Antonín Dvořák v Americe

Antonín Dvořák v Americe

Tisk

DVORAK 200Audionahrávka Antonín Dvořák v Americe je velmi zajímavé a poutavé vyprávění Zdeňka Mahlera na dvořákovském večeru z roku 1989. Velmi civilně, přitom velmi poutavě a s humorem vypráví o důvodech cesty Antonína Dvořáka za „velkou louži“ a jeho příhodách při tamním pobytu. Antonín Dvořák patří mezi světově uznávané osobnosti v oblasti hudby.

 

Pozorný posluchač se nejen seznámí s méně známými fakty historie, ale uvědomí si malost myšlení některých závistivců a z ní pramenící záškodnické konání, zřejmě stejně staré jako lidstvo samo. V Dvořákově případě se jednalo o jeho Novosvětskou symfonii, kterou podle podlých článků v novinách nenapsal v Americe, ale o mnoho dříve. A asi jen málo lidí ví, že Antonín Dvořák měl rád lokomotivy, bál se chudoby, získal řadu poct a titulů, málem složil hymnu Spojených států amerických, navštívil v Americe české krajany atd. Tyhle příběhy a historické souvislosti vypráví Zdeněk Mahler svým okouzlujícím a pro něj typickým způsobem, takže si stačí sednout a poslouchat…

Dvojalbum zahrnuje celkem 10 příběhů: Pro upamatování, Pocty a tituly, Nabídka z Ameriky, Váhání, Te Deum a Americký prapor, V Americe, Kolumbovské oslavy v New Yorku, Komplikace, Hospodářská deprese v USA, Cesta do Spillvillu, Vzpomínky na J. J. Kovaříka, Americký kvartet, Anna Dvořáková, Český den v Chicagu, Spor oNovosvětskou, Biblické písně, Marné lákání a Pokračovatelé. Slovo je občas přerušeno hudebními ukázkami z archívu Zdeňka Mahlera, které celé vyprávění zdařile doplňují a dobarvují.

CD je určeno zájemcům o hudbu, hudební skladatele, zvláště o Antonína Dvořáka, o českou historii a společenské dění v Evropě a Americe na konci 19. století. Myslím si, že by mohlo být s úspěchem využíváno ve výuce na našich školách. Poslech dobrodružných příhod a jeho hudby může přiblížit dětem i dospělým našeho nejslavnějšího skladatele, na kterého můžeme být právem hrdi. A že bychom takových osobností dnes potřebovali!

dvorak MAHLER

PhDr. Zdeněk Mahler si rovněž zaslouží naši pozornost. Napsal řadu knih věnujících se nejen hudbě, podle jeho námětů byly natočeny takové filmy, jako např. Božská Ema, Koncert na konci léta, Zapomeňte na Mozarta nebo Lidice. Aktivně se účastnil natáčení filmů Amadeus a Dynastie Straussů. Jeho zásluhy o propagaci české kultury jsou veliké, a proto si zasluhuje náš obdiv.

Tohle CD se mi velmi líbí a mohu jej vřele doporučit.

DVORAK

Název: Antonín Dvořák v Americe
Autor: Zdeněk Mahler
Interpret: Zdeněk Mahler
Hudba: hudební ukázky z archívu Zdeňka Mahlera, Biblickou píseň v 8. kapitole zpívá Marta Krásová
Celkový čas nahrávky: 2hodiny, 16 minut, 51 sekund
Kategorie: CD
Typ: nahrávka z 21. března 1989 v pražském klubu U zlatého melounu
Vydavatel: Galén, 2013
Fotografie: Dušan Dostál

Hodnocení: 100 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Krádeže času Jany Eichler-Ruské

chimeara jana perexMnozí umělci touží zachytit prchavé okamžiky krásna a uchovat je natrvalo. Patří mezi ně i severočeská výtvarnice Jana Eichler-Ruská, tvořící pod značkou Chimeara. Lze uchopit přelud a přetavit jej do hmatatelné podoby? Je možn...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Audiotéka tentokrát přináší pohádky i poezii

200auČeské číslo jedna v oboru mluveného slova – Audiotéka.cz přináší opět spoustu zajímavých novinek. Nejen děti si jistě rády poslechnou Pyšnou princeznu či Dobrodružné pohádky bratří Grimmů. Poetických duším jsou pak určeny například básně Praha očima cizích bá...


Literatura

Nebuďte kaktus a telefonujte správně a bez problémů

nejsem kaktus 200V nakladatelství Bookmedia vyšla kniha lektorky telemarketingu Kateřiny Jasinské s trefným názvem Nejsem kaktus a podtitulem Jak správně telefonovat. Vzdělejte se i vy!

 

...

Divadlo

V Tramtarii se tygrů nebojí

altV nezávislém olomouckém Divadle Tramtarie se 16. května konalo představení inscenace ...a za Tracym tygr. Jednalo se o předposlední podání této hry v sezóně, a nejen proto bylo vyprodáno.

 

...

Film

Dny evropského filmu začínají



DEF perexJiž po osmadvacáté si můžeme vychutnat DNY EVROPSKÉHO FILMU, pořádané od středy 16. června 2021 nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech – v Ostravě (od 17.6.) a v Brně (od 18.6). Přehlídka pak se pak shodně uzavírá v tentýž den,...