Marek Eben vypráví o muži, který sázel stromy

Marek Eben vypráví o muži, který sázel stromy

Tisk

muz ktery sazel stromy200Tento půvabný příběh se začal psát právě před 100 lety, v roce 1913. Krajem na pomezí francouzských Alp a Provence procházel mladý poutník, míjel opuštěné vesnice s polorozpadlými domy, kterými se proháněl jen vítr způsobující šílenství, na planinách nerostlo nic, než trsy plané levandule a studny byly vyschlé. Ve chvíli, kdy již nutně potřeboval alespoň trochu vody, zahlédl v dálce pastýře s jeho stádem ovcí.

 

Osamělý stařík mladíkovi poskytl nejen vodu, ale i přístřeší na noc. Elzéard Bouffier, tak se pastýř jmenoval, nebyl zase tak starý. Bylo mu v té době 55 let a žil sám, protože mu zemřela žena i syn. Své dny trávil s ovcemi a se psem a navíc den za dnem, měsíc za měsícem a rok za rokem trpělivě sázel v té horské pustině stromy. Nezištně do země denně vkládal sto pečlivě vybraných žaludů, u svého domu pečoval o sazenice buků a uvažoval i o vysazování břízek…

V průběhu let se vypravěč na ta místa ještě několikrát vrátil a změny, které zaznamenal, byly skutečně fascinující. Elzéard Bouffier postupně zalesnil kopce v tomto kraji natolik, že se nejen zcela proměnil přírodní ráz území, ale navíc se vyschlá řečiště potoků znovu zaplnila vodou, protivný vítr zachytily stromy a do okolních vesnic se vrátil život. Domy byly opravené a byly obklopeny zeleninovými a květinovými zahradami. Z luk vanul svěží vánek plný vůní.

Je povzbudivé dozvědět se o podobných případech, kdy jednotlivec každodenním úsilím po troškách a zároveň nezištně mění svět i sám sebe. Tento krátký příběh je jako stvořený pro chvíle, kdy se člověka zmocňuje beznaděj z marné snahy.

Knihu předčítá Marek Eben a jeho kultivovaný hlas umocňuje pohodu navozenou obsahem tohoto dílka. Držíte-li ještě někdy černou hodinku, nebo najdete-li si alespoň trochu času na posezení, ať už s rodinou nebo o samotě, zaposlouchejte se do povídání o muži, který sázel stromy. Věřím, že vám bude dobře.

muz ktery sazel stromy

Muž, který sázel stromy/ L´homme qui plantait des arbres
Interpret: Marek Eben
Délka: 34 min.
Kategorie: Povídky
Typ: Audiokniha kompletní
Hodnocení: 100%
Zdroj foto: audioteka.cz

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Fotím moc ráda a téměř všechno. Je to pro mě relax a koníček zároveň, říká Jana Zaorálková

jana200Aktuální výstava fotografky Jany Zaorálkové nese název PRÁZDNINOVÝ PEL-MEL a můžete ji v těchto dnech vidět ve foyer Domu kultury v Kroměříži. Prostějovská autorka představuje barevné fotografie z poslední doby, přičemž se prezentuje snímky z přírody neb...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Když se vzpomínky vytrácejí dřív, než z těla vyprchá život…

A kazde rano je cesta domu delsi a delsi 200Fredrik Backman se nejen u nás stal velmi oblíbeným autorem a je stálící Nakladatelství Host a také vydavatelství OneHotBook, které audioknihy poslední dobou vydává zároveň s knih...


Literatura

Krvavý květ – jak odlišit skutečnost od představ?

Krvavy kvetSara bere přestěhování do Stockholmu jako nový start do života. Chce udělat za minulostí tlustou čáru, zpátky do normální života, začít s čistým štítem. Ze začátku to vypadá, že se jí to podařilo, ovšem minulost nedá na sebe jen tak zapomenout.

...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Malí Nezbedové - velká dobrodružství na malém dvorku
ImageDistribuční společnost Intersonic připravila pro malé diváky DVD s oblíbeným animovaným seriálem Malí Nezbedové (v originálu The Backyardigans). Nyní jsou na pultech obchodů k dispozici již dvě DVD se šesti...