Zájem o audioknihy s biblickou tématikou u nás dlouhodobě roste

Zájem o audioknihy s biblickou tématikou u nás dlouhodobě roste

Tisk

bible audiokniha200Co mají společného kardinál Vlk, herečka Naďa Konvalinková nebo moderátor Marek Eben? Všichni se podíleli na nahrávkách duchovních a náboženských audioknih. I když jsou Češi označováni za ateistický národ, jejich zájem o audioknihy s biblickou tématikou dlouhodobě roste. A to nejen v období Velikonoc. Pomáhá tomu řada známých hereckých jmen.

 

Na českém trhu je k dispozici několik verzí zvukových nahrávek Bible, v posledních letech se nabídka rozšiřuje o další tituly. Vydavatelství Popron Music vydalo v roce 1999 5CD „Bible pro malé i velké“ se známými českými herci (Libuše Šafránková, Radovan Lukavský, Marek Eben a další). V dalších letech vznikla CD „Deset přikázání“ s Josefem Somrem a „Moje první Bible“ s Naďou Konvalinkovou a Vladimírem Javorským. „Starý a Nový zákon je inspirativní čtení, myslím, že děti příběhy zaujmou, jsou zachovány základní myšlenky, určitě si v nich každý najde své,“ říká Vladimír Javorský. Naďa Konvalinková dodává: „Pro děti jsou příběhy velice přístupné a jsou tak dobře napsané, že je velmi snadno pochopí. Jedná se opravdu o příjemně zjednodušené a velmi srozumitelné pojetí. Malí posluchači budou vědět, o co kráčí, kde je dobro a kde zlo. Namlouvat tuto audioknihu byla pro mne čest a velké poslání.“

bible audiokniha deti

Výčet interpretů, kteří se podíleli na interpretaci duchovních textů, je velmi rozsáhlý: Ladislav Mrkvička, Dana Syslová, Jan Potměšil, Gabriela Filippi. V loňském roce rozšířil řady protagonistů mluveného slova i kardinál Miloslav Vlk. U příležitosti svých osmdesátin namluvil své memoáry a některé své literární texty. O nadcházejících velikonočních svátcích kardinál říká: „Někdy nás Kristovo utrpení a oběť na kříži soustřeďuje na jeho výkupný charakter a uniká nám, že to vše, co se o Velikonocích stalo, je zároveň i velkým zjevením Boží lásky, jak se ukázala v Kristu Ježíši. Na pozadí současné duchovní a společenské situace světa je to úžasný výkřik do našeho svědomí.“

Obdobně úspěšná je i slovenská nahrávka „Biblia pre malých a veľkých“ s Ladislavem Chudíkem, Dušanem Jamrichem a Zuzanou Kronerovou.

bible audiokniha stary zakon

“Pokusili jsme se realizovat nahrávku i v Polsku. Získali jsme pro ni známé polské herce. Byl mezi nimi například i filmový představitel papeže Jana Pavla II., Piotr Adamczyk,“ uvádí Alan Piskač z vydavatelství Popron Music. „Titul však komerčně příliš neuspěl. Polští partneři nám říkali, že u nich Bibli každý zná, „má ji v sobě“. To je možná důvod, proč se naopak výborně prodává v České republice. Lidé se zajímají o její obsah a hledají dostupnou a populární formu. Audioknihy jsou jednou z nich.“ Vydavatelství také vydalo speciální komplet CD Bible od A do Z. Nahrávku doplnilo lexikonem nejznámějších biblických postav a rčení, který odkazuje na jednotlivé zvukové stopy.

bible audiokniha novy zakon

Závěrem známí interpreti duchovních příběhů prozrazují, jak vnímají velikonoční svátky: „Velikonoce připomínají ukřižování Ježíše Krista, všichni bychom měli na něj vzpomenout. Velmi mne mrzí, že se zapomíná na velikonoční tradice. Válcuje je bombastický obchodní duch,“ dodává Naďa Konvalinková.

bible audiokniha konvalinka

Pro Vladimíra Javorského znamenají svátky jara opravdový svátek: “Ať člověk chce nebo nechce, vždy ho Velikonoce přinutí zastavit se. Myslím, že více než Vánoce.“

bible audiokniha vladimir javorsky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

„Miluji ho, jmenuje se Twist, Oliver Twist“

200mluVerš ze známé písně Evy Pilarové skvěle navodí atmosféru k následujícímu příspěvku o audioknize z vydavatelství Radioservis.

...

Literatura

Jděte offline číst Girl Online

girl online 200Nejrychleji prodávaná britská kniha roku 2014, které se za jediný týden prodalo skoro 80 000 výtisků. Přesně tato pověst předcházela české vydání knihy Girl Online od Zoe Sugg neboli Zoelly. Jde o čtyřiadvacetiletou blogerku a youtuberku ...

Divadlo

Filozof k smíchu, filozof k zamyšlení

200divV pražském Divadle Palace uvedli v říjnu komedii hru E. E. Schmitta Heslo morálka. Komedie současného francouzského dramatika a spisovatele, narozeného ve Francii a žijícího v Belgii, je popisem událostí jednoho dne v životě známého francouzského encyklope...

Film

Slavná císařovna tak, jak ji neznáte

Korzet perexPíše se rok 1877. Císařovna Sissi (Vicky Krieps) je nejen módní ikonou, ale i ztělesněním ideálu krásy. Její 40. narozeniny se rychle blíží, ona však k oslavám nevidí důvod.

 

...