Emil a detektivové poprvé ve formě mluveného slova

Emil a detektivové poprvé ve formě mluveného slova

Tisk

200mluAčkoliv tato detektivka pro děti vyšla poprvé v roce 1929, čili před více jak osmdesáti lety, drží se stále v oblibě malých i větších čtenářů. Do dnešního dne se dočkala překladu do více jak šedesáti světových jazyků. Kästnerův Emil oslnil hned na počátku literární svět. Především otevřel dveře novému žánru, dětské detektivce, v níž se skutečně pátrá a odhaluje nekalost, ale také rozvinul nový styl – děti v jeho podání nejsou jenom hodná dítka, ale jsou to skuteční kluci a holky se vším všudy – umí se radovat, zlobit, poslouchat a občas nemluvit pravdu. Dospělí s nimi hovoří jako s rovnými, s partnery, což tehdy bylo asi největší novum. I když, mnohý ze současných autorů jako kdyby na tento důležitý přístup k dětskému čtenáři stále zapomínal. A do třetice: dětský příběh Erich Kästner vnořil do kulis města obydleného skutečnými lidmi z masa a kostí – v tomto případě rovnou do Berlína. Proto není divu, že Emil s prázdninovým kufříkem svým vlakem úspěšně doputoval až ke čtenářům jednadvacátého století.

 

A nejen ke čtenářům. Díky vydavatelství Audioberg se můžeme zaposlouchat do zcela první české audionahrávky tohoto nadčasového humorného příběhu, plného zapeklitých situací. Na dvou CD discích najdeme celý příběh v příjemné dramatizaci, kterou režijně vedl Jan Jiráň. Skvostné obsazení dává jasně najevo, nakolik vydavatel titulu věřil a cenil si jej.

mlu

Stejně jako obsazení, je také úprava bookletu exkluzivní. Vlastně se jedná o jakousi knížku, v níž najdeme půvabnou fotoreportáž celého příběhu. Jednotlivé fotografie představující hrdiny a prostředí, v němž se děj odehrává, doplňuje stručná informace a jednoduchá ilustrace Waltera Triera. Celkový dojem – půvabný dárek pro malé i velké fanoušky Emila. 

Kdo by nežádal fyzickou podobu nahrávky, někteří z nás již mají dost poházených disků po podlaze dětského pokoje, přivítá možnost stažení si nahrávky do počítače či chytrého mobilu. Stačí využít služeb Audiotéky, kde si každý zájemce může vytvořit vlastní audioknihovničku.

mlu1

Příjemná více jak hodina a půl s Emilem a jeho novými kamarády, kteří chlapci pomohou dopadnout pána v tvrďáku, jenž Emila okradl cestou ve vlaku, a dostat za mříže pěkného lumpa škodícího v různých německých městech, vznikla v září 2013 a podíleli se na ní například Jiří Lábus, Oldřich Navrátil, Dana Batulková, Marek Eben, Libuše Švormová, Josef Somr, Jaroslava Kretschmerová, Arnošt Goldflam a Dismanův rozhlasový dětský soubor. Příběh je doprovázen původní hudbou slovenského skladatele Petera Bindera.

 

 

Jak hodnotit tento počin? Rozhodně palcem nahoru! Klasické, osvědčené dílo v klasických kulisách studiové nahrávky v půvabné podobě – co víc si nadšenec pro audioknihy může přát?

 

Zvuková ukázka:
http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/emil.mp3

Název: Emil a detektivové
Autor: Erich Kästner
Překlad: Jitka Fučíková
Režie: Jan Jiráň
Stopáž: 1 hodina 36 minut
Vydavatelství: Audioberg, 2013
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: vydavatelství Audioberg a Radioservis, a. s.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Rozhovor se Scarlett Wilkovou na řecké téma

Scarlett Wilkova200SCARLETT WILKOVÁ se narodila se v Ostravě, ale lidé si často myslí, že je cizinka, protože jim její jméno připadá zvláštní. Wilková je však běžné polské jméno – na Ostravsku je polských jmen hodně – a Scarlett proto, že její maminka ...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

helen-jukes--srdce-vcely-ma-pet-komor 200V nakladatelství Kazda vyšla po knize i audioverze titulu Srdce včely má pět komor s podtitulem Jak jsem se stala včelařkou od autorky Helen Jukes.

...

Literatura

Poslední z mužů zdrhá, ženy šílí

y posledni z muzuSvět bez mužů není tak idylický, jak se nám ženy snaží namluvit…je mottem komiksového příběhu, který získal Eisnerovu cenu 2008 za Nejlepší sérii na pokračování a Nejlepší kresbu a barvy. Y: POSLEDNÍ Z MUŽŮ

Divadlo

Láska je láska – ale řízek je řízek

vzpoura nevest 200Tento podtitul nese nová hra autorské dvojice Michaely Doleželové a Janky Ryšánek Schmiedtové s názvem Vzpoura nevěst. Ty se komediálním způsobem podívaly na zoubek jak dnešní době,...

Film

F. A. Brabec: “ Každé „své“ filmové dítě miluji.”
ImageF.A.Brabec se v současné době kromě svých filmových projektů zabývá výukou mladé generace kameramanů na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Jeho ateliér kamery je jeden z nejnavštěvovanějších, protože o své...