Ivan Trojan je Nevinný

Ivan Trojan je Nevinný

Tisk

nevinny titulka 200Píše se rok 1955. Do rozděleného Berlína přijíždí nesmělý Angličan, technický zaměstnanec Královské pošty, aby se svým skromným přispěním podílel na ambiciózní přísně tajné společné operaci s názvem Gold americké CIA a britské MI6, která znamenala vyhloubení tunelu do sovětské okupační zóny, odposlouchávání telefonních hovorů a zachycování sovětských šifrovaných zpráv.

 

Monstrózní plán byl sice Sověty odhalen v samotném počátku sovětským krtkem působícím mezi Brity, ale sovětská strana zasáhla až v dubnu 1956. Nechtěla pravděpodobně ohrozit svého člověka.

Leonard Marnham však nežije jen svou prací. Berlín, který ho překvapil stále citelnou poválečnou chudobou i vzrůstajícím napětím rozděleného světa, pro něho znamená i vstup do dospělosti i první milostnou zkušenost. Jeho láska k o několik let starší rozvedené Marii je hluboká a silná. Přesto jí není dopřáno pokračování, přesto zasáhne nečekaná událost a milenci se musí pod tíhou svého provinění rozejít. Musí?

Ian McEwan napsal silný špionážní román, který má základ v reálném světě. Fakta jsou v něm jasně dána, jsou reálná. K nim autor připojil tragikomické události, které ve svém součtu znamenaly konec jedné velké lásky na pozadí nelítostného soupeření o berlínské prvenství britských a amerických tajných služeb v rámci společného projektu. Tragikomické osudy jednotlivých postav jsou pak výsledkem nezměrné autorovy fantazie.

Jedinečná McEwanova kniha Nevinný zaujala Jana Koláře natolik, že okamžitě po jejím dočtení se rozhodl, že román zdramatizuje pro rozhlas: „…uvědomil jsem si, že ji musím pojednat věcně, ‚brechtovsky‘, s důrazem na přesnost a rytmus. A věděl jsem, že ideálním režisérem šestidílného seriálu by byl Ladislav Smoček.“ Ladislav Smoček v roce 2003 výzvu přijal. Jednotlivé postavy obsadil ideálními protagonisty pro takovou látku. Leonarda Markhama, nezkušeného Angličana, svěřil Ivanu Trojanovi. Jeho partnerkou v roli Marie se stala Zuzana Stivínová. Zkušeného amerického zpravodajce si zahrál Ladislav Mrkvička. Vznikl rozhlasový seriál, který jde přesně po stopách knihy a přináší na její obsah nový pohled. Kdo nečetl thriller Iana McEwana, po vyslechnutí rozhlasového seriálu po něm okamžitě sáhne. Alespoň mně se to přihodilo. Obě podoby stojí za to, obě mne uvedly do světa, v němž jde především o tajné informace, o správné klamání nepřítele, jen někdy není jasné, kdo tím nepřítelem vlastně je.

nevinny titulka final

Název: Nevinný
Autor: Ian McEwan
Dramatizace: Jan Kolář
Režie: Ladislav Smoček
Hrají: Ivan Trojan, Zuzana Stivínová, Ladislav Mrkvička, Zdeněk Maryška, Michal Pavlata, Jiří Lábus, Petr Vacek, František Němec, Vladislav Beneš a další
Vydavatelství: Radioservis, 2013

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

David Urban: „Můj příběh, moje pravidla – takže postavy musí poslouchat a někdy i krvácet nebo zemřít…“

david urban200DAVID URBAN (*1973) se narodil v Praze, kde žije dodnes. Je šťastně ženatý, má dvě dospělé děti a pár koček. Už více než polovinu života pracuje u pražské kriminálky, což se odráží i v jeho literární tvorbě. Mezi jeho zájmy patří četba knih, ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dámský gambit: Je načase, aby šachové mistrovství USA vyhrála žena. Aby ho vyhrála ONA

Damsky gambit audio 200Pro holky prý tahle hra není. Jenže ji do ní zasvětil údržbář ze sirotčince, kde ji americký stát mocně dopoval sedativy, aby nevyčuhovala. Beth Harmonová, zázračné dítě z Kentucky, je totiž intuitivní šachistka a leckoho ...


Literatura

Kdo to tady řídí, když Bůh jede na dovolenou?

buh jedeAtmosféru, kterou Michal Čagánek do svých příběhů vplétá, bych nazvala „lehce éterickou, leč nohama stále na zemi“. Jak takový rozpor jako čtenář ustát? No, a to je právě ten zvláštní pocit, který ve vás roste s každou stránkou jeho knih. Jde to… 

...

Divadlo

Zhudebněná biografie překrásného děcka

200divDo Hradce Králové soustředila své tvůrčí síly dvojice Baláš - Brousek, aby v originálním zpracování mohla na scéně Klicperova divadla znovu ožít smyslná blondýna s ještě smyslnějšími iniciály.

...

Film

Intimní drama BLÍZKO (CLOSE) režiséra Lukase Dhonta v exkluzivní předpremiéře na MFF Karlovy Vary

blizko close 200Emocionálně silný portrét chlapeckého přátelství BLÍZKO získalo na 75. festivalu v Cannes Velkou cenu poroty - Grand Prix. (Cenu získal ex-aequo s filmem Stars at Noon reřisérky Claire Denis.) „Jemnost není slabost,“ prohlásil dojatý reži...