Rozhlasová historie 1923 – 2013: Poklady z archivu devadesátiletého stařečka

Rozhlasová historie 1923 – 2013: Poklady z archivu devadesátiletého stařečka

Tisk

Rozhlasova Historie 200V roce devadesátého výročí zahájení rozhlasového vysílání v českých zemích přišlo vydavatelství Radioservis a.s. s opravdu záslužným počinem v podobě vydání CD s jednoduchým, ale napovídajícím názvem Rozhlasová historie 1923 – 2013.

 

 

 

Editorům CD je třeba složit hlubokou poklonu za práci, kterou výběru historických nahrávek věnovali. Najdeme tu opravdu pestrou škálu archivních záznamů mapujících neklidné 20. století. Nahrávek je celkem 116 a dělí se do pěti etap souvisejících s historickým vývojem: první republika, 2. světová válka, poválečná léta, doba komunismu a období po roce 1989.

O dřevní doby nepřijdete

„Upřímně řečeno: roky 1923 – 1927 ve výběru chybí. Nelze je bohužel dost dobře vykreslit zvukově, aniž bychom k tomu použili dobové komerčně vydávané gramofonové desky, což ovšem nebylo naším úmyslem. Jak známo, program Radiojournalu se v prvních letech odbavoval výhradně živě a snímky pro účely vysílání či archivace se na zvukové fólie začaly nahrávat až začátkem třicátých let. Naštěstí však byly zaznamenány – byť mnohem později – autentické vzpomínky celé řady účastníků prvních kroků naší radiofonie, a tak vás o obrázek ze stanu ve Kbelích u Prahy nepřipravíme,“ vysvětlují editoři CD Tomáš Černý a Miloslav Turek v úvodu na bookletu. Série vybraných ukázek proto začíná dvěma vzpomínkami na dřevní doby rozhlasového vysílání, o nichž vyprávějí technik Jan Velík a pozdější rozhlasový herec a režisér Jiří Vasmut. Ze starších nahrávek je ještě cítit počáteční nadšení rozhlasových fandů, takže i když neobstojí z hlediska dnešní dokonalé techniky, tyhle nedostatky plně nahrazuje invence tvůrců a navíc jsou krásnou ukázkou, jak se tenkrát vysílání vůbec pojímalo.

Mapuje velké dějiny i všední dny

Obrovské plus výběru vidím v tom, že se nesoustředil jenom na zachycování těch "nej" momentů českých dějin, tedy velké historie, ale v některých vstupech líčí i tu historii menší, všednodenní, která ale zachycuje atmosféru doby. Najdeme tu proto třeba ranní tělocvik z roku 1932, reportáž o založení Československých aerolinií roku 1937, stavbu první dálnice v roce 1939, zprávu o přídělovém systému z roku 1939 nebo také reportáž ze školního sběru starých hmot v roce 1943. Že takové věci považujete za nepodstatné? Ale právě tyhle okamžiky vám po x letech pomohou vzpomenout si, jak to tenkrát chodilo. Ať chcete nebo ne, vnutí vám tu dávno ztracenou vůni dětství. Obyčejný člověk totiž většinou nežije velkými okamžiky dějin, ale i svojí malou historií.

Výběr je to pestrý, i když samozřejmě nemůže být úplně reprezentativní a nemůže zahrnovat vše, takže výtky, že chybí to či ono, mohou být někdy i oprávněné. Ale nelze do jednoho CD vměstnat všechno, i když tahle placka vám v přehrávači pojede úctyhodných 11 hodin a 55 minut.

Nový rozměr plynutí času

Poměrně málo ukázek pochází z poslední doby, z let 1989 – 2013. Posledním záznamem je inaugurace současného prezidenta Miloše Zemana z 8. března 2013. Proč tak málo ukázek z posametové doby? Nejspíše proto, že teprve čeká na svoje zhodnocení a nikdo je momentálně nepovažuje za žádný zvláštní unikát. Ovšem přesto je škoda, že některé důležité dějinné momenty úplně chybí, třeba dělení Československa, vstup do EU atd. Nicméně je zase pravdou, že se tu objevují události, které by jinak určitě zůstaly pozapomenuty a přitom určují nový rozměr plynutí času u nás – třeba puknutí srdce největšího českého zvonu Zikmund 15. června 2002, které se vykládá jako zlé znamení…

První hlasatelka i sportovní přenos

Trochu mimo plán této recenze jistě stojí za to připomenout, že rozhlas u nás má skutečně dlouhou tradici a slaví hned několik prvenství, o kterých se možná příliš neví. Už v květnu 1923, jenom chvilku po zahájení vysílání, se éterem v českých zemích rozezní hlas první rozhlasové hlasatelky na světě. Jmenuje se Emilie Tučková-Kočová. Jenže její kariéra na vlnách vezme rychle za své, protože si její manžel nepřeje, aby na sebe poutala příliš velkou pozornost.

2. srpna 1924 zase mohou diváci u rozhlasových přijímačů poslouchat úplně první sportovní reportáž na světě, když si na pražské Letné měří síly v boxu československý mistr těžké váhy František Růžička a Brit Harry „Rocky“ Knight a rozhlasoví fanoušci jsou samozřejmě u toho. Takže možná právě tyhle nápady jsou tématem na další díl rozhlasové historie číslo 2. Ani na vteřinu nevěřím tomu, že by se tímhle výběrem rozhlasové archivy vyčerpaly. Určitě mají pořád co nabídnout.

Rozhlasova Historie

Název/ název v originále: Rozhlasová historie 1923 – 2013
Autor: vybrali a sestavili Tomáš Černý a Miloslav Turek
Interpret: Historické nahrávky z archivu Československého a nyní Českého rozhlasu
Produkce a redakce přebalu: Bohdana Pfannová
Design přebalu: Alena Nievaldová
Délka: 11 hodin a 55 minut
Kategorie: Mluvené slovo
Typ: CD
Mastering CD: Miloslav Turek
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Radioservis a.s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

V civilu nemám na obličeji ráda jakékoliv nánosy make-upu, říká herečka Bohdana Pavlíková

bohdana200Udělat rozhovor s Bohdanou Pavlíkovou je vždycky radost. Fascinuje mě totiž nejen jako tvárná herečka, ale líbí se mi, jak je přímá, na nic si nehraje a má smysl pro humor. A i když jsem měl původně záměr si popovídat o její poslední divadelní premié...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Luděk Munzar oslavuje 80. narozeniny, k jubileu si nadělil vzpomínkové CD

munzar mile vzpominky200Luděk Munzar 20. března oslavuje 80té narozeniny. Při příležitosti tohoto jubilea vychází CD Milé vzpomínky Luďka Munzara.

...

Literatura

Róninova milenka – poutavý příběh z oslnivého, ale i smrtelně nebezpečného světa

Roninova milenka 200Proč čtyřicet sedm róninů (samurajů, kteří přišli o svého pána a jsou vlastně bezdomovci) se rozhodlo pomstít svého pána Asana, který byl šógunem odsouzen k rituální vraždě za napadení šóguno...

Divadlo

Celebrity

Celebrity 200Představení Celebrity je spíše než hrou hořkou výpovědí o stavu dnešní doby, a to nejen života celebrit, chcete-li slavných osobností, ale i našich životů a toho, co vše jsme schopni obětovat v zájmu naší důležitosti.

Film

Colette mezi sexuálním násilím a něžnou láskou

200filmPrózy Arnošta Lustiga, zpodobňující rozličné podoby holocaustu i jeho následků, už několikrát posloužily jako námět pro film (Démanty noci, Dita Saxová, Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou, v televizi Modrý den). Nejnověji se mezi ně zařadila Colette. Lust...