní. Jenže dívka jeho city neopětuje, proto se mladý patricij rozlítí a jako zlomyslné dítě se pokusí ji získat lstí. Když však zjistí, že Lygie je jiná, než všechny dívky a ženy, které dosud poznal, změní se i jeho postoj k ní. Rozhodne se, že její lásku získá pokorně – bez násilí. Jenže doba, ve které žijí, není klidná a křesťané se v ní nesetkávají s pochopením…

Téměř tři hodiny můžeme naslouchat moudrým slovům Petronia, rozčilovat se nad frackovitostí Vinicia, strachovat se o Lygii, přemýšlet o pochlebovačích seskupených kolem císaře Nerona i o něm samém. Je zajímavé, že mnoho situací mi při poslechu evokovalo dnešní dobu – okamžiky, kdy někteří mocní opilí mocí se chovají jako hlupáci. Přesto jim málokdo z nás dokáže (ačkoli se nemusíme bát, že nás předhodí lvům) říct, že jsou hloupí. A tak mne napadlo, že je velmi dobré vrátit se k románům devatenáctého století – vždyť historie se opakuje a v příbězích jí nasloucháme snadněji. Nechce-li se nám do tolika písmenek na tolika stranách, pak CD s rozhlasovou hrou nám vše usnadní.

alt

Krásný rozsáhlý příběh o lásce, která se jen těžko naplnila, o zradě, lsti a nenávisti zpracoval pro rozhlas Karel Nešvara. V režii Jana Bergera uslyšíme Alfreda Strejčka (Vinicius), Růženu Merunkovou (Lygie), Otakara Brouska st. (Petronius), Libuši Švormovou (Euniké), Karla Vlčka (Nero), Slávku Budínovou (Poppaea) a další. Skvělá nahrávka, v níž slyšíme hlasy jedinečných herců, vnímáme čistotu jejich češtiny a současně se zamýšlíme nad dneškem. Věřte, že jde o skutečně podnětný zážitek!

Quo vadis
Autor: Henryk Sienkiewicz
Rozhlasová úprava: Karel Nešvara
Interpret: Alfred Strejček, Růžena Merunková, Otakar Brousek st., Libuše Švormová, Karel Vlček, Slávka Budínová, Radoslav Brzobohatý, Dana Medřická, Václav vydra st. Milan Mach…
Žánr: dramatizace románu
Stopáž: 2:49
Vydavatelství: Radioservis
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Všichni mě mají zaškatulkovaného jako stepaře, ale já na sobě makám a chci se posunout dál, říká Tomáš Slavíček

tom slavicek perexTomáš Slavíček je ve světě tance a stepu pojem. Několikanásobný mistr světa ve stepu, který patří ke špičce ve svém oboru, má ale široký záběr. Vedle práce trenéra a choreografa v Tap Akademy Prague a Tančírně Petra Čadka je tak...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Audiokniha Šikmý kostel vypráví příběh ztraceného městečka

Sikmy kostel 200Kniha Šikmý kostel od Karin Lednické zaznamenala mezi čtenáři úspěch. Je to první díl z plánované trilogie a jak už podtitul Románová kronika ztraceného města napovídá, obeznámí nás s historií dnes již neexistujícího města, ze kterého ...


Literatura

Osvojte si Nejlepší přesvědčovací techniky

presvedcovací techniky perexGrada vsadila na další knihu populárního švédského mentalisty a lektora Henrika Fexeuse, tentokrát zaměřenou na nejlepší přesvědčovací techniky. Já s vámi nechci manipulovat, ale kniha rozhodně stojí za to!

...

Divadlo

Hledá se vrah

posledni vikend 200V české premiéře se ve Východočeském divadle v Pardubicích představila detektivní hra Agathy Christie Poslední víkend.

...

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...