Lidskost odumírá – falešná morálka vítězí

Lidskost odumírá – falešná morálka vítězí

Tisk

Otec Goriot 200Léto přímo vyzývá k četbě. Když vás však od sluníčka bolí oči, je tu na místě audiokniha. Navíc v případě klasiky, kdy už leckdo z nás příběh z devatenáctého století „nedá s velkým nadšením“, může taková rozhlasová adaptace či čtení pomoct. Člověk se navnadí, pak někdy i sáhne po knize tištěné. Vřele doporučuji tento postup studentům.

 


Protože čtení je mým zaměstnáním, audioknihy vítám – a ty s klasickými díly obzvláště. Je dobré si tu a tam připomenout, co v mládí člověk „nahltal“. Navíc Radioservis nás přímo rozmazluje nahrávkami let dřívějších se skvostným obsazením a výtečným zpracováním. K takovým rozhodně patří Otec Goriot od Balzaka. Klasický příběh o otci, který se absolutně obětuje pro své dcery – díky nim utratí celé své jmění, není nic, co by pro ně neudělal, čeho by se nezřekl. Odměnou mu však láska a uznání těch dvou – Anastazie a Delfíny – rozhodně není. Rozmazlené fifleny (ale kdopak je rozmazlil, že?) berou, co mohou, jen vracet nic nechtějí. Otec Goriot se propadá do tenat společenského žebříčku, zchudlý umírá osamocen. Na druhé straně stojí student Rastignac, který společensky šplhá na vrchol. Je pohledný, dvorný, dámy jej mají rády, takže jeho cesta vzhůru mu nepřináší větších obtíží. Oba tito pánové se potkají v penzionu vdovy Vauquerové, místě, kde žijí velmi zajímavé postavičky s neméně pohnutými osudy.

Otec Goriot autor


Krásný a smutný příběh, naprosto klasického formátu: po úspěchu následuje pád, kdo pohrdá ostatními, většinou špatně dopadne. Román dokazuje (bohužel), že svět se nemění, že jsou pořád ti, co chtějí jen brát, a ti druzí, co pouze dávají. Nějak ta rovnováha ne a ne nastat. Názorně na nás vykukuje morálka tehdejší společnosti, oč je však jiná, než ta naše? O nic.
V zdařilé rozhlasové dramatizaci příběh získává nový rozměr – v rychlejším rytmu tepe dopředu, neunavuje dlouhými popisy prostředí a charakteristikami postav, tím pádem se děj hrne vpřed mnohem rychleji než v knize samotné. Všichni zúčastnění o sobě hodně vypovídají sami. Aktéři svými hlasy naprosto trefně ukazují, kdo je jaký, před kým se mít na pozoru, koho obejít a komu uvěřit. Skvěle odvedená práce nám každou postavu odhaluje opravdu do morku kostí. Díky zestručnění a gradaci děje, neodbíháme od hlavní linie a brzy jsme na konci příběhu, který stále dokáže evokovat myšlenky, rozbouřit otázky v hlavě.


Ve skvělé hře se skví herečtí velikáni jako Martin Růžek (otec Goriot), Alena Vránová (Anastazie), Růžena Merunková (Delfína), Viktor Preiss (Evžen Rastignac) či Jana Andresíková (vévodkyně z Beauséantu). Skvělé herce provedl výtečnou dramatizací Heleny Kočové režisér z nejpovolanějších Jiří Horčička.
Krásný, i když smutný příběh nás zavede o století a kus zpátky, přesto ukazuje (a možná díky své letitosti o to víc), že falešná morálka nenese nic dobrého – lidem už vůbec ne, i kdyby na chvilku se mohlo zdát, že ano. A opět dokazuje, že staré mistry pera bychom neměli přehlížet a tu a tam se nad jejich romány pozastavit. Když ne nad stránkami listů, čtečkou, alespoň ve zdařilé audioverzi. Tahle z Radioservisu za to rozhodně stojí!

Otec Goriot Titulka

Ukázka:

http://www.radioservis-as.cz/katalog/mp3/balzac_goriot.mp3

Název: Otec Goriot
Autor: Honoré de Balzac
Interpret: Martin Růžek, Alena Vránová, Růžena Merunková, Viktor Preiss, Jana Andresíková, Miloš Nedbal, Marie Vášová a další
Stopáž:  117 minut
Vydavatelství: Radioservis, a. s.
Hodnocení:  90 %

Zdroj foto: www.radioservis-as.cz, www.theguardian.com

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Michal Malátný: „Nejsem od přírody zrovna optimista, ale po narození dcerky jsem si tak nějak srovnal život.“

michal malatny chinaskiSkupina Chinaski si léto užívala plnými doušky, a to především na festivalech. Mají však za sebou i dovolenou, můžeme je slyšet ve znělce k novému seriálu Ententýky a příští rok se snad dočkáme i další...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Vyřešte případ detektivní kanceláře Ostrozrak

vrazda pro stesti200Kdo stojí za vraždou šéfredaktora svérázného literárního časopisu? Detektivka Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany Vražda pro štěstí nás zavede do světa pražské prvorepublikové smetánky i mezi hospodské povaleče a zlodějíčky.

...

Literatura

Největší dinosauří záhady

nejvetsi dinosauri zahady200V květnu měli zbystřit všichni fandové dinosaurů, neboť přední český pisatel o těchto tvorech, Vladimír Socha, vydal další knihu – Největší dinosauří záhady. Spolu s vydařenými ilustracemi Vladimíra Rimbaly nás p...

Divadlo

„Pravde veriť, pravdu žiť a pravdu brániť.“

masaryk stefanik 200Městské divadlo Zlín chtělo oslavit letošní významné výročí 100 let vzniku Československa originálně a velkolepě a také tak, aby se nejednalo o jednorázovou akci. Pustili se tedy do spolupráce s Divadlem Aréna Bratislava a za...

Film

Volání ženského rodu

volanirodu perexSborník dvojznačně nazvaný Volání rodu se nevztahuje ke stejnojmennému českému filmu odehrávajícímu se v pravěku (ačkoli má na obálce záběr z něho), nýbrž přináší statě čtyř autorek, napsané za posledních deset let pod zá...