Život může zamotat jediná věta – věta, kterou měl vyslovit někdo jiný!

Život může zamotat jediná věta – věta, kterou měl vyslovit někdo jiný!

Tisk

ministerstvo strachu audioknihaJsme v Anglii v době války. Odehrává se bitva o Londýn. I Arthur Rowe chce být vojákem. Jenže on zabil. Sice jej osvobodili, protože zabil ze soucitu, léčil se v psychiatrické léčebně a nyní je zpátky doma. Jenže pro armádu je nepřípustný.

 

 

Ono odpoledne zajde na dobročinnou slavnost. Takové akce míval rád. Houpačky, kolotoče, tomboly… Arthur se jedné z nich zúčastní – má odhadnout váhu dortu z pravého másla a vajec. Jakmile předá svůj tip, zamíří k věštkyni – a tady se to stane. Jedna věta naprosto zacloumá jeho životem. Z Arthura se stane štvaná zvěř.

Ministerstvo strachu je román o manipulaci. O tom, jak lze polopravdami naprosto zničit vnitřní rovnováhu jedince i jeho postavení ve společnosti. Každý má přece nějakou třináctou komnatu a z té se dá velmi úspěšně těžit. Je také o ješitnosti, o vlastenectví, o čestnosti. Hlavní hrdina Arthur je dobrý vlastenec. Jenže má velký škraloup – pro úřady, pro armádu i pro sebe. Jeho žena byla těžce nemocná a on už nemohl snést její utrpení. Proto jí podal jed. Má výčitky, je nešťastný a se svou vinou se srovnává jen těžce. Proto by rád pomohl své válkou soužené vlasti. Když se ocitne v podivném víru událostí, které nechápe, je naprosto zmatený. Kdosi o něm ví naprosto všechno. Usiluje o jeho život. Ale proč? Jen proto, že vyhrál v tombole dort?

Graham Green vrství na sebe jednu událost za druhou. Minulost se prolíná se současností. Jeho román poutá pozornost čtenářovu od počátku do konce. Stejně tak je tomu v dramatizaci Josefa Hlavičky. Hlavní hrdina Arthur Rowe (Radoslav Brzobohatý) je spoutáván nepatrnými vlákny polopravd a lží jako moucha v pavučině a nelehko se z nich vymotává. Dostat se ze špionážní mašinerie mu ztěžují také stíny vlastní minulosti a pocity viny, které zaplňují jeho nitro. Arthur chce být sám, ale podvědomě cítí, že to není dobré, že sám člověk zůstat nemá. Že nikdo nemá být sám. A ve chvílích, kdy mu jde o krk, pochopí, že jeho podvědomí ho vede správným směrem.


V dramatizaci napínavého špionážního románu z roku 1991 (první nahrávka románu se uskutečnila v roce 1968 v režii Jana Bergra) uslyšíme kromě Radoslava Brzobohatého Hanu Maciuchovou (Anna), Lukáše Hlavicu (Willi), Jiřího Adamíru (doktor Forrester), Borise Rösnera (Poole), Svatopluka Beneše (Cost/Ford) a mnoho dalších. K jejich výkonům není třeba komentáře. Jsou výteční! Uzavřou vás na téměř tři hodiny do slupky strachu a čekají, kdy se vám podaří z ní vyloupnout.

ministerstvo strachu audiokniha

Ministerstvo strachu
Autor: Graham Green
Překlad: Jiří Valja
Dramatizace: Hynek Pekárek, Jan Kolář
Režie: Jan Berger
Hrají: Radoslav Brzobohatý (Arthur Rowe/Richard Digby), Hana Maciuchová (Anna), Lukáš Hlavica (Willi), Jiří Adamíra (doktor Forrester), Boris Rösner (Poole), Svatopluk Beneš (Cost/Ford), Jan Novotny (Johns)…
Žánr: rozhlasová dramatizace
Stopáž: 169:45
Vydavatelství: Radioservis, 2012
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

3. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

BMC perex3Březen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům p...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Proměna v obludný hmyz snadno a rychle

promena-radioservis perexJiž první tóny hudebního doprovodu v úvodu audioknihy Proměna od Fraze Kafky nás nenechají na pochybách, že je něco špatně, že tu něco skřípe… Hned nato příjemný hlas Jiřího Adamíry, coby...


Literatura

Naučte se nejrůznější matematické triky

vedle nul 200Vedle nul je jednička velké číslo je nová kniha od Holgera Dambecka, která vyšla v nakladatelství Portál. Pojďte do ní nahlédnout!

 

...

Divadlo

Richard III. vládne Hradci

richard III 200S nejslavnějším Shakespearovým padouchem se roztrhl pytel nad českými jevišti. Vedle Prahy, Brna a Pardubic splétá Richard III. síť krvelačných intrik i na scéně Klicperova divadla v Hradci Králové. A i k...

Film

Žádný film není jako film o Mupetech
ImageOriginálu se opravdu jen těžko něco přiblíží. Nejenom, že Mupeti jsou nenahraditelné loutkové příšerky, ale také nikdo další neměl v Disney produkci tak šílený nápad. O nadabované české verzi se zmíním dále v textu....