Pohádky z jižních Čech 3. díl

Pohádky z jižních Čech 3. díl

Tisk

pohadky z jiznich cech perexŘíkává se: do třetice všeho dobrého. Proto bylo jasné, že sérii jihočeských pohádek kapra Jakuba završí třetí album. První dvě úspěšná CD vyšla v letech 2011 a 2012, to třetí se objevilo na pultech na sklonku loňského roku. Pohádek Báry Stlukové se ujal režisér Zdeněk Troška a natočil je pro pohádkového Hajaju. Skvěle. Pan režisér pohádky umí, to dobře všichni víme. Jen jsme si asi mysleli, tedy alespoň já, že ty video. Jak je vidět od ruky mu jdou i audionahrávky – a ty jihočeské mu obzvlášť sedí.


Však jeho vřelý vztah k jižním Čechám známe dobře. Pan režisér nám k natáčení pohádek pro Hajaju řekl:

„Byla to velmi příjemná práce. Vašek Vydra je profík s velkým P a práce s ním ani práce není, to je radost, pohoda, zábava. A myslím, že se to na pohádkách odrazilo. Mají své osobité kouzlo, půvab, krásný hudební doprovod a jistě zaujmou děti i dospělé. Jsem rád za tyto Hajaji a těším se, že možná vyjde i jejich Večerníčková, tedy animovaná podoba.“

Vypravěčem je na albu kapr Jakub, tedy pan Václav Vydra. Naprosto krásným způsobem zpodobnil kapří řeč a opravdu mu uvěříte, že někdy v pradávnu kaprem doopravdy byl. Vedle něho se v pohádkách setkáme ještě s Julií Goetzovou a Martinem Hruškou, jednotlivé příběhy jsou propojeny pěknou jihočeskou písničkou v podání Susanne Krkoškové.

A jaké pohádky nás na posledním jihočeském pohádkovém albu čekají? Jde o sedm příběhů, jejichž názvy samy napovídají, že se dostaneme do všech koutů kraje i kousek za něj: O Kozlíkovu a nej, nej, nej; O Svaté Hoře; O Slavonickém leknínu; O kapli na Vysoké; Zkáza na Vysokém kameni; Opošťákovi z Bechyně a O permonících.

Pohádková vyprávění Báry Stlukové neztratily žádný z aspektů typických pro pohádky: ve všech je zlo po právu potrestáno a dobrá vůle odměněna. Jak jinak. Vždyť na tuhle zdánlivě černobílou spravedlnost čekáme, hledáme ji a právě kvůli ní máme pohádky rádi po celý život. A tak to má být – získáváme s nimi naději a naděje je to nejhezčí, co máme.

Pohádky z jižních Čech a Šumavy aneb Vyprávění kapra Jakuba

pohadky z jiznich cech

Interpret: Václav vydra, Julie Goetzová, Martin Hruška
Stopáž: 62:47
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Zdeněk Žák: „Prosím seniory, aby nic nebrali osobně“

Zak perexU příležitosti premiéry laskavé komedie Kvartet v Divadle Bez zábradlí jsme vyzpovídali jednoho z protagonistů – Zdeňka Žáka. Hra nás zavede do penzionu pro vysloužilé operní umělce a bránice potěší typický britský hu...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Isaac Asimov konečně v audiu! Vychází první díl epické sci-fi ságy Nadace

nadace 200Při příležitosti premiéry seriálu FOUNDATION od Apple TV+ připravilo vydavatelství OneHotBook audioknihu NADACE jednoho z nejznámějších autorů science fiction 20. století Isaaca Asimova. První díl prozaické řady, která obdržela speciální cenu Hugo ...


Literatura

Nestárnoucí prostorová leporela Vojtěcha Kubašty

snehurkaperex01Nestárnoucí pohádky, nestárnoucí prostorová úprava, to jsou pohádky slavného českého výtvarníka Vojtěcha Kubašty. Jako malé dítě jsem tyhle pohádky měla moc ráda a kdykoliv mě skolila nějaká nemoc, strávila jsem s ni...

Divadlo

Rok 2084? Vše pod kontrolou, i sex

DRPWinstona Smitha byste na ulici snadno přehlédli. Jak by taky ne, když je to jenom obyčejný pracovník na ministerstvu, co si svědomitě plní své povinnosti. Prostě normální nezajímavý muž, řekli byste si, ale neměli byste pravdu. Winston totiž žije v roce 2084 a je...

Film

Popelka se vrací v lepším

pop200Film Popelka (2015) je možná nejpropracovanější a nejlepší zpracování známé pohádky o umouněné popelce a princi. Nic zde nechybí, nic nepřebývá a kromě toho, že je pohádka i vtipná, nechává si svůj drsný a tvrdý charakter.

...