Jan Němec: Nepodávej ruku číšníkovi

Jan Němec: Nepodávej ruku číšníkovi

Tisk

200mluPod hlavičkou Supraphonu vyšel na dvou CD výběr ze vzpomínkové knihy filmového režiséra Jana Němce Nepodávej ruku číšníkovi. Předlohu, kterou vydal v roce 2011 Torst, tvoří jednatřicet povídek, z nichž osm bylo vybráno pro audioknižní podobu.

 

 

 

Filmový rukopis Jana Němce je bezpochyby osobitý. Jestliže některé snímky jiných režisérů české nové vlny u běžného diváka téměř zlidověly a bývají často reprízovány i na komerčních televizních stanicích, Němcova díla z té doby zůstanou stále těžko uchopitelná a pro mnoho lidí vlastně neznámá. Absurdní groteskno a nadsázka, spolu s výtvarnou stylizací obrazu a nestandardními vypravěčskými postupy, povyšují Němcovy filmy šedesátých let na skvosty české kinematografie, které ovšem řadového diváka bohužel jen těžko osloví.

mlu

Jestliže Němcův filmařský styl označujeme jako osobitý, budeme už jen těžko hledat jiné adjektivum pro jeho povídky. Autor čtenáři nic neulehčuje a předkládá mu komplikované, často obtížně srozumitelné texty, v nichž je nesnadné se orientovat. Dobrá, potud lze sledovat paralelu s Němcovými filmy. I čtenář je nyní nucen přemýšlet, jak text pochopit a jak ho zpracovat. U memoárů, kterými sbírka Nepodávej ruku číšníkovi je, jde ale o formu velmi nezvyklou. Němec se vypravěčskými postupy snaží zaznamenat své vzpomínky do slov tak, jak by to patrně udělal pro film. Neuvědomuje si nejspíš ale, že je rozhodně lepším filmařem než spisovatelem.

Svou nekonvenčnost posunul Jan Němec ještě o kus dál, když nechal několik povídek převyprávět Karlem Rodenem. Nepodávej ruku číšníkovi je Rodenovou první audioknižní zkušeností. Jak sám prohlásil, je si vědom, že mluvené slovo není jeho parketou a nabídku přijal především z obdivu k osobnosti Jana Němce. Naděje, že zkušený herec bude schopen zpřístupnit posluchači tak složitý text, bere za své už po několika prvních minutách. Roden podivně intonuje, předčasně ukončuje věty a dělá příliš dlouhé pomlky, jakoby povídky četl při nahrávání poprvé. U vědomí toho, že režisérem audioknihy je sám Jan Němec, lze ale předpokládat, že přednes přesně zapadá do jeho představy o vyprávění vlastních vzpomínek a že vše nastrojil tak, aby šel opět napříč zažitými postupy.

Komu tedy audioknihu Nepodávej ruku číšníkovi doporučit? Všem, kteří mají rádi Jana Němce. Všem, kteří jsou zvědaví, jak si Karel Roden poradil se svou první audioknihou. Všem, kteří chtějí slyšet amatérskou archivní nahrávku zpěvu a kytarové hry Oskara Petra. A komu Číšníka naopak nedoporučit? Všem, kteří nemají rádi silácké příběhy o nespoutaném životě filmových celebrit. Všem, kteří mají obavy z lidí s nelegálně drženými zbraněmi. Všem, kteří si nechtějí dělat hlavu z toho, co se opravdu stalo a co je autorova fikce.

Téměř dvě a čtvrt hodiny mluveného slova je k dostání v běžné distribuci nebo ke stažení například na www.audioteka.cz

LOGO Audioteka




 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Kamila Nováková: Jako správní nomádi jsme chtěli mít co nejvíce zvířat a pastvin

kovbojky obalkaNedávno vyšla kniha Kamily Novákové Co by se kovbojkám stávat nemělo. Kniha je nejen o chovu koní, o lidských a zvířecích dobrácích i potvorách, o krásách přírody v Jeseníkách, o nezaměnitelném kouzlu života v těchto horách,...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vrátila se Poslední aristokratka ve varu

aristokratka 200Před několika dny vyšlo audioknižní očekávané pokračování nejúspěšnější humoristické knížky roku 2012 oceněné Cenou Miloslava Švandrlíka – Poslední aristokratka ve varu od Evžena Bočka. Vykašlete se na chvíli na předvánoční shon, udělejt...


Literatura

Pusinka je velice zamotaným thrillerem

pusinka200Na český trh dorazil další z řady psychologických thrillerů, které začínají být v poslední době opět velice módní. Sophie Hannah patří k těm nejzajímavějším autorkám v tomto žánru, přestože se nejvíce proslavila poměrně nedávno zcela odlišnou knihou...

Divadlo

Mezi námi děvčaty

Mezi nami devcaty 200V dubnu tohoto roku se na prknech Komorní Fidlovačky uskutečnila již stá repríza autorského debutu irské dramatičky a zároveň také herečky Elaine Murphyové. Slavnostní kulatou reprízu Little Gem si nenechala ujít ani samotná...

Film

V Karlových Varech se představí Kendži Mizoguči

Mizoguci perexLetošní 52. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary (koná se ve dnech 30.6. – 8.7.2017) nabídne průřez tvorbou japonského režiséra KENDŽIHO MIZOGUČIHO (1898-1956). Tento - bohužel až na sklonku svého života - proslavený tvůrce patří mezi ...