Pýcha a předsudek - legendární román Jane Austenové

Pýcha a předsudek - legendární román Jane Austenové

Tisk

pycha a predsudekPýchu a předsudek, tzv. román rodinného života, napsala Jane Austenová na konci osmnáctého století (vyšel v roce 1813). Přesto patří k oblíbeným příběhům do dnešní doby. Autorka v něm (jako i v dalších svých dílech) představila hrdinku, která se nebojí použít zdravého rozumu a chovat se podle svých představ a ne podle tehdejších konvencí – provdat se za každou cenu, bez ohledu na lásku k muži, kterého si má vzít. Elizabeth Bennettová, hrdinka románu Pýcha a předsudek, si dovolí odmítnout nabídku k sňatku (jak odvážné) – a to dokonce dvakrát. Její matka se hroutí, vždyť má čtyři dcery a na malém městě provdat tolik dcer, je velké umění a výsledek propracované rodinné strategie. Navíc hovoříme o době, kdy sňatek je společensky nejdůležitějším cílem každé mladé ženy z dobré rodiny. Která se neprovdá, má to v životě velmi složité. Jen sňatkem si udrží odpovídající postavení ve společnosti.

 

Paní Bennettová to tedy nemá lehké. Její muž jí ke všemu vůbec nepomáhá. Nejradši rozmýšlí ve své pracovně, kam za ním „babské řeči“ nedoléhají. Věří, že si dcerky poradí i bez něho a rozhodně to dokáži bez matčiny ženichovské štvanice. Ze svých dcer má nejraději právě Elizabeth. Líbí se mu, že odmítla nabídku k sňatku jeho bratrance Collinse, je nadšen, jak hrdě odrazila namyšleného mladíka jménem Darcy. Nakonec se ukáže, že za povýšennost pan Darcy schovává své city k Elizabeth. Dokonce, po prvním nezdaru, zcela změní chování vůči své vyvolené, pomůže rodině Bennettových z ošidné situace (dcera Lydia uteče s milencem), znovu vyzná Elizabeth lásku a je vyslyšen…

Krásný příběh, romantický, plný zvratů, překvapení, milostných vzplanutí, velikého smutku, oddanosti, nabubřelosti, ješitnosti, podlézavosti. Příběh z doby, kdy mladí pánové z dobrých rodin, potenciální ženichové, byli nemilosrdně loveni matkami dcer na vdávání. Nebylo to jednoduché pro takovou matku, zvlášť měla-li dcer víc a věna pro každou poskrovnu.

Tento stále oblíbený román zpracovala pro rozhlas v roce 1986 Anna Smetanová. V jejím pojetí se setkáme přímo s autorkou, která vypráví o sobě a svých neteřích a synovcích, aby plynule přešla do snění a vyprávění příběhu Elizabeth Bennettové. Vypravěčkou příběhu je tedy Jane Austenová sama, to ona posunuje děj kupředu a komentuje vše, co její hrdinové učiní. Jako Jane Austenová se nám představí Jaroslava Adamová, která dává postavě správný břink a dokonalou míru škodolibosti, se kterou mění a poupravuje osudy jednotlivých postav. Jakmile zaslechnete její hlas, ocitnete se v devatenáctém století. Vidíte, jak dáma v letech, obklopená omladinou, rozvíjí spletitý příběh. Mladí ji škádli, pošťuchují, ale tetička Jane se nedá a svou hrdinku vykresluje k obrazu svému – tak trochu autobiograficky.

pycha a predsudek

Vedle této linie se lehce přesouváme do druhé – ta už je dramatizací románového děje. Tady se setkáme se všemi dcerami i s matinkou a tatínkem. A samozřejmě s potenciálními a později skutečnými ženichy.
 
Vedle Jaroslavy Adamové uslyšíte Jiřího Adamíru jako pana Bennetta, Věru Kubánkovou v roli paní Bennettové či Miroslavu Hozovou jako Elizabeth. Dramatizace románu, který stále má co říct svým čtenářům (spíše čtenářkám), se krásně poslouchá hlavně v podvečer, v pološeru. Výkony jednotlivých aktérů opravdu nedovolí odejít od přehrávače. Jen těžko se opouští devatenácté století. Jen s obtížemi člověk odchází od veselé, někdy až zlomyslné tetičky Jane, která skvěle vypravuje a umí si dělat šprýmy z nabubřelé morálky a malomyslnosti.

Jane Austenová, anglická spisovatelka, zakladatelka moderního rodinného románu v anglické literatuře, se narodila v rodině duchovního. Studovala krátce na soukromých středních školách v Oxfordu a Readingu. Další vzdělání a vztah k literatuře získala především četbou. Pro úzký okruh rodiny psala Jane Austenová již od patnácti let krátké prózy, básně i dramatické scény. Nikdy se neprovdala, po smrti otce žila s matkou a sestrou v Southamptonu, později v Chawtonu. Zde se věnovala rozsáhlejší tvorbě, připravovala se k vydání svých děl, většinu z nich několikrát přepracovávala. Její díla vycházela za jejího života anonymně, s jejím jménem byla vydávána až po její smrti. Plného pochopení dosáhla až ve dvacátém století. Nejvíce zaujala Jane Austenová svými romány. Ve většině z nich je ústředním motivem myšlenkové a emocionální zrání mladé hrdinky, zkoumá svět z ženského hlediska, vychází ze znalostí lidské povahy. Vytváří ve svých románech životné postavy, nedostatky jejích hrdinů pocházejí především ze špatné rodinné výchovy. Všechny její zápletky se zabývají láskou, i když o ní zřídka přímo hovoří.

jane austen pycha a predsudek

Ukázka:
http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/pycha.mp3

Název: Pýcha a předsudek
Interpret: Jaroslava Adamová (Jane Austenová), Jiří Adamíra (pan Bennett), Věra Kubánková (paní Bennettová), Miroslava Hozová (Elizabeth), Milena Steinmasslová (Jane), Sylva Sequensová (Lydia), Dagmar Čárová (Mary), Jitka Sedláčková (Kitty), Miroslav Masopust (Darcy), Simona Stašová (Charlotta), Petr Štěpánek (Collins), František Němec (Wickham), Marcel Vašinka (Bingley)…
Žánr: rozhlasová dramatizace
Překlad: Eva Kondrysová
Dramatizace: Anna Smetanová
Režie: Alena Adamcová
Stopáž: 3 hodiny 40 minut
Vydavatelství: Radioservis 2011
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: Radioservis a janeaustentour.com


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Jimi Hautamäki, bubenik z kapely Rockwalli

jimi 200Mladá kapela Rockwalli nám v krátkém rozhovoru prozradila, o čem ve skutečnosti je album Maa Kutsuu.

...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Kristina Hlaváčková a Vanda Hybnerová zvou na výlet do tajemného světa draků a magie

draci oci200Spisovatelka Kristina Hlaváčková na domácí literární scéně s úspěchem boduje hned na dvou frontách. Jako vtipná glosátorka, která nemá daleko k sebeironii, zaujala svými praštěnými historkami ze života Ono samo se to… (knižně vydáno 2018, jako aud...


Literatura

Josef Jonáš, Jiří Kuchař: Svět přírodních antibiotik

Antibio perex„Bakterie jsou neuvěřitelné. Na Zemi byly už v prekambriu a patří k vůbec nejstarším organismům. Jejich předky byly podle všeho jednobuněčné organismy, které údajně žily na Zemi už před miliardami let. Pokud stáří...

Divadlo

Láska kvete v každém věku

posledni romance 200Divadlo Ungelt uvedlo začátkem tohoto roku na své scéně hru Joea DiPietra Poslední romance, ve které se sešly vyzrálé herecké osobnosti Alena Vránová, Petr Kostka a Carme...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...